cover

The Beat of the Travel

Jens Carelius

CD (2009) - Viking / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Kammerpop / Singer/songwriter / Softrock / Folk

Spor:
The Beat of the Travel
Face of a Dream
Faces Leaving on a Train
The Visit
Alle the Good Ones They Leave Unprepared
Into the Fog
The Talent
Rekord
Chaney
Strange Roads

Referanser:
Nick Drake
John Martyn
Donovan
Leonard Cohen
Bert Jansch
Vetiver
José Gonzáles
Iron & Wine

Vis flere data

Se også:
The First Songs - Jens Carelius (2008)
The Architect - Jens Carelius (2011)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Reisens rytme

Imponerende oppfølger fra Carelius - som med ett står frem blant landets beste låtskrivere.

Ut fra låttitlene å dømme er The Beat of the Travel en plate som handler mye om å reise, om å være på vei og på veien. Om hilsen og avskjed. Den åpner da også med å ...leave tonight on the streets of strangers... og avrundes 40 minutter senere med Lead on, I'll follow soon.... Tekstene i seg selv er mindre opplagte enn hos den gjengse vagabond, men Jens Carelius fra Sandvika har også lagt ut på en musikalsk ferd. Han tar løftet fra soveromspoet til allsidig popkunstner, med større lyd, modne arrangementer og bredere pensel enn på debuten fra 2008.

Ja da, han har både Leonard Cohens fortellerstil, Nick Drakes vokale fraseringer og rullende gitarspill intakt. Han har et klart hjertebank for britisk 70-talls folkrock, men med et fullt skramleorkester bak seg drar han liksom skyene til side og fører oss fra cordfløyel og tekopper til mer jordfarget rock. Ikke ulikt samme prosess som Sam Beam (Iron & Wine) eller Andy Cabic (Vetiver) har gått de siste årene.

Særlig imponerer han ved å bruke de mange og dyktige medmusikerne aktivt. Grandiose Face of a Dream, huskende Faces Leaving on a Train, jublende The Talent og smygende Into the Fog er store låter på smittende, melodisk opptur. Disse løftes ikke minst av delikate arrangementer (de kvinnelige korstemmene må virkelig trekkes frem) og en nær offensiv holdning fra den ellers så forsiktige trubadur. Det blir kanskje ikke det store særpreget, men resultatet er svært imøtekommende.

Carelius' fingerplukking og mer intime, folk/bluesbaserte viser skal heller ikke undervurderes, om de ikke når helt frem på samme vis. Men også disse krydres med detaljer som trekker opp. En tuba på The Visit, de dramatiske strykerne på Chaney, den langsomme oppbygningen i Strange Roads. Carelius har gjort mye riktig her.

Jens Carelius står frem som en fullverdig artist, om ikke fullkommen. Han har vokst som låtskriver, våger å bruke stemmen sin, imponerer som arrangør og har i det hele tatt funnet sin egen vei langs veien. The Beat of the Travel er blant årets mest positive utgivelser.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Flaming Lips - Yoshimi Battles the Pink Robots

(Warner Bros.)

The Flaming Lips bekjemper elektronikken, rosa roboter og andre demoner.

Flere:

Aphex Twin - drukqs
Årabrot - Solar Anus