cover

Rated R

Rihanna

CD (2009) - Def Jam / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
R'n'B / Dancehall / Dance / Latino / Teen pop / Urban

Spor:
Mad House
Wait Your Turn
Hard
Stupid In Love
Rockstar 101
Russian Roulette
Fire Bomb
Rude Boy
Photographs
G4L
Te Amo
Cold Case Love
The Last Song

Referanser:
Lady Gaga
Sugababes
Amerie
Christina Aguilera
Shakira

Vis flere data

Se også:
Good Girl Gone Bad - Rihanna (2007)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Bekmørkt oppgjør

Singelen Russian Roulette varslet om en mørkere og sterkere Rihanna, og på Rated R er hun er mer fengende og råere enn noen gang.

Uansett hvordan jeg vrir og vender på det, så er det klin umulig å lytte til Rated R uten å tenke på omstendighetene forut for plata. På coveret er Rihanna avbildet med fjeset halvveis dekt med den ene hånda – et cover som sender tankene i retning av bildene som kom fram i media etter at hun hadde fått bank av sin daværende kjæreste Chris Brown før fjorårets Grammyutdeling.

Etter voldsepisoden var det lenge helt stille fra Rihanna, før Russian Roulette ble sluppet som albumets første singel i oktober i fjor. Kanskje hadde det vært lett å plassere seg i en offerrolle etter å ha gjennomgått det som hun har opplevd, men med denne plata viser ungjenta fra Barbados heldigvis at hun ikke lar seg redusere til et offer.

Singelen Russian Roulette varslet om en mørkere og sterkere Rihanna, og når Rated R kom på markedet var det ingen tvil om at hun er mer frigjort og råere enn vi har hørt henne før. Tematisk er dette en plate som tar et oppgjør med vonde erfaringer, og på mange måter er det en lettelse å kunne konstatere at plata er knallbra.

Det er ikke mange årene siden Rihanna for alvor ble internasjonalt kjent for sin utrolig fengende popmusikk. Hun fikk tidlig kontrakt med Def Jam Recordings og daværende sjef Jay-Z, og hennes unge alder til tross har hun greid å fylle mangt et dansegulv med hits som Disturbia, Don't Stop the Music og SOS. Den største hit'en av dem alle er kanskje Umbrella, som sørget for at hun fikk et gjennombrudd verden over i 2007.

Hun har altså hatt en vanvittig mengde hits, og også på Rated R, hennes fjerde studioalbum, er det ikke langt mellom singelmaterialet. Tre singler har det blitt foreløpig, og flere skal det nok bli. Etter Russian Roulette, som er ført i pennen av Ne-Yo, fulgte singlene Hard og Rude Boy, som begge er opplagte dansegulvfyllere. Produksjonsteamet Stargate står bak flere av låtene på plata, og de leverer varene som alltid. Wait Your Turn er voldsomt fengende, og et fremragende eksempel på den fantastiske produksjonen som preger hele plata. Den bekmørke førstelåta Mad House inneholder intrikate polyrytmiske vokalharmonier pakket inn i blytunge beats som får det til å riste i veggene mine. Ingen ringere enn Justin Timberlake har skrevet Cold Case Love, som minner ikke så rent lite om Love Stoned fra FutureSex/LoveSounds. Sånt liker vi.

Noen oppfatter kanskje Rihanna som en oppkonstruert figur, styrt i de retningene Def Jam Recordings måtte finne passende. Som hos så mange andre kvinnelige artister i hennes sjanger blir vi servert en sjenerøs porsjon kvinnehud på bildene i booklet'en, men Rihannas frekke framtoning til tross – med Rated R viser hun én gang for alle at hun ikke er et produkt, men en selvstendig artist.

Hvis man skal få hakeslepp av noe som helst, så er det ikke framtoningen hennes utad, men derimot hennes imponerende evne til å formidle modige og personlige tekster, og til å skape superfengende popmusikk på bakgrunn av en vond voldsepisode.