cover

Fresh Fruit for Rotting Vegetables

Dead Kennedys

LP (1980) - Cherry Red

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Hardcore

Spor:
Kill the Poor
Forward to Death
When Ya Get Drafted
Let's Lynch the Landlord
Drug Me
Your Emotions
Chemical Warfare
California Über Alles
I Kill Children
Stealing People's Mail
Funland at the Beac
Ill in the Head
Holiday in Cambodia
Viva Las Vegas

Referanser:
The Sex Pistols
Ramones
The Germs
Black Flag
Bad Brains
Circle Jerks
The Crucifucks

Vis flere data

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Kill the Poor

'Let's get dressed and dance away the night...'

Fresh Fruit For Rotting Vegetables er en påle over Californias hardcore/punk-scene på 80-tallet, en scene som inkluderte band som Germs, Circle Jerks og Weirdoes.

Dead Kennedys' debutplate ble også deres beste; nær fri for dødpunkter og en ren hitparade av fengende punklåter, politisk engasjement og raljerende samfunnsrefs. Bare med bandnavnet påkalte de mørkemennenes vrede, og en lang batalje med ordensmakt og myndigheter startet utenfor konsertscenene i San Francisco. Det endte med en trasig rettssak rundt sensur av musikk. Den offisielle bakgrunnen var innleggsplakaten på Frankenchrist (1985); HR Gigers Penis Landscape. Anført av kongressfruene med Tipper Gore i spissen, ble Dead Kennedys skjøvet foran mer formuende artister (Prince, Madonna) som eksempel på hvor ille det kan gå med et samfunn hvis ikke "noe gjøres" for å stoppe moralnedbrytende musikk. Resultatet ble noen stickers som automatisk økte salget der de ble påklistret - og et band i ruiner. Vokalist Jello Biafra har for øvrig bygget store deler av sin videre karriere på erfaringene fra denne rettssaken, og skal ikke beskyldes for å ha "solgt seg" med årene.

På debuten er Biafras tekster krasse, morsomme og refsende. Deres to første singler, California Über Alles og Holiday in Cambodia, er to høydepunkt både i bandets karriere og innen amerikansk 80-tallsrock i det hele. Førstnevnte et trusselbilde om hva som vil skje når Californias guvernør Jerry Brown tar over som president etter Carter (en versjon fra 1982 har endret teksten fra Brown til Reagan), et samfunn med paralleller til Nazi-Tyskland og George Orwells framtidsvisjoner om overvåkningsstaten. Andresingelen Holiday in Cambodia holder samme stil og er både et satirisk spark til unge vestlige yuppies og samtidig et angrep mot regimet til Pol Pot.

Selv om ikke absolutt alle låtene holder helt samme nivå som de nevnte, representerer disse to mye av bandets fundament og denne platens suksessformel. Etterfølgeren Plastic Surgery Disaster (1982) er mer metallisk og mangler de mest catchy elementene fra debuten. Kennedys la med sin debut dessuten grunnlaget for den helt sentrale etiketten Alternative Tentacles hvor alle deres videre plater ble utgitt.

Denne omtalen er hentet fra artikkelen Reagan youth - 20 høydepunkt fra amerikansk undergrunn, 1980-89. Den kan leses i sin opprinnelige kontekst her.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Side Brok - Høge Brelle

(pinaDgreit)

Enten du har smale eller side brok, eller sidemål, er hip hop fra Hovdebygda og Peder den kvite neger noe å få med seg.

Flere:

Shining - Blackjazz
Proviant Audio - Real Love Tastes Like This