cover

Guidebook to Lamaland

Lama

CD (2009) - Spoon Train Audio / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Indiepop / Eksperimentell

Spor:
Keep Smiling
Innocent Bystander
MAN:machine
Untitled
All the Time
Fisk
Machine man
Disruptive
Fighting Your Shadow (live)
Karins Waltz

Referanser:
Einar Stray
Sigur Rós
Efterklang
Susanna Wallumrød
Mogwai

Vis flere data

Se også:
Look at What You Made Us Do - Lama (2009)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Velkommen til lamaland

Mange flotte soniske drømmer å bevitne i Lamaland, et sted som vil åpne seg ytterligere i fremtiden.

Lama er Nils Martin Larsen, en ung herremann som er mest kjent for å ha vært del av ensemblet til Jaga Jazzist.

Nå er han altså klar for å stå på egne ben, og selv om det ikke nødvendigvis betyr at han sitter der helt alene med laptopen på fanget, så er dette i all hovedssak en innføring i hans musikalske univers.

På platen Guidebook to Lamaland får han god drahjelp fra flinke venner og fremadstormende musikere, flere av disse er også med og spiller live. Lama skal naturligvis spille under årets by:Larm, og er en av de artistene som musikkanmeldeldere elsker å trykke til sitt bryst som et "multi-talent".

Og det er med stor glede at jeg har entret Lamas univers, og er svært positivt overrasket over hvor langt bort man har anledning til å reise med denne platen. Den er variert, stemningsfull og perfeksjonert, og har en rekke gode spor som jeg kan nyte til et glass vin såvel som en flaske. Om dette representerer hvilke musikalske ideer Nils Martin Larsen har på nåværende tidspunkt, virker det hele ganske så interessant.

Platen fungerer aller best når den får drive ustanselig avgårde, det gjelder å bevare den gode melodien og skvise ut hva som tilrettelagt for den. I de tilfellene hvor dette fungerer er Lama absolutt kapabel til å konkurrere med mange av sine musikalske forbilder som Sigur Rós og Efterklang. Selv om det episke lydbildet foreløpig låter mer velutviklet hos disse.

Allikevel er dette en plate du ikke må avskrive etter én gjennomlytting, for lar du den få noen ekstra runder i spilleren vil spor som Fighting Your Shadow og herlig titulerte Fisk få bredere nyanser. Og etterhvert blir det tydelig at jo hardere Lama og gjengen går til verks, jo bedre blir de.

Dessverre har også platen øyeblikk hvor den føles litt seig, og den halvgode melodien bare kveles og kveles, mot en vakker kvinnevokal og litt tafatt nynning. I blant blir det litt for mange repetisjoner som ikke fullbyrdes. Sånn sett er ikke produktet gjennomført nok i mine ører, men etterlater allikevel en tørsthet på nytt materiale fra denne kanten, og ikke minst anledning til å se gruppen live.

For Guidebook to Lama skal nok helst oppleves live, hvor lyssettingen kan tilføre en ekstra dimensjon, og hvor instrumenteringen blir mer tydelig. Hvor scenen fylles av nyutdannede musikkhøgskole-studenter som kan sitt fag til fingerspissene; jo flere, desto bedre.

På plate låter det hele foreløpig mer konstruert som en sonisk drøm om noe større, enn hva det faktisk er. Og det gjør dette til mer et vellykket forsøk, enn en plate som kan hevde seg i tetsjiktet av drømmende elektronisk musikk.

Selv om det skal bli svært spennende å følge med videre.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


This Is Music Inc. - Krasnapolis

(Black Label)

Retrofuturistisk antihelt med et knippe moderne klassikere innen norsk undergrunnspop.

Flere:

Beirut - Gulag Orkestar
Nuno Canavarro - Plux Quba