cover

Heathen Chemistry

Oasis

CD (2002) - Sony Music / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Pop

Spor:
The Hindu Times
Force Of Nature
Hung In A Bad Place
Stop Crying Your Heart Out
Songbird
Little By Little
A Quick Peep
(Probably) All In The Mind
She Is Love
Born On A Different Cloud
Better Man

Referanser:
Neil Innes
The Beatles
The Rutles

Vis flere data

Se også:
Don't Believe the Truth - Oasis (2005)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Tomgang

Noe motvillig må jeg innrømme at Noel Gallagher har skrevet en låt det går an å høre to ganger etter hverandre.

Jeg tok meg selv i å skru opp lyden første gang jeg hørte "The hindu times" på radioen. Det var nesten så jeg fikk lyst til å smikke meg selv hardt over fingrene.

Jeg har hatt et anstrengt forhold til Oasis helt siden høsten 1995, da gruppa ga ut storselgeren "(What's the story) Morning glory". Jeg kjøpte albumet samme dag som det kom ut, og husker fortsatt plakaten som lurte meg inn på Platon i Bergen. Dette var midt i den såkalte "krigen" mellom Blur og Oasis. Jeg likte aldri "Country house", singelen som kritikerne påsto at minnet veldig om The Kinks. På den tida hadde jeg mer tro på brødrene Gallagher.

Ja, det høres latterlig ut i ettertid, nå som jeg har hørt Blurs "13", men slik var det i 1995.

Jeg brukte ikke lang tid på å avsløre Oasis. Etter å ha levd med "(What's the story) Morning glory" et par uker, var det jevnt slutt. Da hadde jeg hørt hele historien, og den hadde ikke mye med "glory" å gjøre. Selv i dag orker jeg ikke å høre sanger som "Wonderwall" og "Don't look back in anger". Albumet har jeg forlengst gitt bort.

Men så var det "The hindu times", da.
Sangen er ingen hellig ku.
Men det er også umulig å slakte den.

Noe motvillig må jeg innrømme at Noel Gallagher har skrevet en låt det går an å høre to ganger etter hverandre. Jeg kan faktisk spille den høyt med vinduet åpent, uten å bli flau. Gitarene slynger seg inn i hverandre, oppblåst og selvsikkert. Teksten er akkurat passe dum.

Jeg er ikke i tvil.
Noel Gallagher har aldri skrevet en tøffere sang.
Men hva med resten av plata?

"Heathen chemistry" er ikke akkurat alkymi. Gruppa bruker stort sett den samme formelen som før, men denne gang blir reaksjonen en litt annen. Noel Gallagher må ha skjønt at Oasis var nødt til å prestere noe bedre enn "Be here now" og "Standing on the shoulders of giants", som var en eneste lang ørkenvandring i kjedelig gitarspill og intetsigende låter. På "Heathen chemistry" makter gruppa å fatte seg noenlunde i korthet. Noel Gallagher har gjort et ærlig og oppriktig forsøk på å skrive skikkelige, fengende, klart avgrensede sanger.

Lillebroren er og blir en barnslig og patetisk snørrunge, omtrent like sympatisk og hyggelig som Roy Keane. Men på deler av "Heathen chemistry" klarer Liam å legge av seg de verste faktene og den sure, gnålende stemmen som sier "jeg er best i verden, størst i verden, jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil, så se på meg, for faen, se på meg!".

For en gangs skyld gjør Liam Gallagher noe annet enn å posere. På sanger som "Stop crying your heart out" og "Songbird" prøver han virkelig å synge. Resultatet er slett ikke verst.

Det er likevel et par ting jeg lurer på. Jeg forstår ikke helt hvorfor Noel Gallagher, den ubestridte sjefen i Oasis, slipper til nykommerne Andy Bell og Gem Archer i så stor grad. Og hvorfor har han bare skrevet rundt halvparten av låtene selv? Har Noel gått tom, eller sparer han seg til solokarrieren?

Jeg kan ikke la være å spørre.
Men det er ikke dermed sagt at jeg er veldig interessert i svarene.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 5/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Hugen leikar så vide - Middelalderballader i Norge

(NFS (Norsk Folkemusikksamling))

Bjørn Hovde applauderer høylytt et nytt arkivhistorisk dokument, utgitt av Norsk Folkemusikksamling ved Universitet i Oslo.

Flere:

The Shins - Chutes Too Narrow
Turboneger - Scandinavian Leather