cover

Crucial Chicago Blues

Diverse artister

CD (2003) - Alligator / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Blues

Stiler:
Chicago-blues / Bluesrock

Spor:
Low Down and Dirty
Ernestine
Somebody Changed the Lock
Take Five
Cotton Picking Blues
Let Me Stir In Your Pot
Mama, Talk to Your Daughter
Cold Lonely Nights
Take It Easy, Baby
My Mind Is Gone
23 Hours Too Long
I Hear Some Blues Downstairs

Referanser:
Muddy Waters
B.B. King

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Chicago post-Chess blues

Nok et dusin smakebiter hentet fra Alligators rikholdige blues-katalog.

Nå foreligger tre samlealbum, Crucial Chicago Blues, Crucial Guitar Blues og Crucial Harmonica Blues som viser hva Alligator anser for å være sin mest "crucial blues" for nye interesserte.

Styrken til Chicago Blues-samlinga er at den tar for seg et avgrenset område, nemlig akkurat det blues-miljøet som klart var den sterkeste påvirkningskraften på britisk og annen europeisk blues-rock fra midten av 60-tallet og framover. John Mayall & The Bluesbreakers, Rolling Stones, The Animals, The Yardbirds, Fleetwood Mac, Ten Years After, Chicken Shack, Savoy Brown og et hundretalls andre brukte innspillinger med Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Bo Diddley, Chuck Berry og Etta James for å lære seg mye av repertoaret sitt. Disse mest innflytelsesrike innspillingene fra Chess Records utkom fra slutten av 40-tallet til starten av 60-tallet.

Denne Alligator-samlingen inneholder derimot blues fra de siste 30 årene, og viser at Chicago-bluesen er like levende, om enn ikke like innflytelsesrik som for 40-50 år siden. Mange av artistene her har imidlertid holdt på riktig lenge. Bluesdronningen Koko Taylor leverer klassisk blues-rock i tradisjonen til Muddy Waters og B. B. King. De som liker god slidegitar bør låne et øre til Hound Dog Taylor & The House Rockers, mannen er en legende i klasse med Elmore James og J. B. Hutto. Lil' Ed & The Blues Imperials fører denne slidegitar tradisjonen videre med utmerkede My Mind Is Gone hentet fra Heads Up (2002). James Cotton byr på langsommere boogieblues med munnspill, gitar og sang.

De største høydepunktene for meg blir Son Seals Cotton Picking Blues, Magic Slims Mama, Talk To Your Daughter og Lonnie Brooks Cold Lonely Nights - alt sammen klassisk, gitar-basert bluesrock, gjerne ledsaget av godt gammelt Hammond-orgel.

Crucial Chicago Blues er den av de tre nevnte samlingene som for meg inneholder flest høydepunkter. Min eneste innvending er at CDen med rundt 45 minutter har kort spilletid til å være en samling ment til å gi flest mulig påskudd for at folk skal investere i utgivelser fra Alligator Records. Men selve musikken er det lite galt å si om.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mathias Stubø - 1979

(BBE)

Entusiasme, ånd og imperfeksjonisme gjør 1979 til et album for nåtiden, fremtiden og fortiden.

Flere:

Green Day - American Idiot
Balkan Beat Box - Nu Med