cover

Sick Transit Gloria Mundi

Red Harvest

CD (2002) - Nocturnal Art / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Industriell metall

Spor:
U.G.X.
AEP
Godtech
Humaniora
Dead
Cybernaut
Beyond the End
Desolation
Sick Transit Gloria Mindi
Dead Men Don't Rape
Weltschmertz
[Dead End]

Referanser:
Ministry
Meshuggah

Vis flere data

Se også:
New Rage World Music - Red Harvest (2001)
Internal Punishment Programs - Red Harvest (2004)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Post-apokalyptisk cybermetall

Jorden gikk til helvete, mange ble evakuert, men et par stykker ble igjen og lagde denne platen.

Oslo-baserte Red Harvest har siden 1992 vokst seg til å bli Norges fremste industriell metall-band. Etter å jevnt og trutt ha gitt ut plater som har fått god mottagelse her til lands, har de med 2002-utgivelsen Sick Transit Gloria Mundi også endelig fått den internasjonale oppmerksomheten de fortjener.

Bandet har ved siden av Dark Throne og Mayhem vært blant pioneerene innefor formingen av den norske metallen, den være seg black, death, thrash, industriell, episk, teatralsk, gotisk eller symfonisk. Sick Transit Gloria Mundi inneholder litt av alle de nevnte stilartene. Vi får servert alt fra thrashmetall i Humaniora, til kald industriell metall i Dead, hvor vokalisten nærmest leser opp teksten. Desolation er en episk og lang låt, Dead Men Don't Rape byr på blytung metall, og [Dead End] avslutter verket med en slags elektronisk industriell klagesang fra en verkende jord. Den kalde, industrielle sounden ligger over hele platen, og skaper en helhetlig stemning.

Platen viser hvordan bandet har vokst siden den forrige fullengderen, Cold Hard Matter (2000), (New World Rage Music (2001) var en re-utgivelse av New Rage World Music (1998)), og er en oppvisning i hvordan iskald, dypt pessimistisk og rasende industriell metal skal framføres. De får meg til å tenke på en dyster framtid, etter en veldig katastrofe, hvor menneskene lever i en grell, gold ørken, hvor alt er giftig og surt. Enkelte ruiner av gamle fabrikk-bygninger står fremdeles igjen, og i disse finnes umennesklige apparater som fremdeles produserer, pumper, hviner, skjærer og brenner. Gjennom den kalde, forurensede vinden høres fabrikkens støy, som taktfast slår og skriker:

Last Chance
To Evacuate the Earth
It's gonna be recycled
Wiped Clean - Washed Over
Your Only Chance
Get Off The Planet, Now!

Sick Transit Gloria Mundi er en plate som bør høres i sin helhet, låtene er finurlig knyttet sammen og skaper tilsammen en kald og pessimistisk stemnning, som jeg liker svært godt. Samspillet mellom de nøye utvalgte samplene og synthene, samt den hvasse og litt skitne gitarlyden utgjør hovedtyngden i Red Harvests lydlandskap. Ofu Kahn hveser forbannet fram tekstmaterialet, som i all hovedsak dreier seg om hvordan menneskene er slaver av maskinene.

Det er vanskelig å trekke fram enkeltlåter, men GodTech, Desolation og Beyond the End inneholder alle partier som setter spor. Men, som sagt, hør helheten i plata for å få maksimal effekt. Å høre låtene enkeltvis funker, men det kreves en fullstendig gjennomhøring for virkelig å forstå hvorhen Red Harvest vil med musikken sin. Det samme gjelder forøvrig ovenfornevnte Cold Hard Matter, som også må nytes i sin helhet for å få den gode smaken av undergang og batterisyre i munnen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Samara Lubelski - The Fleeting Skies

(The Social Registry)

En makeløs ode til naturen, som bergtar og forvirrer.

Flere:

Okkervil River - Don't Fall In Love With Everyone You See
Opsvik & Jennings - A Dream I Used to Dream