cover

Golden Pollen

Savath & Savalas

CD (2007) - Anti / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Bossanova / Post-rock / Folk / Latino / Psykedelia / Downbeat / Drømmepop

Spor:
Intro
Apnea Obstructiva
Paisaje
Concreto
Mi Hijo
Te Amo... Por Que Me Odias?
Estrella de Dos Caras
Olhas
El Solitario
Faltamos Palabras
Era Tu
Vidas Animadas
Tormenta de la Flor
Ya Verdad
Tiempo
Outro

Referanser:
Caetano Veloso
Devendra Banhart
Animal Collective
Panda Bear
Grizzly Bear
Sam Prekop
The Sea and Cake

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Pollensesong

Scott Herren har flyttet til Spania og gitt oss en parasoll til solen.

Sommerens melodi; hva er vel bedre enn den liflige lyden av lyse kvelder og bekymringsfrie dager, helst ispedd en klangbunn av vemod eller melankoli for at den rette harmoni skal oppstå i mitt musikalske hjerte. I 2006 skapte Zero 7 et slik øyeblikk med Throw It All Away, i år er det Apnea Obstructiva med Savath & Savalas som følger meg inn i sommerkvelden.

Det er ingen formidabel låt dette, med den søvnige spansktalende vokalen ute av stand til å bære noe som helst, den knapt holder seg flytende der den duver retningsløst avgårde med piano, fløyter og strykere opp mot det store blå. Men det er dette som skaper et florlett stykke musikk som umerkelig etterlater seg et lite kyss av sol og sommer, før den svinner hen og oppløses til intet.

Mannen bak dette lille kunststykket av vellydende sommerlykke er altså G. Scott Herren, også kjent som blant annet Prefuse 73 og en haug med andre prosjekter. Her altså i drakten til Savath & Savalas, og amerikaneren som har tatt en Josh Rouse og bosatt seg i Spania prøver seg på sitt nye morsmål uten at jeg kan vurdere det på annet vis enn passende. Jeg innrømmer glatt at jeg har oversett hans par forrige plater under dette navnet, men Golden Pollen oppveier eventuellt tungsinn over det faktum - i hvert fall i nær framtid. Sammen med produsent John McEntire har Herren skrudd sammen en sval smyger av latinsk slow-motion bossa og drømmende psykedelia, der McEntires Tortoise og The Sea and Cake er naturlige referanserammer. Til og med svenske Jozé González (som forøvrig har samarbeidet med nevnte Zero 7 tidligere...) stepper innom foran mikrofonen, uten å etterlate veldig store spor etter seg.

Med åpningen Apnea Obstructiva opprettes en tilstand som skal vedvare utover på Golden Pollen. Det blir en lang, litt for lang, siesta i sommerskyggen, med slør av både hippie-folk og postrock som ikke forsøker å presse seg for mye på, og tilløp til avansert låtskrivekunst som virker helt naturlig og intuitiv. Golden Pollen bør dermed gjerne nytes liggende, med sand mellom tærne og svettedråper i pannen, mens båtene der ute ikke virker som de har det travelt med å komme noe sted og hodet er tømt for andre tanker enn å løfte armen til nærmeste isglass og sette det inntil munnen.

Det er en tilstand som vel må høres fristende ut, og Scott Herren har absolutt lykkes med å skape en nær konstant følelse av sval harmoni og avslappet sommer-modus. Golden Pollen er en parasoll til solen, en vannflaske i varmen. Tendenser til bevegelse i form av tempererte danserytmer kommer bare frem i altfor korte glimt, og rokker ikke ved denne hovedtendensen av vektløse stemningsskapere. Dette "behagelige" over Golden Pollen kan være platens styrke, men også bidra til å overse det faktum at den nok hadde vært tjent med noe strammere regi og låtutvalg. Her er det ikke mye å nynne på når sanden er vasket ut av ørene og parasollen slås sammen for sesongen. Men nå, i juli, er dette egentlig alt man trenger på øret.