cover

Daugava

Lars Winnerbäck

CD (2007) - Sonet / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Keltisk / Vise / Voksenrock

Spor:
Farväl Jupiter
Jag har väntat på ett regn
Innan mörkret faller
Om du lämnade mig nu
En tätort på en slätt
Och det blåser genom hallen
Min helande tröst
Jag fattar ingenting
Vad är det som bekymrar Sara Wehn
Kom hem nu
Gå på vatten
Tidvis

Referanser:
The Pogues
Ulf Lundell
Bob Dylan
Evert Taube

Vis flere data

Se også:
Söndermarken - Lars Winnerbäck (2003)
Over Grensen - De Beste 1996-2009 - Lars Winnerbäck (2008)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Blood on the railtracks

Den svenske anti-helten Winnerbäck lar deg følge ham på en rundreise i Europa, og avdekker det som kan bli en av årets beste break-up plater.

Vet du vad kärlek är så säg det nu,
vet du vad händer sen?
Lägg nåt svalt över min panna
och lär mig gå på vatten


På et tog gjennom Europa sitter to skikkelser ovenfor hverandre, begeistrede, nyforelskede og spente på sitt møte med nye destinasjoner. På ferden skal de besøke flere av Europas storbyer, fra Stockholm til København via Paris og Moskva. De skal bevitne alt hva Europas yrende kulturliv kan tilby; drikke prisvinnende viner, besøke kulturskatter og museer som vil være opplevelser for livet. Et sted her på reisen finnes lykken, så sant man er enige om hva den innebærer.

For når toget stanser i Krakow, har de reisende allerede blitt tynget av de små situasjoners alvor. Den ene av dem, en ledende tekstforfatter i moderne svensk visemusikk; Lars Winnerbäck, fører en slags musikalsk dagbok av hendelsene. Og etter å ha vandret rundt blant gamle polsk-katolske kirker over tid slipper han plutselig hennes hånd:

Jag släpper din hånd, förr ett helt vanligt återfall.
Förr at få nåt förstört, det var fel som jag sa, det är sant hva du hört


Slik fortsetter de reisende sin melankolske turné i hverandres opposisjon. Hva som skulle være en reise i kjærlighetens ånd er blitt et daglig mareritt, men ingen mann har gitt seg uten å prøve.

Men på jernhestens evigvarende rundtur, blir friksjonen mot togskinnene for påtrengende for de reisende og etterhvert løsner tårene, og den iskalde fornemmelsen av det uunngåelige bruddet i nær fremtid:

Jag kanske skulle leta upp nån yngre, som en fjäder i hatten
det skulle bli för tomt om ingen fanns där, som värmde mig i natten


Når toget skrenser inn på perrongen i Moskva stiger de to av, og sammen går de side om side med hevede skuldre rundt i Gorkijparken. Livets tilfeldige spill med relasjoner fører de elskende til det endelige bruddet og Winnerbäck observerer situasjonen i ettertid med sin penn:

men sen i mörkret på hotellet, i lappsjukans klimax,
klickar jag fram bilder, som jag har i telefonen
hon och jag i taxi på väg från Gorkijparken
på et siste forsök i Moskva


Siden sitt forrige album Vatten Under Broarna har altså Lars Winnerbäck, ustoppelig motor i svensk musikkliv, prøvd lykken med noen annen. Men hans særegne blikk for hverdagen og melankolske blikk på livet har gjort han fremmed for sin utvalgte, og med kun løse tråder av kjærligheten slepende etter seg vender han tilslutt ensom og alkoholisert tilbake til Stockholm hvor han setter igang med å skrive et manus til sin emosjonelle reise.

De ferdig forfattede låtene tar han med seg i en koffert og reiser til Irland for å berike dem med et annerledes lydbilde enn hva hans lyttere forventer. Platen er allikevel lett gjenkjennelig. Det blir som alltid et ganske deprimerende skue, men der Winnerbäck tidligere har hatt glimt i øyet og håp for fremtiden, har han denne gang skrevet flesteparten av låtene fra bunnen av ølglasset, eller knelende ved bredden til Rigas elv Daugava.

Vel hjemme i Stockholm igjen etter utflukten til Irland ser jeg for meg Winnerbäck ikle seg sine mørkeste og mest kamuflerbare klær, han setter fart mot en billig kro hvor han kan få være i fred med sine tanker og ideer. Etter noen runder i baren unnskylder han seg lett, tar på seg hatten og vandrer ut i mørket med hverdagens skygger hakk i hæl. Vinden puster ord inn i sinnet:

Jag ser dig fortsätta nu
med varsamme kliv
jag ser dina drömmar sakta lossna
från mitt liv

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bonnie Prince Billy - Master & Everyone

(Domino)

Fra hjertet - til hjertet: På en drøy halvtime gir Will Oldham oss en evigvarende plate.

Flere:

Okkervil River - Down the River of Golden Dreams
Salvatore - Tempo