cover

Castaways and Cutouts

The Decemberists

CD (2002) - Hush / Kill Rock Stars / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkpop / Poprock / Americana

Spor:
Leslie Ann Levine
Here I Dream I Was an Architect
July, July!
A Cautionary Song
Odalisque
Cocoon
Grace Cathedral Hill
The Legionnaire's Lament
Clementine
California One/
Youth and Beauty Brigade

Referanser:
Neutral Milk Hotel
Okkervil River
The Go-Betweens

Vis flere data

Se også:
Her Majesty The Decemberists - The Decemberists (2003)
5 Songs - The Decemberists (2004)
The Tain - The Decemberists (2004)
Picaresque - The Decemberists (2005)
The Crane Wife - The Decemberists (2006)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ship Meloy!

Come join the youth and beauty brigade. Nothing will stand in our way!

The Decemberists var tilnavnet på en gruppe russiske revolusjonære offiserer som samlet seg etter Napoleonskrigene i 1815. Etter at Alexander I døde fikk de i 1825 med seg 3000 mann i et forsøk på å tvinge senatet til å stå mot Tsar Nikolai I. De mislyktes, opprøret ble knust og lederne ble enten henrettet eller sendt til Sibir. De var påvirket av liberale tendenser i Tyskland og Frankrike, og ønsket sosiale endringer i hjemlandet. Selv om de ble slått tilbake under opptøyene i St. Petersburg, virket de i det minste som inspirasjon for den neste, store revolusjonen i Russland.

Vår tids The Decemberists er kanskje ikke like vågale som aktivister, men navnevalget tyder vel på en viss politisk og historisk bevissthet. Og musikken deres er i det minste inspirerende nok.

"My name is Leslie Ann Levine. My mother birthed me down a dry ravine. My mother birthed me far too soon. Born at nine and dead at noon."

Slik åpner de Castaways and Cutouts, en bemerkelsesverdig debut som kan sorteres på øverste hylle sammen med Okkervil Rivers Don't Fall in Love With Everyone You See (2002) og Neutral Milk Hotels In an Aeroplane Over the Sea (1998), ikke bare stilmessig, men også når det gjelder musikalsk spennvidde, melodisk teft og lyrisk overskudd.

The Decemberists holder nå til i magnetiske Portland, men høres ut til å fortsatt befinne seg et sted midt i havet mellom Europa og USA, gyngende fornøyde og målløse i en skute med sola i nakken og behagelig bris i seilene. Lyden av trekkspill, pedal steel, kontrabass og Hammond bærer over vannet sammen med låtskriver Colin Meloys vennlige fortellerstemme, forenes som lette skyer på den klare himmelen før de drypper som sommerregn over oss som sitter på land.

Det er som om disse melodiene har duppet i vannskorpa i årevis i påvente av å bli fisket opp. På sin lange vei mot kroken har de vært innom mange farvann fra sitt opprinnelige Russland, ned Seinen gjennom Paris, opplevd kriger på kontinentet og passert den engelske kanal under pop-eksplosjonen på 60-tallet, inntil de havnet i åpent hav. Når de dras opp i båten av Meloy, Chris Funk (Tracker), Ezra Holbrook og de andre er de modne og klare til å fortæres. Mette og fornøyde triller så ordene ut av Colin Meloy, for selv om både melodier og fremføring er upåklagelige, så er det tekstene som virkelig bidrar til å skille The Decemberists ut av hopen av folkbaserte rockband. Små eventyr og fortellinger formelig renner ut av mannen, gjerne i ord og vendinger som ikke så ofte benyttes i rocktekster: "I dreamt I was a soldier and I marched the streets of Birkenau and I recall the spring of the perfume that the air would bring to this indolent town". Eller som han synger i The Legionnaire's Lament:
I'm a legionnaire, camel in disrepair
hoping for Frigidaire to come passing by.
I am on reprieve, lacking my joie de vivre,
missing my gay paree in this desert dry.


Ikke akkurat slik man forventer en yngre kar fra Missoula å uttrykke seg, i tillegg med hint av engelsk aksent. Men akkurat som Will Sheff i Okkervil River (hvis bandnavn også kan knyttes til St. Petersburg...) klarer Meloy å spinne historier som klebrer seg fast. Det spørs vel om han har tilbragt noen timer på biblioteket i Portland, for som han sier det selv ved en anledning: "I figured I had paid my debt to society by paying my overdue fines at the Multnomah County Library..."

Colin Meloy har med Castaways and Cutouts i alle fall etablert seg som en av de mest håpefulle låtsmedene i dag og det er bare å stemme i oppfordringen avslutningsvis: "We're calling all bed-wetters and ambulance chasers. Poor pick-pockets, bring 'em in. Come join the Youth and Beauty Brigade".

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Thing - Garage

(Smalltown Superjazzz)

Fra det marginale til mainstream. The Thing viser vei.

Flere:

Ben Weaver - Paper Sky
Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko