cover

Big Beat

Sparks

LP (1976) - Island / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Glam / Hardrock / New Wave / Powerpop / Poprock / Disco

Spor:
Big Boy
I Want to Be Like Everybody Else
Nothing to Do
I Bought the Mississippi River
Fill-Er-Up
Everybody's Stupid
Thrown Her Away (And Get a New One)
Confusion Screwed Up
White Women
I Like Girls
Tearing the Place Apart
Gone With the Wind

Referanser:
Queen
10cc
Toy Dolls
Frank Zappa
Yellow Magic Orchestra
Iggy Pop

Vis flere data

Se også:
Kimono My House - Sparks (1974)
Propaganda - Sparks (1974)
Indiscreet - Sparks (1975)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Tilbake til USA

Enkle akkordrekker og allsangvennlige vers gjør Big Beat langt enklere enn mange av bandets øvrige utgivelser.

Brødrene Mael vender tilbake til Los Angeles og hjemlandet USA angivelig for å på den måten erobre hjemlandet og skaffe seg musikalsk fornyelse.

Hele bandet blir igjen i Storbritannia og duoen hyrer inn Rupert Holmes som produsent. Resultatet er på mange måter en annerledes Sparks-skive selv om noen av låtene skal være overskuddsmateriale fra forgjengeren Indescreet.

Først og fremst er det snakk om en bredbent rock'n'roll tilnærming. Ikke uten aldri så lite ironi og distanse. Sjekk bare åpningskuttet Big Boy om mannen med den store... En låt som også figurerer i filmen Rollercoaster sammen med Fill Er Up.

Musikalsk er Sparks denne gangen mer bombastisk og hardtslående. Den karakteristiske falsettvokalen er beholdt men ellers er hele lydbildet nedstrippet og mer rakt på sak. Enkle akkordrekker og allsangvennlige vers gjør Big Beat langt enklere enn mange av bandets øvrige utgivelser.

Gitarist Jeffrey Salen og trommis Hilly Michaels sørger for et autorativt solid rocka akkompagnement, Sal Maida fra Milk 'n' Cookies spiller bass stødig og fint.. Metalliske gitarer, kraftige og stødige beat og et uttrykk ikke veldig fjernt fra det Iggy Pop gjorde på den tiden instrumentelt. Likevel er vel Toy Dolls en nærmere referanse, mest på grunn av humoren.

Ellers er her mer gitar og mindre keyboards, mer rock og mindre pop for å si det veldig enkelt. Personlig må jeg nok likevel innrømme at dette forefaller meg som den klart svakeste skiva fra bandets storhetsperiode. Platen savner noe av galskapen som preget forgjengerne og gjorde dem så spennende.

Låtene er likevel sterke nok til å berge skiva fra å bli helt uinteressant. Holmes minimalistiske produksjon tar bort mye av personligheten, men lykkes altså ikke i å begrave de catchy melodilinjene i låtene.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kråkesølv - Trådnøsting

(Diger)

Stilsikkert, kreativt og bemerkelsesverdig fra Kråkesølv, som gjør den beste norske debuten på årevis.

Flere:

The Shins - Chutes Too Narrow
Ed Harcourt - From Every Sphere