cover

Specials [2002 Remaster]

The Specials

CD (2002) - EMI Virgin / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Ska

Spor:
A Message To You Rudy
Do The Dog
It's Up To You
Nite Klub
Doesn't Make It Alright
Concrete Jungle
Too Hot
Monkey Man
(Dawning Of A) New Era
Blank Expression
Stupid Marriage
Too Much Too Young
Little Bitch
You're Wondering Now

Referanser:
The Skatalites
Madness
The Selecter
The Clash

Vis flere data

Se også:
In The Studio [2002 Remaster] - The Specials (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Rude Boy!

The Specials' debutalbum i oppusset utgave med utfyllende informasjon om gruppa og to klassiske filmopptak inkludert. Et godt kjøp for historikere.

London på slutten av 1970-tallet; den britiske musikkscenen er en broket miks av punk og reggae. I London er The Sex Pistols og The Clash i fronten av den nye musikken, og er i ferd med å legge resten av landet for sine føtter. Samtidig i Coventry; Jerry Dammers trommer sammen en gruppe venner under navnet The Automatics. Musikken er en miks av de rådende musikkstilene punk og reggae. Etter noen interne omskiftninger kommer Terry Hall inn som vokalist og Steve Connolly fikser gruppa, som da har navnet The Coventry Automatics, en supportjobb for The Clash på deres britiske turné. Automatics greier ikke riktig å tenne publikummet til The Clash, men siden Joe Strummer liker gruppa godt blir de ikke fjernet fra plakaten. Gruppemedlemmer kommer og går, og gruppa skifter navn til The Special AKA The Coventry Automatics, eller forkortet til The Special AKA.

Etter turnéen med The Clash begyner flere av medlemmene å interessere seg for den karakteristiske ska-musikken og klesmoten som følger hakk i hel. Ikledd sort dress, hvit skjorte og tynt slips gir The Special AKA ut sin første singel Gangsters på Dammers nyetablerte plateselskap 2 Tone. Med det større selskapet Chrysalis i ryggen signerer 2 Tone et annet ska-band, The Selecter og senere Madness til labelen. Rykter begynner å gå om The Special AKA som et killer live-band, og etablerte artister får øya opp for nykomlingene. Elvis Costello er en av dem som tidlig får sansen for bandet, og tar produsentrollen da The Special AKA går i studio for å spille inn debutalbumet. De første resultatene av arbeidet når gatene i oktober 1979 med splittsingelen A Message To You, Rudy/Nite Klub. Da albumet Special lanseres senere samme måned, går det rett inn på sjuende plass på hitlistene og bandet drar rett ut på landeveien sammen med The Selecter og Madness for en egen 2 Tone Tour.

Albumet domineres av låtene fra den første splittsingelen, hvor A Message To You, Rudy bør være kjent for de aller fleste etter at den nylig ble brukt i en Dagbladet-reklame. Nite Klub er likevel mer karakteristisk for The Specials på denne tida, hvor Terry Halls vokal dominerer det aggressive musikalske uttrykket. Lydbildet er spinkelt og domineres av bass og trommer som duellerer med gitar og tangenter. Hall roper nærmest vokalen over det skramlete orkesteret. Kuriosaen skal ha det til at Chrissie Hynde leverer bakgrunnsvokal på dette sporet.

De beste låtene på skiva preges av den karakteristiske ska-rytmen og en leken rytmeseksjon med Halls vokal som bryter sterkt med de jamaicanske vibbene. Her står (Dawning Of A) New Era, Blank Expression og Little Bitch frem som de sterkeste sporene; alle med The Specials’ underfundige blanding av alvor og humor. Denne remastrede utgaven av albumet inneholder dessuten et live videopptak av Too Much Too Young med Terry Hall i storform - noe som understreker at The Specials på denne tiden nærmest var to forskjellige band i studio og på konsert. Originalversjonen har mange kvaliteter, men kommer ikke opp mot energiutladningen som gruppa leverer på scenen. Det bør også nevnes at singelversjonen av Too Much Too Young var en liveversjon som fanget drivet bandet fremviste i løpet av den pågående 2 Tone-turnéen.

Som debuter flest er utgivelsen av meget varierende kvalitet. Høydepunktene er mange, men The Specials leverer også noen betraktelige bølgedaler underveis. Doesn't Make It Alright er det definitivt svakeste sporet på skiva, hvor Terry Halls spinkle vokal sliter med å formidle et mer følsomt innhold. Heller ikke de øvrige ingrediensene på låta er med på å heve nivået, og river ned mye av det gode ska-drivet som har dominert utgivelsen så langt. Neville Staples var gruppas andre vokalist på dette tidspunktet og leverer sitt beste bidrag med Concrete Jungle, som har et fengende refreng og som strengt tatt burde fått mer oppmerksomhet som singelvalg fra plata. Staples andre bidrag er den humoristiske Monkey Man hvor dørvakter får sitt pass påskrevet.

Ytterligere en rosin i pølsa er et videoopptak av Specials' debutsingel Gangsters, som er å finne på denne CD-utgaven. En purung Terry Hall stirrer målrettet i kameraet mens de øvrige medlemmene fremviser den rådende ska-stilen med bravur. Dette, sammen med en fyldig beretning om gruppens første år av Adrian Thrills på omslaget, gjør denne debutlangspilleren fra Specials til et godt kjøp.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Humanoid - Sessions 84-88

(Rephlex)

Lurer du på hvordan techno hørtes ut før det ble allemannseie? Humanoid presenterer old-school acid house, rave og techno fra 1984-1988.

Flere:

Tom Waits - Blood Money
Paul Weller - Catch-Flame: Live at The Alexandra Palace