cover

Hallgrim Bratberg/John Børge Askeland

Hallgrim Bratberg & John Børge Askeland

CD (2007) - Echofisk / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Akustisk jazz / Blues / Latino / Folkemusikk

Spor:
Inn til beinet
Veien hjem
Fragile
Vise fra igår
Kandahar
Stubb I
Glør
Østerdalsmarsj
07.00
Stubb II
Bubakkhalling
Barbeint

Referanser:
Jan Johansson

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Jazz på norska

Behagelige og friksjonsfrie flanerier i et luftig jazzlandskap.

Denne duoen tar mål av seg til å gjøre en norsk Jazz på Svenska på sin CD med folkemusikkinfluert jazz. Til tross for Jan Johanssons enorme gjennomslag med sin blanding av jazz og folkemusikk for 40 år siden, har det vært overraskende lite gjenklang her hjemme.

Fra 70-åra huskes prosjektet Østerdalsmusikk, og i CD-alderen har en del konstellasjoner snust på tradisjonsmusikkens potensiale som jazzelement. Jazz på Svenska var sterkt retningsgivende i Sverige og dannet en hel skole. Her hjemme fikk vi gla'jazzen og Jan Garbarek, to andre sterke retninger som lenge dominerte norsk jazz.

Bakmann her er superveteran Jan Erik Kongshaug, noe som sikrer plata et enormt tilfang av musikalsk kunnskap og tilgang til et referanseapparat få andre besitter maken til i musikknorge. Duoen har også selv valgt å utvide det musikalske spekteret med innslag av gospel og gjenkjennelige popelementer. Slik musikalsk sammensmeltning er ikke ny og uhørt lenger, snarere normalen i et referansetungt, selvrefererende musikkbilde der de strenge genreavgrensninger er falt helt bort. Spørsmålet er ikke så mye hvilke influenser en nærmere analyse kan avdekke, mer om blandingsuttrykkene fungerer som ren musikk, som opplevelse.

Og her kan meldes om et særdeles behagelig selskap. De folkemusikalske byggestener er sømløst føyd inn i reisverket og musikken framstår som behagelige og friksjonsfrie flanerier i et luftig jazzlandskap. Sammensmeltningen av stilretninger er så fullstendig at alle sammenligninger med Jan Johanssons nevnte verk egentlig er overflødige. Stemningen er der, dog innenfor et mer improvisatorisk skjema, melodiene er nesten helt oppløst i en frittflytende, liksom drømmeaktig og atmosfærisk musikk.

Virkemidlene er enkle, spillet nedtonet. Dette er jazz for de stille timer og egnet for lytteren som foretrekker refleksjon i sin underholdningsmusikk. Elegant veksler Bratberg og Askeland mellom komposisjonenes innbyrdes ulike uttrykk og strør litt fremmedartet musikalsk krydder rundt i rillene. Litt groovy "utskeielse" her, en liten popsnutt der.

Dette er elegant og dannet blandingsjazz for lytteren som liker varme og rom rundt musikken. Platas lydbilde er tett og nært, helt opp til øret. Det gir en fin kveld foran stereospilleren.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wavves - Wavvves

(Fat Possum)

14 låter om å ikke passe inn, og det passer helt glimrende!

Flere:

Flying Lotus - Cosmogramma
Tord Gustavsen Trio - Being There