cover

Evig Pint

Kaizers Orchestra

CD (2003) - Farmen

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alkojazz / Tango / Vaudeville

Spor:
Di Grind
Hevnervals
Evig Pint
De Involverte
Djevelens Orkester
Container
Naade
Min Kvite Russer
Veterans Klage
Til Depotet
Salt & Pepper
Drøm Hardt (Requiem Part I)

Referanser:
Wunderkammer
Einmal Kommt Die Liebe
Tom Waits

Vis flere data

Se også:
Ompa Til Du Dør - Kaizers Orchestra (2001)
Død Manns Tango - Kaizers Orchestra (2002)
Maestro - Kaizers Orchestra (2005)
Våre Demoner - Kaizers Orchestra (2009)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Djevelens ompaorkester

Mindre oljefat og sirkuspønk. Mer død og djevelskap. Og fortsatt ompa, råskap og svingende melodier.

La gå at den norske oljeindustrien må takke den overhengende faren for ny Irak-krig for at oljeprisen i skrivende stund ligger på rekordhøye 34 dollar fatet. Men jammen skulle en tro at Kaizers Orchestra har sin del av æren. For ingen har fått nordmenn til å digge til oljefat som sekserbanden fra Bryne: Med 90 000 solgte eksemplarer av førstealbumet Ompa Til Du Dør og imponerende 150 konserter i løpet av fjoråret alene (hvor de iført gassmasker og ulastelige dresser knuser oljetønne-instrumentene sine med brekkjern), har ompaorkesteret vekket interesse for oljefat langt utover de vanlige boreplattform- og børskretsene. Og nå, akkurat idet Kaizers Orchestras lenge etterlengtede andreplate Evig Pint går rett inn på toppen av landets hitlister, stiger altså oljeprisen himmelhøyt. Tilfeldig? Neppe.

Likevel: Jan Ove Ottesen & Co har senket oljefat-faktoren betraktelig på Evig Pint. Sigøynerfest-soundet og den lekne sirkusstemningen er også tonet ned, mens det snåle persongalleriet vi ble kjent med på førsteplata er helt forduftet. Tilbake står ompattaktene, råskapen og dysterheten. Fortsatt lyder det umiskjennelig kaizersk, men denne gangen er det lenger mellom overraskelsene og de viltre innfallene enn på debuten.

På en måte har Kaizers Orchestra med Evig Pint laget et løst rocketeaterstykke à la Tom Waits' The Black Rider; hørt under ett forteller de tolv sangene på plata den mørke historien om en dødsdømt fange, som innser at han aldri vil bli sluppet inn i Himmelriket. Før han inntar sin plass blant evige pinsler ved "den store kaminen" i Helvete, unner han seg imidlertid en skikkelig fyllekule. Og så er det slutt: "Og eg forstår at du spør/ Var dette livet, var dette alt".

Teatralsk og melodramatisk, ja vel, men voldsomt fengslende - helt fra første skranglete pumpeorgeltakt og til albumet toner ut med fire minutter vakker strykemusikk. Kaizers Orchestra har opparbeidet en voldsom selvtillit til seg selv og sitt særegne musikalske konsept. Det merkes på sangstemmen til Jan Ove Ottesen, men også på at bandet tilsynelatende gjør akkurat som de selv vil uten å ta nevneverdig hensyn til salgstall eller forventninger. Aller best lyder Rogalands-sekstetten på den sigøynersvingende og Kurt Weill'ske Djevelens Orkester og på den enkle tangoen Veterans Klage. Også bandets gamle konsertslager Salt & Pepper er, med all sin trøkk og hardtslående energi, blant høydepunktene på plata. Større problemer har jeg med balladen Min Kvite Russer, som har platas minst fengende melodi. Til gjengjeld er teksten bra: "Månen er full i kveld/ Den er like kvit og full som/ meg og min bestevenn"

Men uansett hvordan du snur og vender på det, er og blir Kaizers Orchestra et liveband. Derfor blir det ekstra spennende å se hvordan de kommer til å fremføre det nye materialet sitt på scenen. Tør vi håpe på flere oljefat?

comments powered by Disqus

 daniel
2003-03-15betre og betre

Eg må berre seie at Kaizers blir betre og betre, og at Evig pint er ein super oppfølger av debut-albumet Ompa til du dør!! Plata har god variasjon i takt og rytme, slik at det ikkje blir så einsformig. mine favoritter er:
Veterans Klage, De Involverte, Til Depotet, Salt og Pepper og Drøm Hardt

janove-lover
2003-09-06Janove

Må bare få lov til og nevne at han ikke heter Jan Ove, men faktisk Janove (noe som ikke har noe som helst med plata i gjøre, men jaja) Men det er faktisk viktig!!

Evig Fa(e)n
2003-09-28Re:Janove

(Til Janove-lover)

Han heter Jan Ove, men kaller seg Janove.

Hurra for Kaizers!

Janove-lover
2003-09-30:/

Jaja, samma faen. Beklager.

Jan Willem Kouwen
2003-10-20

Are there any translations available of the song Evig Pint? It's a strong song and i would like what they're singing about.
Thanks

Xian
2003-10-20A rough translation of Evig Pint, done in a matter of minutes

If I could just find a hole in the sky
I would not have to shuffel coal in the furnace
I have sown a thousand stiches
I'm blind, the coff is shattering
My face is old and my limbs are stiff

But it's better if we walk together
If we take day by day
I just want to hold
one last time round my father
but I'm afraid my heart is to weak

I'm forever hurt
I have everything I got in my box
I'm rushed by adrenalin
I'm forever hurt
God lets me be forever hurt

Put your self in my place
and maybe you understand
that they will never let me in
in your heaven

Six men and six hands hold the coffin
Nobody knows who's next on the list
And It's soon my turn. The night has fallen.
But no one can tell my about the time that comes

Mr.Kaizer
2008-07-29Evig Fa(e)n

Her er det du som tar feil, ettersom at Janove har endret navnet sitt. Han heter nå Janove, selv om han før het for Jan Ove. Grunnen til at han endret var rett og slett at det ikke gikk an med mellomrom i epost-adressen hans. En litt morsom historie egentlig.

Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo