cover

Exile on Main Street

The Rolling Stones

2 x CD (1972) - Polydor / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Rhythm & blues / Bluesrock / Folkrock / Boogierock / Soul / Gospel / Countryrock

Spor:
Rocks Off
Rip This Joint
Shake Your Hips
Casino Boogie
Tumbling Dice
Sweet Virginia
Torn and Frayed
Sweet Black Angel
Loving Cup
Happy
Turd on the Run
Ventilator Blues
I Just Want to See His Face
Let it Loose
All Down the Line
Stop Breaking Down
Shine a Light
Soul Survivor


Pass the Wine (Sophia Loren)
Plundered My Soul
I'm Not Signifying
Following the River
Dancing in the Light
So Divine (Aladdin Story)
Loving Cup - Alternate Take
Soul Survivor - Alternate Take
Good Time Women
Title 5

Referanser:
Gram Parsons
Faces
Allman Brothers Band
Little Feat
Cream

Vis flere data

Se også:
It's Only Rock 'n' Roll - The Rolling Stones (1974)
Forty Licks - The Rolling Stones (2002)
Live Licks - The Rolling Stones (2004)
Martin Scorsese: Shine a Light - The Rolling Stones (2008)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Nesten-mesterverk med bra bonusstoff

Det første studioalbumet med Rolling Stones som kommer med bonuskutt, og det siste i bandets katalog som blir remastret.

I 1971-72 var The Rolling Stones i skatteeksil i Sør-Frankrike, hvor albumet ble innspilt i et kjellerstudio i villaen som heroinisten Keith Richards leide. Men selv om nesten hele gruppa hadde rusproblemer på den tiden, greide de likevel å lage den glimrende dobbelplaten Exile on Main St.

Produsent Jimmy Miller ga plata et rølpete og tett rootsrock-inspirert lydbilde, forsterket av blant annet blåserrekke, soulaktig koring og pianistene Dr. John, Ian Stewart ("den 6. Rolling Stone") og Nicky Hopkins. Flere av de 18 låtene regnes som klassikere, anført av hitene Tumbling Dice og Happy (med Richards på vokal), åpningslåta Rocks Off, countryballaden Torn and Frayed, den stemningsfulle americana-låta Sweet Virginia, den mektige og gospelinspirerte Shine a Light og gammelrockeren Rip This Joint.

Men det er de ti bonuskuttene som gjør denne utgaven verd å kjøpe på nytt. Jeg er nemlig ikke veldig imponert over den remastrete lyden, og det tynne coverheftet inneholder bare låtfakta og sjeldne bilder fra innspillingen. Liner notes er dypt savnet!

Bonusdisken begynner med den ordinære og småfunky rockeren Pass the Wine (Sophia Loren), etterfulgt av den gode låta som ble lansert som digital single i april 2010: Plundered My Soul. Enda bedre er blueslåta I'm Not Signifying, som munner ut i et herlig dixielandjazz-riff med trompetisten Jim Price og saksofonisten Bobby Keys i storform.

Så kommer de tre sangene som er så bra at de hadde forsvart en plass på selve Exile On Main St.: soulballaden Following the River (med strykere og koring), den fengende poprockeren Dancing in the Light (med countryrockgitar og honkytonkpiano) og den supermelodiøse balladen So Divine (Aladdin Story), der Mick Taylor briljerer på gitar, Keys på sax og Price på vibrafon.

Vi får alternative versjoner av albumets Loving Cup (uten blåsere) og Soul Survivor (med Richards på vokal). Good Time Women er en tidlig versjon av Tumbling Dice med Mick Jagger på munnspill. Title 5 er en kort instrumental der bare Richards, Charlie Watts og Bill Wyman medvirker.

Verken originalplata eller bonusdisken er plettfri, men alt i alt er luksusutgaven av Exile On Main St. et meget godt kjøp. Og blodfansen kan investere en tusenlapp i den såkalte Super Deluxe Edition, som også inkluderer vinyl og dvd.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Information - Biomekano

(Rune Grammofon)

Totalt gjennomført plate. Burde vært gangbar som avgangsprøve på Arkitekthøgskolen.

Flere:

Atomic - Feet Music
Plastikman - Closer