cover

Notorious Soundtrack

Notorious B.I.G.

CD (2008) - Bad Boy Entertainment / Atlantic / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / East Coast Rap / Hardcore rap / Gangsterrap

Spor:
Notorious Thugs
Hypnotize
The Notorious B.I.G.
Notorious B.I.G. [feat. Lil' Kim & Puff Daddy]
Juicy
Party And Bulls**t
Warning
One More Chance/Stay With Me Remix
Brooklyn Go Hard [feat. Santogold]
Letter To B.I.G. [feat. Faith Evans]
Kick In The Door
What's Beef?
The World Is Filled... [feat. Too Short & Puff Daddy]
One More Chance/The Legacy Remix
The Notrorious Theme
Microphone Murderer [Demo]
Guaranteed Raw [Demo]
Love No Ho (Demo)

Referanser:
Mobb Deep
50 Cent
2Pac / Tupac Shakur
Big Pun

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Det siste martyrium.

9. mars 1997 vil for alltid være en vond dato for mange, men dette soundtracket er på langt nær noen bra måte å pleie sårene.

Den 9. mars 1997 falt skuddene som brutalt likviderte Christopher Wallace alias Notorious B.I.G., og det forandret hiphop-historien for alltid.

Ja, så til de grader var rap forandret, at selve markedsstrukturen i bransjen tok en ny retning. For etter at både Biggie Smalls og Tupac Shakur ble ofre for nærmest identitiske likvideringer langs motorvegen i L.A. så begynte konspirasjonsteoriene å flomme. Og der enkelte benyttet muligheten til å spre om mulig enda mer hat omkring de to hiphop-ikonenes leirer, så valgte andre å gå til det skrittet å lete etter en dypere religiøs mening - noe bl.a. "The Seven Day Theory" om Tupac er et synlig bevis på.

Messias-tilbedelsen tok imidlertid ikke skikkelig form før etterdønningene av selve bortgangen var roet ned, for det var først nå det virkelig begynte å bli nyttig å sko seg på produktet Notorious B.I.G. Tilstedeværende og godt synlig som han var, var aldri Christopher Wallace noen birolleinnehaver i sitt eget hiphopteater. Tvert i mot visste han å bite fra seg mot sine motstandere, ved å stille opp i de aller dyreste klærene, videoene og yachtene, men allikevel, helhetsinntrykket var av en mann som hadde ramlet ut på scenen og derfor spilte sin rolle alt for godt.

Denne dimensjonen forsvant etterhvert helt. Og verre ble det da det ganske nylig ble sluppet en honnørplate kalt Duets, som også ble fulgt opp av en obligatorisk Greatest Hits. Biggie Smalls var ikke lengre et menneske av kjøtt og blod, han var en legende- et unikt rap fenomen, og konturene av hvem han egentlig var, var i ferd med å viskes ut fullstendig.

I år kommer filmen om Biggie, som lite objektivt nok er finansiert og produsert av hans gamle plateselskap Bad Boy Records, og ikke minst en av raphistoriens mest slitsomme menn: P.Diddy (Daddy, Puffy, etc.) Og til denne filmen er det naturligvis også et soundtrack, hvilket er dette produktet du forhåpentligvis ikke står med i hånden akkurat nå.

For på intet tidligere tidspunkt i Bad Boys evige melking av Notorious B.I.G. har det blitt mer tydelig at ikke bare er dette materialet ufattelig utbrent, det har også blitt så overforbrukt at man simpelthen må tørre å spørre om mannen virkelig var så overlegen. For der Tupac, (som var en hevngjerrig og illsint ung mann like før han døde) produserte endeløse rekker av nytt materiale som bl.a. Suge Knight, Eminem, Nas, Snoop Dogg og en rekke av andre har brukt for hva det er verdt, så døde Notorious B.I.G. tilsynelatende ganske godt fornøyd.

Og det er viktig å huske på, for hans siste album Life After Death har alltid hatt en nesten ironisk storhet over seg, ikke minst grunnet tittelen, men også fordi det var det albumet hvor Biggie fikk skinne fritt blant drøssevis av andre stjerner. Biggie var på toppen av sin karriere, og selv om Tupac nådde langt med sitt siste album All Eyez on Me, så kan man høre av hans posthume materiale at han aldri ble riktig fornøyd.

Og det er det største problemet til dette soundtracket, det har ingenting nytt å komme med. For joda, den har en del låter fra knalldebuten Ready To Die, og ja noe fra nevnte Life after Death, men sannsyneligvis får du kjøpt begge disse over internett til samme pris som dette soundtracket.

Som i steden for å være vitaliserende for sine lyttere, kompanserer for sitt lite originale innhold ved å inkludere to låter som hovedpersonen selv ikke en gang er med på: Brooklyn Go Hard av Jay-Z, og Letter To B.I.G. av Jadakiss. Og i tillegg legge til tre "eksklusive" demoopptak av Biggie,som ikke bare er av elendig lydmessig kvalitet, men som i tillegg låter ufattelig mye som overflødig materiale.

Inntrykket er derfor at dette bare er atter et forsøk på å selge Christopher Wallace til en ny generasjon, hvilket forsåvidt kunne vært i orden, hadde det ikke vært for at det har blitt gjort så mange ganger før. Det er trossalt knappe 10 år siden han døde.

For når alt katalogmateriale som er tilgjengelig er remastret, og de siste demo-opptak er gjenbrukt for tredje gang, begynner det å bli ganske lite igjen å fortelle om denne mannen. Og selv uten å ha sett filmen, synes jeg forhåndsinntrykket av produksjonen bærer preg av det samme som dette lydsporet.

9. mars 1997 vil for mange alltid forbli en dato fylt av sorg, minner og vonde tanker. Det var slutten på en epoke innen rap, hvor gangster-imaget omsider hadde gått for langt og krevd sine hittil mest profilerte offer. Det forandret alt, og gjorde at samtlige artister var nødt til å ikke bare tenke nytt om sin egen karriere, men også om sitt eget materiale.

Det burde menneskene bak denne utgivelsen også ha forstått.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Radical Face - Ghost

(Morr Music)

Ein vital popdans blant spøkelse og ugode minner.

Flere:

The Fall - Reformation Post TLC
Thomas Dybdahl - Science