cover

In the Vines

Castanets

CD (2007) - Asthmatic Kitty / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indierock / Sadcore / Americana

Spor:
Rain Will Come
This Is the Early Game
Westbound, Blue
Strong Animal
Sway
The Fields Crack
Three Months Paid
The Night Is When You Can Not See
Sounded Like a Train, Wasn't a Train
And the Swimming

Referanser:
The Black Heart Procession
Phosphorescent
Dan Stuart
Palace Brothers
Sparklehorse

Vis flere data

Se også:
Cathedral - Castanets (2004)
First Light's Freeze - Castanets (2005)
City of Refuge - Castanets (2008)
Texas Rose, the Thaw & the Beasts - Castanets (2009)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Storbyserenader

Raymond Raposa leverer noen av sine sterkeste låter på Castanets' tredje

Raymond Raposa har en gammelmannsrøst; rusten, full av sår, skjelven og levd liv, men med en godmodig knirken som samtidig gjør den innbydende. På In the Vines gis det større plass til denne enn tidligere, platen er barbert i kantene, bladene har blåst ned fra trærne.

Gode plater kommer gjerne fra vonde opplevelser, og denne er intet unntak. Midt i prosessen, og visstnok på tampen av det som ellers ikke hadde vært noe strålende år for Raposa, ble han pistolranet av maskerte hoodlums utenfor hjemmet sitt i Brooklyn og fratatt alt av verdisaker. Rystet vendte han etter hvert tilbake til studio for å fullføre det han hadde begynt på der. Med den ublide opplevelsen i bakhodet kunne Raposa fullføre Castanets' tredje plate som merksnodig nok skulle basere seg på hindu-fabelen "The well of life", om å være fanget i en skjebne styrt av truslene som henger over våre liv. Det er en mørk, skjebnetung historie som passer godt til Castanets' tungladde uttrykk. Til å utforme dette har Raposa med seg et stjernelag av gjester; vi nevner Sufjan Stevens, Jana Hunter, Viking Moses og Matthew Houck (Phosphorescent) blant de involverte. De overstyrer uansett aldri hovedpersonen i særlig grad. Som alltid når det arbeides så pass grundig med tekstene, kunne det vært ønskelig med et teksthefte inkludert - men det er det ikke gjort plass til på denne ellers så fine utgivelsen.

In the Vines skriker ikke på vår oppmerksomhet. Her er færre av utbruddene som Castanets har antydet tidligere, ei heller de varmende melodiene som har myknet inntrykket på foregående utgivelser. In the Vines beveger seg ned i mørket og inn i ensomheten. Det er ikke dermed sagt at det er en plate fritatt for alt håp eller som unngår det minste solgløtt. Sway med sin nydelige duett, de oppløftende hornene på The Night Is When You Can Not See og den Green On Red'ske countryballaden This is the Early Game er alle buffersoner mot de mest spartanske stykkene her. For det er mye knokkeltrommer og dunkelt gitarspill; langsomme asfaltballader fra en lengtende cowboy: "Annie, you have my heart/But the city has my flesh" som han synger på det huskende lofi-westernsporet Westbound, Blue - et av de få forsøkene på å komponere en klar melodi.

Og bra er det, for det er på de mest gnagende låtene Ray Raposa får kroppshårene til å reise seg. Åpningssporet Rain Will Come er et godt eksempel, der miksen av gotisk folk og moderne støy kolliderer på mykt vis. "So night will call/and I will go/So it's going to be sad and it's going to be long" lover han innledningsvis, og med det føres vi inn i dette andre Amerika, det mytiske, rastløse, rotløse og endeløse Amerika. Det landet som fremdeles ikke er oppdaget og temmet, landet på den andre siden, dit søker Raymond Raposa. Det leder ham ut på en drømmeaktig reise som David Lynch gjerne kunne filmatisert, og som til slutt ikke har ført ham noe sted. Alt er kanskje en illusjon, men bildene som tatt underveis vitner har brent seg fast "I was ready to settle down" sier han; Florida, northern California, Barcelona, Brighton, England: "So we'll sail north, south, east and west / Just there over the sail and over the nails..."

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Two Gallants - What the Toll Tells

(Saddle Creek)

Lyden av det tidlege Amerika. Snasen folkrock og slepne mordarballader fra San Franciscos Two Gallants.

Flere:

Nils Bech - Look Back
The Chemical Brothers - Push the Button