cover

Fy Fan!

Attentat

CD (2013)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Powerpop

Spor:
Gå i taket
Fattiga och rika
Fy fan Svenska man
Prins (featuring Silversystrar)
Dö som en hund
Occupy Wall Street
Gilla mej
Majorna Rock City
Stor grabb
Sweet & Slade
Sitter slö
Sång til punkarna

Referanser:
KSMB (Kurt-Sunes med Berit)
Ebba Grön
Sham 69
Stiff Little Fingers
Troublemakers (SE)

Vis flere data

Se også:
Attentat Är Best - Attentat (2010)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Veteranpunk

Göteborgsbandet har blitt voksne, men på comebacket har de samme glød som på 70-tallet.

Attentat har våknet igjen. Et av Sveriges eldste punkband gir ut nytt materiale, 35 år etter debutkonserten og over 20 år siden forrige gang gjengen var samlet i studio. Det er som bandet selv sier; lysten og tiden var tilstede. Da var det bare å hive seg ut i det på nytt igjen. En identisk beslutning som er tatt av mange av første- og annengenerasjons punkband. Ambisjonene er de samme – lage liv, men denne gang for voksne menn der sønnene har fått skjeggstubber - og er med. Selv om Attentat ikke har gitt ut album på mange år har de vært aktive på konsertfronten, bl.a. på Peace and Love-festivalen hjemme i Sverige.

Attentat bevarer og er tro på formelen fra gamle dager. Sjangeren er punk – rett fram med catchy allsangsrefrenger. At herrene er godt voksne med grå farger i håret høres ikke. Energien og ungdomligheten anno 2013 er som den var i 1978. Tonene fra The Clash, Stiff Little Fingers og ikke minst Sham 69 merkes fortsatt.

Det er intenst med åpningssporet – tett og fengende. Inspirasjonen fra The Clash er definitivt i Fattiga Och Rika der riffet i verset minner sterkt om Should I Stay or Should I Go. Gløden er der hele veien gjennom - punk blandes med power-pop. For Attentat er snille. Hør på Gilla Mej med både orgel og sax innbakt i låta. Skru tiden 30 år tilbake – tenk på Gyllene Tider. Ja, det er ikke helt ulikt, og for å ha det sagt med det samme - jeg har alltid hatt sansen for Gessles katalog.

Den eneste gangen Attentat forsøker å gå utover sin faste ramme er i Prins. Bidragsyteren på sporet er hip-hop/soul duoen Silversystrar, og det låter friskt. Tøffe tunge gitarer ispedd friske moderne toner med lett rap, en låt for P3. Selv om det blir vellykket er dette en vei Attentat anbefales å holde seg vekk fra. Attentat er og har alltid vært punk. Akkurat som sine britiske referanser.

Comebacket er strengt tatt ikke en nødvendighet, men så lenge iørefallende melodier strømmer ut fra bandets femte album er det bandet hjertelig velkommen. Et album for gamle og noen nye fans.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Hugen leikar så vide - Middelalderballader i Norge

(NFS (Norsk Folkemusikksamling))

Bjørn Hovde applauderer høylytt et nytt arkivhistorisk dokument, utgitt av Norsk Folkemusikksamling ved Universitet i Oslo.

Flere:

Magnolia Electric Co. - Sojourner
Okkervil River - Down the River of Golden Dreams