cover

Skeletal Lamping

Of Montreal

CD (2008) - Polyvinyl / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Powerpop / Indierock / Alternativ / Psykedelia / Indiepop

Spor:
Nonpareil of Favor
Wicked Wisdom
For Our Elegant Caste
Touched Something's Hollow
An Eluardian instance
Gallery Piece
Women's Studies Victims
St. Exquisite's Confessions
Triphallus, to Punctuate
And I've Seen a Bloody Shadow
Plastis Wafer
Death Is Not a Parallel Move
Beware Our Nubile Miscreants
Mingusings
Id Engager

Referanser:
Apples In Stereo
Olivia Tremor Control
Beulah
Elf Power
The Unicorns

Vis flere data

Se også:
Aldhils Arboretum - Of Montreal (2002)
Satanic Panic in the Attic - Of Montreal (2004)
The Sunlandic Twins - Of Montreal (2005)
Hissing Fauna: Are You the Destroyer? - Of Montreal (2007)
False Priest - Of Montreal (2010)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Kreativ hjernedisseksjon

Of Montreals Skeletal Lamping er en reise inn i et sinn fylt med underlige, hysteriske og kreative tanker.

Kevin Barnes er en allsidig mann. Ikke nok med at han er produsent på Skeletal Lamping, han er også låtskriver, sanger og gitarist. Han har ofte referert til Norge i tekstene sine, og Skeletal Lamping er intet unntak. Det foregående albumet Hissing Fauna, Are You The Destroyer? (2007), var resultatet av hans opphold i Norge, hvor han pådro seg en aldri så liten depresjon. Man kan si at Skeletal Lamping er en videreføring av Hissing Fauna, på den måten at det musikalske er veldig likt, bortsett fra at denne virker langt mer komplisert og krevende for lytteren.

Komplisert er ikke nødvendigvis negativt ment, det er ment på den måten at lytteren virkelig må ta seg sammen for å forstå Barnes' tanker og formål med tekstene sine – det vil si, hvis man VIL forstå. Tekstene til Barnes' er på denne skiva av en langt mer grafisk og rett-fram-karakter enn før, og dette kan kalles en disseksjon av hjernen i aller høyeste grad. Plata framstår jevnt over som funky, dette reflekteres i åpningslåta Nonpareil of Wisdom, som har plutselige taktskift med en uventet støysekvens, og er et passende eksempel på begrepet neo-psykedelia. Her deler Of Montreal grunnmuren til Animal Collective, som definitivt kan ha noe å gjøre med at Of Montreal og dyrekollektivet har vært på samme plateselskap; Elephant 6- og dette skinner tydelig igjennom på musikken.

Det sies at Skeletal Lamping er ment for å være en reise fra den alminnelige Kevin Barnes, til hans alter ego Georgie Fruit – en idé han kanskje har rappet fra selveste David Bowie? 


På Wicked Wisdom kommer Barnes' aller lyseste toner fram, og låta avsluttes med noen svake hjerteslag, mens albumet fortsetter med den livlige For Our Elegant Caste. I motsetning til Hissing Fauna, blir vi ikke servert en elleve minutters kraftlåt som The Past is A Grotesque Animal, men til gjengjeld er snittiden på låtene denne gang omtrent fem minutter.

Of Montreal har dog utelatt å nevne Norge med ord denne gang, men om du hører nøye etter på Death is Not a Parallell Move, hører du Barnes som ytrerDon't be afraid, lille venn.


På denne utgivelsen er det dessuten sexfiksering over en lav sko, og enkelte av tekstene er av den svært så vulgære typen. Ta for eksempel låta Beware Our Nubile Miscreants, med teksten You only like him because he's sexually appealing/But I read his journal, it was very revealing/He fucked your sister in an elevator junior year/Oh yeah, Oh yeah.


De lett grove tekstene hjelper ytterligere for å få fram konseptet ved albumet, som skulle dreie seg rundt denne Georgie Fruit og hans historie med utallige legninger og kjønnsskifter.

Tingen med Of Montreal er at hvis du ikke er vant med musikken, kan det fort bli ganske slitsomt. Til og med for den viderekomne tilhengeren kan det nok tenkes at spesielt andre del av skiva vil skuffe litt og virke mot sin hensikt og dermed resultere i at lytteren har fått nok av plata allerede etter én - kanskje to lytninger. Det gjelder å ha evnen til å ikke avfeie Skeletal Lamping med en gang, men det blir dessverre fort slik. Det er også tydelig at de har mistet litt av gløden siden forrige utgivelse – som ikke kan kalles annet enn knallgod.

Teksten på Women's Studies Victims er helt sentralt med tankene du gjør deg etter å ha hørt plata. 
I read it with my head open/Only slightly cracked/Someone will have to close it when I'm done.


Of Montreal har muligens bare videreført sin typiske musikkstil, men her er alt så merkelig at når plata er ferdig, så vil du nok gjøre rett i å klarne tankene helt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


A Silver Mt. Zion - Horses in the Sky

(Constellation)

Elsk eller hat: nok et post-apokalyptisk manifest fra kanadisk kollektiv.

Flere:

Simon Joyner - Skeleton Blues
Einar Stray - Chiaroscuro