cover

Jeg Vil Hjem Til Menneskene

Susanna Wallumrød

CD (2011) - Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Jazzpop / Jazz / Poprock

Spor:
Ensomhet II
Døden er ikke til!
Er jeg?
Til stillheten
Kjenner du ditt hjerte
Nattens veier
I en mørk natt
Det skjer
Rop ikke etter ilden
Hva fanger natten
Jeg vil hjem
Vinterkveld
Skogene vil komme

Referanser:
Susanna and the Magical Orchestra
Morten Qvenild
Motorpsycho

Vis flere data

Se også:
Sonata Mix Dwarf Cosmos - Susanna Wallumrød (2007)
Flower of Evil - Susanna Wallumrød (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Tonesatt mørke

Susanna Wallumrød har satt musikk til dikt av Gunvor Hofmo. Med sine eminente musikere tilfører Wallurmød den mørke lyrikken et spennende lysskjær.

Jeg Vil Hjem Til Menneskene er Susanna Wallumrøds tredje soloalbum. Hun har tidligere gitt ut melodiøse CD'er med Magical Orchestra (les: Morten Qvenlid), men denne gangen er det andre glitrende musikere som spiller. Ståle Storløkken, Hans Magnus Ryan, Jo Berger Myhre og Erland Dahlen er ikke helt ukjente i musikknorge.

Musikken er skrevet av Wallumrød, og det er diktene til en av de mørkeste og mest betydningsfulle modernistiske lyrikere, Gunvor Hofmo, som utgjør tekstene.

Susanna Wallumrød og hennes musikerne evner på en særs god måte å reise seg opp fra diktenes mørke og tilfører en dirrende positivitet med durakkordene de smetter inn mellom alt det melankolske og kalde. De skaper en god dynamikk sporene imellom, og denne bidrar til at det som kunne blitt et album for depresjoner, blir et album som snarere kan bidra til et lysere syn på tilværelsen.

Ståle Storløkken gjør en fabelaktig jobb som tilbakelent tangentfører, og han er på mange måter den som binder sammen bandet og samler sammen trådende etter at de musikalske høydepunktene er passert. Hans Magnus Ryan, Norges kanskje mest konservative gitarist, serverer flotte gitarsoloer og kommer veldig godt til rette også som akkompagnør, spesielt i Nattens Veier. Rytmeseksjonen er deilig jordnær, og består av Jo Berger Myhre og Erland Dahlen, på henholdsvis bass og trommer. Dahlens artige trommerytme og mannskoringen gjør Kjenner Du Ditt Hjerte til et av platens store høydepunkter.

Selv med det nevnte stjernelaget som musikanter, er det Susanna Wallumrød som er i hovedfokus gjennom hele plata. Hennes fagre og myke stemme kommer helt til sin rett, og spesielt i sangene I En Mørk Natt og Er Jeg? stråler hun. Wallumrød gir Gunvor Hofmos dikt helt nye drakter, samtidig som diktningen beholder sitt mørke og sitt håp.

Gunnvor Hofmos første diktsamling kom ut like etter andre verdenskrig og het nettopp Jeg Vil Hjem Til Menneskene. Ensomhet og kulde er fremtredende temaer i diktene hennes, men samtidig er indre varme og visjonære opplevelser viktige. Før sin død rakk hun å gi ut 14 diktsamlinger, og Hofmo fikk Kritikerprisen (1971), Doblougprisen (1982) og Riksmålprisen (1989) for sin lyrikk.

Omslaget til Jeg Vil Hjem Til Menneskene er laget av Kim Hiortøy "nore fritt etter Ruth Maier". Hun var en østerriksk kunstner og god venn med Gunvor Hofmo.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Årabrot - Solar Anus

(Fysisk Format)

Årabrot lovet endring. Det har de gitt oss.

Flere:

Rockettothesky - Medea
Magnolia Electric Co. - Sojourner