cover

Leaves Turn Inside You

Unwound

2 x CD (2001) - Matador / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-hardcore

Spor:
We Invent You
Look A Ghost
December
Treachery
Terminus
Demons Sing Love Songs
Off This Century
One Lick Less
Scarlette
October All Over
Summer Freeze
Radio Gra
Below the Salt
Who Cares

Referanser:
Sonic Youth
Swell
Sleater-Kinney

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Unwound innfrir endelig!

Oppsummeringen av alternativ rock de siste ti årene.

Unwound har vært et band jeg har fulgt med spenning siden debutalbumet "Fake Train" i 1993. På de første platene holdt de seg innen støy-genren med sterke bånd til hardcore og punk. Platene har vært ujevne, der låtene har variert fra det geniale til det helt uinteressante - og ikke alltid med like sterke melodier. Men på Unwounds forrige (originale) plate Challenge For A Civilized Society (1998), begynte de å sette melodien i høysetet. Det var derfor med stor spenning at jeg satte den første cd-en i spilleren.

Etter noen gjennomhøringer satt jeg tilbake med et smil om munnen. De hadde endelig klart det. Leaves Turn Inside You fremstår som den mest ambisiøse og vellykkede platen til et band som kommer til å prege den alternative rocken i årene fremover.

Man kan si at Leaves Turn Inside You er Unwounds Daydream Nation. Sonic Youths ånd henger høyt over platen (enkelte ganger så mye at det faktisk høres ut som dem, sjekk ut åpningen på Scarlette!!). Likhetene mellom bandenes mesterverk er påfallende, begge er dobbeltalbum, begge forlater den mest støyende delen av sine tidligere produksjoner, men samtidig fortsetter man å presse grensene for rocken. Ellers er det mulig å høre andre opplagte inspirasjonskilder på platen, for eksempel høres One Lick Less ut som den er samplet fra Swells 41 plate.

Siden den forrige platen har Unwound bygd seg et eget hjemmestudio, og i tillegg tatt over produksjonen selv. Dette har ført til at de har hatt "ubegrenset" med tid til å følge ut ideene sine og eksperimentere. Noe som har resultert i både lengre låter og flere instrumentale partier enn tidligere. Når det er så bra som dette, takker vi og bukker.

Men det er ingen lett tilgjengelig plate. Musikalsk komplisert, med lange episke låter. 14 låter som klokker inn på ca. 74 minutter. Men de lange låtene er så varierte og spennede at det blir aldri kjedelig. Ta den nesten 10 minutter lange låten Terminus som starter med tre og et halvt minutt med klassisk Unwound-rock for så å gå over i en aldeles nydelig instrumentaldel, hvorpå det hele bringes hjem med en refrengaktig del. Andre høydepunkter (hvis man kan snakke om det på en så jevn plate) er Demons Sings Love Songs og Below the Salt.

Leaves Turn Inside You er det man i gamle dager kalte et album. Man mangler kanskje opplagte singelvalg, men platen som helhet er strålende. Den er krevende og tar tid å komme inn i, men det er verdt turen. Regn med at den blir å finne i CD-spilleren i månedsvis fremover.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Filter - The Amalgamut

(Reprise)

Velprodusert og polert amerikansk klisjerock som fungerer mye bedre enn klisjeene den er bygget på.

Flere:

The Shins - Wincing The Night Away
Kullrusk - spring spring spring spring spring