cover

Supersilent 6

Supersilent

CD (2003) - Rune Grammofon / Voices Music & Entertainment (VME) / ECM

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Lun

Ikkeno er planlagt. Ikkeno er overdubba. Det er hekkans tøft.

Supersilent bruker ikke ord på å beskrive seg selv. Låttitlene er arabertall. Omslagene består av en enkelt farget flate og nærmest naiv typografi. Ingenting skal dekke til for musikken. Det er nesten som man bryter flere av straffelovens paragrafer ved å skrive noe om plata. Det følgende må derfor leses med hviskestemme.

La oss begynne med barndommen. Hver gang trollmora til trollmannen Helge Sten hadde lagt ham og de ti små søsknene, pleide hun å synge for alle elleve. Det var samme prosedyre hver kveld. Først bandt hun dem fast i halen, og så sang hun de vakreste ordene hun kjente.
Ho aj aj aj aj buff. Ho aj aj aj aj buff.

Helge sov, og Helge drømte. Helge drømte lune drømmer.

Senere ble Helge voksen og ville tilbake. Han hadde lagt støy på noen motorpsykotiske trøndere, hyllet Grotte-boeren Arne Nordheim sammen med Tromsøs aller, aller største sønn og til og med hjulpet et band som oppkalte seg etter noe gelésnop produsert i nettopp Trøndelag. Ringen var sluttet. Helge ville tilbake til begynnelsen.

Det lune.

Supersilent sin nye improvisasjonsrekke er ymmse luunt'æ og inndelt i seks deler. Først spake "Clockwork Orange"-moog lignende lydsfærer som bygger sine melodiske antydninger gjennom de utrolig korte 11 minuttene den første delen varer. Videre til mer tradisjonelle ECM-konstruksjoner. Selvfølgelig er de dyktige musikere alle sammen. Selv om Deathprod, med sine audiovirus, strengt faller utenfor i alle fall den tradisjonelle definisjonen. Det er pompøst og sært, uten å bli svulstig eller uønsket i en hvilken som helst stue en stille søndag formiddag. Eller ettermiddag. Ymmse luunt'æ.

 (En definisjonsparentes for yngre lesere:
Norsk ordbok (altså nynorsk) fra 1940 sier:
lunt a. = lynd. "Hann æ ymmse luunt'æ".
Ymmse luunt'æ. Et uttrykk som burde nå vel så langt som 'schpaa' og 'kebbe'.)

Det er her musikkpolitiet ringer på døra, og beskylder undertegnede for å tilegne seg originalmateriell på samme måte som Peter Jackson. Klippe litt her og flytte litt der. De truer meg med verbale balltre om jeg ikke understreker at Deathprod egentlig var tilbake i det lune på den første Supersilent-plata, lenge før han møtte Geir Jensen på plate. Men jeg vinker dem avgårde. Jeg kaller det improvisasjon. Selvfølgelig får jeg bank. Det følgende må derfor ikke bare leses med hviskestemme, men også med lettere hoven overleppe.

Det lunes. Melodistrukturene blir sterkere, men forsvinner like fort som de har kommet. Avslutningene er verdige både tidligere utgivelser av Supersilent og Motorpsychos største øyeblikk. Ikke verst for en gruppe som kun improviserer, om det er i studio eller på scene. Ikkeno er planlagt. Ikkeno er overdubba. Det er hekkans tøft.

'6' ankommer sitt luneste når Arve Henriksen skifter ut trompeten med slurva, og plystrer plata ut i evigheten. Akkurat da er jeg ikke sikker på om jeg har hørt et mesterverk, eller om jeg bare er lurt. Hadde jeg vært en vinkjenner, skulle jeg nesten ha anbefalt en hvitvin til den slutten. Skitt au, jeg skulle anbefalt en rødvin også, hvis det er noen som absolutt heller vil ha det. Men rødvin smaker bittert dagen derpå.
Ho aj aj aj aj buff, buff. Ho aj aj aj aj buff.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wilco - A Ghost is Born

(Nonesuch)

Rock gjort på Wilcovis er ikkje heilt som an rock. Eller: Endå ei frilyndt plate frå bandet som aldri spør om kva som er lov.

Flere:

Father John Misty - I Love You, Honeybear
Aphex Twin - drukqs