cover

Laulu Laakson Kukista

Paavoharju

CD (2008) - Fonal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Frifolk / Eksperimentell / Neo-klassisk / Elektronisk / Psykedelia

Spor:
Pimeänkarkelo
Kevätrumpu
Tuoksu Tarttuu Meihin
Italialaisella Laivalla
Alania
Uskallan
Ursulan Uni
Kirkonväki
Salainen Huone
Tyttö Tanssii
Sumuvirsi
-

Referanser:
Kemialliset Ystävät
Islaja
CocoRosie
Boards of Canada
Animal Collective

Vis flere data

Se også:
Yhä Hämärää - Paavoharju (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Gulnede lydbilder

Den forunderlige gjengen fra Savonlinna har returnert med nok en plate fylt av egenartet musikk.

Paavoharjus Yhä Hämärää (2005) var blant det årets mest oppmuntrende utgivelser. Her hadde vi med et band å gjøre som faktisk ikke hørtes ut som noen andre - uten at det virket som de engang forsøkte å skille seg ut. Deres originalitet var liksom naturgitt, deres tiltrekningskraft nærmest magisk.

Laulu Laakson Kukista gjør lite for å oppheve den eventyraktige magien de skapte på Yhä Hämärää. Igjen er det bare å la bandet trekke forhenget til side og for oss utenfor å bli med inn i en annen verden for en stakket stund. Dette skyldes ikke bare det finske språket, men det bidrar til å underbygge stemningen som skapes her. Både ordene, klangen og måten det synges på kan minne om østlige sangtradisjoner. Laulu Laakson Kukista blir dermed litt som å sette på en komprimert utgave noen gamle Victrola-opptak med kinesisk buddhist-chanting, greske tragedier og persisk populærmusikk fra 30-tallet som noen av ingrediensene.

Det "fremmede" og gåtefulle elementet fargelegges ytterligere av instrumenteringen; dels akustisk, dels elektronisk, bestående av mye hengende klanger, vevre droner og tilsynelatende gamle, knitrende feltopptak forlater Paavoharju oss aldri alene på deres side av verden. Alt er sobert og nærmest drømmeaktig fremført, ingenting rister oss ut av illusjonen de bygger opp for oss. Men det skal sies; det er rom for meget her: Melodier som kunne passet på en finsk veikro en ensom natt langs landeveien (Italialaisella Laivalla), ekko fra et diskotek nedlagt en gang på midten av 80-tallet (Kevätrumpu, Uskallan) eller en siste tango i furuskogen før morgensolen blinker over åskammen (Tyttö Tanssii). Det er som om de kaster noen gløtt inn på vår side, tar inn noen kilder, og lukker døren igjen. De mest fascinerende øyeblikkene kommer for meg i de mer fritthengende og abstrakte sekvensene av dette herlige maskeradeballet.

"Legg øret inn til sveivegrammofonen" er det som de sier. "Legg øret inntil, lukk øynene og lytt. Se de gamle bildene på veggen i ditt hode. Se de blir levende. Hør stemmene deres. De har noe å si til deg."

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fever Ray - Fever Ray

(Rabid)

Elektronisk brilijant og lyrisk overlegent fra Karin Dreijer, som har laget ei plate som simpelthen er uimotståelig.

Flere:

Devendra Banhart - Cripple Crow
The Knife - Tomorrow, In a Year