cover

Knockouts!

Backyard Babies

CD-EP (1997) - MVG / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Glampunks of the world unite ... and take over

Nässjös store sønner finner formen etter flere år med prøving og tidvis feiling.

Mange band har benyttet seg av trikset med å gi ut en EP i forkant av et albumslipp, for å gi publikum noen smakebiter. Når denne lille saken dukka opp seint 1997, var den en forsmak på det glimrende albumet Total 13. De fem låtene på Knockouts! ga meg en bakoversveis jeg fortsatt sliter med å gre på plass.

Selve intensjonen med glampunk er samla i de 17 minuttene. Dette er essensen av en stilart som oftere og oftere serveres utvanna og tam. Det gnistrer av gitarer og Nicke Borg spytter ut orda. Bandet har henta inspirasjon fra New York-punk som Ramones og Heartbreakers, glam som Hanoi Rocks og New York Dolls og annen tøff riff- og ballerock.

Tidligere var Backyard Babies et helt greit, og av og til litt pinlig banalt, hardrock-band. De sleit med å finne seg til rette i stilen. Skiva Diesel And Power (1994) var et eksempel på dette. Etter at Dregen slo seg sammen med Nicke Andersson i en tidlig utgave av Hellacopters virka det som om mange biter falt på plass. Bandet tok til seg mye av det møkkete og upolerte som man kunne finne på Hellacopters sin Supershitty To The Max!. Dette satte Backyard Babies inn i sitt eget system og skapte den tøffeste glampunken Skandinavia har sett.

Disse fem låtene er pur rock'n'roll-faenskap. Dette er rett og slett ei klasebombe av fengende hooks, frekke riff og innstilling som slekter på Ace Frehley, Johnny Thunders og Andy McCoy. Fra første hylende gitar i UFO Romeo til siste sekund av Ghetto You er dette ei av de mest intense partypakkene som har kommet ut av den såkalte scandinavian rock-bølgen. De to nevnte låtene dukka også opp som to av mange høydepunkter på Total 13.

At de tre andre ikke fikk samme sjebne sier litt om hvilken form bandet var i på dette tidspunktet. Backstabber dras i gang av et munnspill og videreføres i en herlig blanding av punka sinne og hardhendt glede. Powderhead krydres med et piano, som spilles i fillebiter, og manisk riffing. Wireless Mind er så frekt fengslende at den kan ta pusten fra deg.

Der annen svensk glampunk ofte blir påtatte repetisjoner er dette friskt, vilt og massiv. Knockouts er passe upolert, magisk fengende og hard som betong. Dette er bare rock'n'roll, men jeg liker det.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


High Llamas - Beet, Maize & Corn

(Duophonic / New Records)

High Llamas har lenge befunnet seg himmelhøyt oppe i Himalaya, men har likevel klart å nå nye høyder på Beet, Maize and Corn!

Flere:

Beatnuts - Classic Nuts Vol. 1
Flunk - For Sleepyheads Only