cover

Festen har börjat - ett samlingsalbum 1972-2001

Tomas Ledin

2 x CD (2001) - Warner Music / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Folkpop / Voksenpop / Gitarpop

Spor:
Sommaren är kort
Festen har börjat
Vi är på gång
Hon gör allt för att göra mig lycklig
Minns du Hollywood
En dag på stranden
I natt är jag din
Like hopplöst förälskad
Hopp (om en ljusare värld)
Genom ett regnigt Europa
Det finns inget finare än kärleken
Mademoiselle
Varje steg för oss närmare varann
Not bad at all
What are you doing tonight
Svenska flickor
Du om någon borde veta
Blå, blå känslor
Släpp hästarna fria
Snart tystnar musiken


En del av mitt hjärta
Du kan lita på mig
Sensuella Isabella
Just nu
En vind av längtan
Never again
Det ligger i luften
För dina ögons skull
Knivhuggarrock
Det blir inte alltid som man har tänkt sig
Vi ska gömma oss i varandra
Här kommer den nya tiden
På vingar av stål
Då ska jag spela
Håll om mig en sista gång
I natt är jag din – remix (2001)
En partymix – Tillfälligheternas spel (1991)
Sommaren är kort – remix (2000)
En samlingsmix (1990)
Blå, blå känslor – version (1997)

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Vorspiel for voksne

Den svenske ringreven Tomas Ledin er aktuell med en solid samler.

Svenske Tomas Ledin er en "gammel ringrev" som på 70-tallet koret for ABBA på deres turneer og som i 1980 var med i svensk Melodi Grand Prix med Just Nu. Men helt siden 1972 har Ledin egenhendig forsynt broderlandet med hits som perler på en snor. Under hans forrykende konsert på et stappfullt Rockefeller i Oslo 16. september 2001 ble det også tydelig at mange av hans hits også har sneket seg over grensen til Norge. Og det med god grunn.

Ledin har stort sett maktet å holde på populæriteten gjennom snart 30 år, hvilket er beundringsverdig i seg selv. Forklaringen er i stor grad dokumentert på denne doble samleutgivelsen (til enkel pris). Her er det gode, melodiøse, gitarbaserte pop/rock-låter som går rett i det ene øret, men som ikke nødvendigvis forlater hodet på en god stund. Det låter nemlig fengende så det holder, selv om innpakningen er noe "ufarlig". Ledin har skrevet all tekst og musikk alene i alle disse årene, og har ikke skiftet ut sine medprodusenter i ekpressfart akkurat. Men så borger kanskje ikke musikken hans for den helt store eksperimenteringen heller...

Ledin er for nordmenn kanskje mest kjent for I natt är jag din (1977), Just Nu (1980), Sommaren är kort (1982), med Agnetha Fältskog-duetten Never Again (1982) og Vi är på gång (1983). Men 90-tallet har også fått tildelt sin andel av allsang-låter fra Ledin som Hon gör allt för att göra mig lycklig (1990), Du kan lita på mig (1993) og Like hopplöst förälskad (1996). Kort fortalt, dette er "folkelig" popmusikk som fungerer aller best på konsert og vorspiel, men som fortjener en plass i de fleste musikksamlinger som har andre CDer med "midt i gaten-pop".

En del yngre mennesker vil kanskje finne Ledin sin musikk litt for "harry" med sine til dels overkommersielle refreng, og med allsang-låter som er spiselig for hele fordømte familien. Misforstå meg rett: Det er langt, langt igjen til D.D.E.! Men spennende eller nyskapende skal ikke vår kjære svenske venn bli beskyldt for å være. Skjønt, jeg tok meg selv i bomme på enkelte låters utgivelsesdato med nesten 10 år! Det burde kanskje være en fjær i hatten til Ledin, som aldri har låtet spesielt moderne, men heller ikke datert.

Dette er Ledins tredje best of-CD. Den første (Ett samlingsalbum) kom i 1990 og hadde 23 spor, og 20 av dem finner du også her. De 3 engelskspråkelige låtene som er utelatt denne gangen var til tross for sin daterte 80-talls sound fortsatt verdt å ha (hvis man allerede har den). Den andre kom i 1997 og het Sånger att älska till, og var kanskje nettopp det? Ikke vet jeg. Jeg prøvde aldri.

Som bonus på denne samlingen er det 5 spor. Tre relativt nye og vellykkede remixer av Blå, blå känslor (1973), I natt är jag din (1977) og Sommaren är kort (1982) og to gode medleymixer som begge har rukket å bli ti år gamle. Begge CDene er stappfulle og har derfor en samlet spilletid på nesten to og en halvtime, og dessuten et bra innleggshefte. Sånn skal det være!

Ledin er utvilsomt en svært dyktig låtskriver og blant de 35 låtene er det omtrent ikke ett eneste dødpunkt å oppdrive, med mindre man går hardt inn for det. Jeg klarte det i hvert fall ikke. Å skulle trekke frem høydepunkter, blir som å velge blant sine barn. Jeg vil si det så enkelt som at enten liker du mannens musikk, eller så gjør du det ikke. Gjør du det, er dette et meget godt kjøp, med mindre du eier rubbel og bit med mannen fra før av.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Domenico+2/Kassin +2/Moreno +2 - Sincerely Hot

(Luaka Bop)

Tre musikere som ikke kjenner noen begrensninger leverer langt over pari.

Flere:

Devendra Banhart - Smokey Rolls Down Thunder Canyon
Two Gallants - What the Toll Tells