cover

The Perfect Jewel: Sacred Chants of Tibet

The Gyuto Monks

CD (2002) - Rykodisc / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Kor

Spor:
Initiation Ceremony of Guhyasa
Offering of Seven Royal Emblem
Consecration Ceremony of Yaman
Eighty Thousand Obstructions
Offering of Tea
Mahakala Chanting
Praise and Request to Kalarupa

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ur-rauten!

Den analoge synthesizeren ble oppfunnet for 2500 år siden og The Gyuto Monks bruker den fortsatt!

Her er noe for deg som har et vakkert og åpent sinn! The Perfect Jewel byr på musikk som er ulik det meste annet. Elleve munker bruker sin stemme og strupe til å lage lyder du trodde var umulig å klemme ut av åndens midlertidige bolig. Teknikken er beslektet med, men ikke helt lik, tuvansk strupesang.

Buddhisme er egentlig en ganske sympatisk religion som ikke legger seg oppi hvilken retning du ber i og ikke bryr seg så mye om du i det hele tatt tror på noen gud. Det viktigste er å bli et bedre menneske, få bedre karma og bli gjenfødt som et enda bedre menneske. Bevisstheten er som en uendelig høy pyramide der du stadig ser lengre ned til dagliglivets trivialiteter mens du strever deg videre mot en topp du ikke kan komme til i dette liv. Ikke rart at slike tanker ble klekket ut ved foten av Himalaya!

De høye lamaer holder fortsatt til i Tibet, selv om de kinesiske styresmaktene forsøkte å rasere hele den tibetanske kulturen i Lhasa-massakeren i 1959. 90 munker rømte sammen med Dalai Lama til India og ungikk dermed den totale utslettelsen av både seg selv og en 2500 årig tradisjon.

Pass på at du ikke blander tibetansk munkesang med gregoriansk korsang fra vesten. Dette er mildt sagt to forskjellige verdener. Hva som bringer dine tanker lengst hinsides bestemmes vel til en viss grad av ditt eget livssyn, men jeg kan vanskelig tenke meg noe som får ditt legeme til å stige høyere enn helium enn dette. Plata består av kun to spor, begge med en varighet på rundt en halvtime. Vi starter øvelsen med å tenne røkelsespinnene og få fyrt liv i guddommen Guhyasamaja. Dette skjer med monsterdype strupelyder som får det til å kile godt nedover nakken. Det soniske angrepet du blir utsatt for her er helt forbløffende. Bassen går så langt ned at den vil gi sub-wooferen din noe å jobbe med. Lengre ut i seremonien jobber munkene hardt med å skape et hellig rom ved hjelp av heftig gjentatt messing. Siste delen av det første ritualet går ut på å pasifisere all verdens 80 000 demoner. Kampen mot demonene blir vunnet så overveldende at norske blackmetallikere og Mordors sorte fyrste tydeligvis må stå på litt hardere!

Det andre sporet starter med å tilby den mektige Mahakala te for at han skal bli god kamerat. Det er kjekt å ha en hjelper med seks armer når den buddhistiske vei skal beskyttes. Te-ritualet starter med tibetanske trompeter og de er jo ikke akkurat som andre trompeter. Munkene inviterer Mahakala til å manifestere seg og tilbyr gaver og minner ham på løftet han gav til Buddha.

Disse lydopptakene er så gode at munkene simpelthen må være teleportert inn rett mellom høytalerne, men at bildet midlertidig har falt ut på grunn av en teknisk feil. Lydopptakene er gjort av Tom Flye i Studio X, med god hjelp av Grateful Dead-trommis Mickey Harts eminente miks. De som kjenner Hart vet at han har også er en etnomusikkologist vært involvert i diverse egne verdensmusikkprosjekter som Diga Rhythm Band og Planet Drum og vært verden rundt og gjort diverse musikkopptak de siste 25 åra.

Gir plata indre fred? Den har i hvert fall fått meg til å sovne omtrent halvpartene av gangene jeg har satt den på, så karmaen min falt nok lavere enn børsen. Jeg har imidlertid satt den på på nytt igjen og har hatt stor glede av denne deilig avslappende musikken som på mange måter ligger nær vår egen tids mest utfordrende avant garde. Fans av ambient electronica bør så absolutt vurdere dette albumet. Disse opptakene er så gode og unike som de kan få blitt.
Karakteren gjelder kun kvaliteten på min subjektive åndelige lytteopplevelse, musikken i seg selv kan ikke vurderes på denne måten.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Cornelius - Point

(Matador)

Et svært vellykket forsøk på ikke å samle alle fargene på en side.

Flere:

The Lionheart Brothers - Matters Of Love And Nature
Rumble In Rhodos - Signs Of Fervent Devotion