cover

One Heart is too Small

Krøyt

CD (2001) - Yonada / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Pop

Stiler:
Jazz / Alternativ / Elektronisk / Akustisk

Spor:
As Adam Early in The Morning
Grown and Flown
Heart's Heart
Don't Cry For Me
Werving
If There Be Anyone
Who Has Seen The Wind
Mountain
Calm With Reason
Seals In Vain (Come With Me)
Bride

Referanser:
Björk

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


For sult, kulde, kjærlighet... alt.

Krøyt er en reaktiv kraft med spennende låtmateriale.

Dette er den tredje langspilleren til trioen Krøyt. De debuterte i 1997 med SUB og fulgte opp med Low som de mottok Spellemannsprisen for i Åpen Klasse 2000. Low ble sluppet på bp, Osloklubben Blås eget plateselskap, og det er også i dette miljøet Krøyt har sitt største nedslagsfelt hos publikum.

Bandmedlemmene har utdannelse fra jazzlinja ved Trondheim Musikkonservatorium, og det er ingen tvil om at de har fulgt med i timen. Dette er en velprodusert og gjennomført plate med store musikalske kvaliteter.

I tillegg det gode håndverket, for å bruke et litt upassende uttrykk, utfordrer bandet i stor grad den tradisjonell sjangertenkningen, samtidig som de ikke opponerer eller kaster tradisjonstenknig helt på fyllinga. Jazzlinjeutdannelse betyr nødvendigvis ikke at jazz dominerer referanserammen, her blandes det mange musikalske elementer som gjør denne plateopplevelsen veldig uforutsigbar. Man kan oppleve melankolske partier til teatralske utbrudd, og drivende, støyete kakofonier av lyd. Bandet er i stand til å mestre alt som ligger mellom dette, muliggjort gjennom medlemmenes allsidige erfaring med prosjekter som Kvitretten, Dingobats, Erlend Skomsvoll, Motorpsycho, Dadafon, Spacebopsircus og Rokia Traore.

Og Krøyt har et særpreget sound. Blandingen av elektronikk og akustiske elementer, sammen med Kristin Asbjørnsens vokalprestasjoner som karakteristika gjør at man kan kjenne igjen Krøyts musikalske univers selv om man opplever store varisjoner.

Man kan diskutere nødvendigheten og nytten av å sammenligne et musikalsk uttrykk med et annet. Men skal man dra en lang linje fra Krøyt vil den ende kunstnerisk og kommersielt hos Bjørk, spesielt gjennom Asbjørnsens vokal, men også gjennom et originalt låtmateriale. En sammenligning de sikkert har hørt før, og de vil sikkert høre den igjen. Dette er allikevel en plate som står godt plantet på egne ben. Det er også en plate som er lettere tilgjengelig enn deres forrige album.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


High Llamas - Beet, Maize & Corn

(Duophonic / New Records)

High Llamas har lenge befunnet seg himmelhøyt oppe i Himalaya, men har likevel klart å nå nye høyder på Beet, Maize and Corn!

Flere:

Thomas Dybdahl - Science
Richmond Fontaine - Post to Wire