cover

BKO

Dirtmusic

2 x CD (2010) - Glitterhouse / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Africana / Ørkenrock / Alternativ

Spor:
Black Gravity
All Tomorrow's Parties
Ready for the Sign
Desert Wind
Lives We Did Not Live
Unknowable
Smokin Bowl
Collisions
Niger Sundown
Bring it Home


DVD + Bonus

Referanser:
Tinariwen
Tamikrest
The Walkabouts
Ali Farka Toure

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Mali music

Tre av rockens ringrever pakket snippesken og dro til Mali. Her er resultatet.

Dirtmusic har tatt navnet sitt fra en roman av sammen navn, skrevet av den australske forfatteren Tim Winton. I denne boken beskriver hovedpersonen "dirtmusic" som noe som kan spilles på verandaen, front or back porch. Det forteller Chris Brokaw på den medfølgende DVDen til Dirtmusics andre fullengder. Brokaw - kjent fra Codeine og Lemonheads - er en tredel av bandet, som også består av ringrevene Chris Eckman (The Walkabouts) og australske Hugo Race (The Bad Seeds, True Spirit). Det er da også et høvelig navn for dette prosjektet, for dette er verandamusikk i ordets rette betydning: Tre voksne karer i godt selskap som jammer litt, drar noen gamle låter og hygger seg. Det som skiller BKO fra en rekke lignende foretak er de tre bestemte seg for å dra til Mali og Festival in the Desert.

På festivalen ble de kjent med Tamikrest - et tuareg-band fra ørkenen i Mali ikke så ulikt mer kjente Tinariwen. Trioens front porch-etos lot seg tydeligvis lett overføre til den afrikanske ørkenbluesen. De fant hverandre i sandjamming utenfor teltene, og bestemte seg for å sammen spille inn en plate i hovedstaden Bamako. Ikke så fjernt fra Damon Albarn og hans Mali Music-prosjekt (utgitt på plate i 2002) - om ikke fullt så minnerverdig.

Den løse stemningen fra festivalen er overført på plate. BKO ble spilt inn i løpet av noen få, hektiske dager, med hjelp fra blant andre den kvinnelige vokalisten Fatimata Oumar og Lobi Traore, fra nettopp Mali Music. Eckman, Race og Brokaw har utvist god vilje med dette prosjektet. BKO er ikke overlesset med kitchy, liksom-eksotiske elementer. Låtene farges skjønnsomt av tuaregenes musikalske tradisjon der vekslingen i vokalbruken mellom engelsk og tamashek og den lettspretne rytmiske backingen styrker låter som ikke nødvendigvis er de aller sterkeste. For mye hviler utvilsomt på formen her, og uten Tamikrests vidstrakte ørkenblues ville det blitt ganske skrint. Platen preges forsåvidt av en løselig jammefølelse, men etter en sterk åpning med Black Gravity og en versjon av Velvets All Tomorrow's Parties som underbygger dens transeaktige effekt, er det med enkelte unntak som banjodrevne Unknowable og instrumentalen Niger Sundown, merkbart at styrken på selve låtmaterialet ikke er av det aller ypperste.

BKO har blitt et musikalsk møte som våre tre vestlige gjester nok har vært best tjent med å være med på, men som de også dominerer i litt for stor grad. Det er godt å se at de skuer bortenfor sin egen back porch, men de har tatt med seg litt for mye ballast hjemmefra - og litt for få gode låter.

Forøvrig, flott innpakning fra Glitterhouse, inkludert DVD med en kort dokumentar og musikkvideoer, samt et fint bokhefte.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss

(Racing Junior)

Med smittende popmelodier, storslagen rockfølelse og fremfor alt fem hjerter som banker intenst for musikken, kommer The Lionheart Brothers svevende.

Flere:

New Order - Waiting For The Sirens' Call
Pinetop Seven - The Night's Bloom