cover

Special - 20 klassikere

Nordre Sving

CD (2007) - TVA-Talent Video & Audio Prod. / AmpHeadMusic

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Danseband / Countrypop

Spor:
En Slant til Trikken Hjem
Lasse og Mari
Det Er Vår Bryllupsdag i Dag
Severin Streak
Vil Ikke, Kan Ikke
Shangri-La, Vålerenga
Etterstad
Trailersjåfør
Du Kan'ke Steke Bacon i Ei Bryggepanne
Campingplassen
Hva Har Du Under Blusen Ruth
Drangedal Er Stedet Det Skjer
På Krøttersti og Kjerrevei
Avisgutten Pål
Pjokken Fra Båtsfjord
Monogam
Takk For Det
Bislet Special
Heia Norge
Pollution Rock

Referanser:
New Jordal Swingers
Septimus
Gluntan
Vazelina Bilopphøggers

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Etterstadslettas store sønner

Enkel og helnorsk oppskrift på suksess. Her er 20 eksempler på dette.

Et Gluntan fra Oslo, Etterstadslettas poeter og Oslos urbane danseband, Nordre Sving, er ute med en retrospektiv samling. Det er i år 37 år siden den første LPen Spelle Litt for Galleriet slo ned med et brak og gjorde hele landet på "plystrer'n" med disse gutta.

Deres oppskrift på suksess var like enkel som helnorsk: Ta et knippe utenlandske hitlåter, gjendikt dem til norsk og framfør dem til smektende arrangementer. Det lille ekstra Nordre Sving tilførte formelen var en patina av autentisitet i steds- og menneskeskildringen. Kris Krisoffersons Jody and the Kid ble plutselig til Lasse og Mari, og du glemte låtopphavet etter første vers.

Når jeg hørte gjennom denne samlinga ble jeg slått av hvor norsk det hele framstår, ikke ulikt Vazelina Bilopphøggers geniale tilegnelse av amerikansk gammalrock. Nordre Svings fine blanding av egne, hjemmelagde elementer og utenlandske hit-tunes banet vei til mange typer musikkuttrykk med folkelig appell i 70-åra, ml-ernes "motkulturelle" musikk, ikke minst.

Her er selvsagt gruppas største hits med: Den sentimentale, men fine En Slant til Trikken Hjem, Bjørge Lillelien-låta Severin Streak og selvsagt monsterhiten Etterstad. Sistnevnte er heimstaddiktning i popmusikalske gevanter, en forløper for Sten Ove Bergs melankolske sanger om arbeidsfolk, hjemstaun og savn i årene som fulgte denne landeplagen. Hjemmebrentsangen Vil Ikke, Kan Ikke er akkurat det NRK og elfenbeinstårnet stemplet vulgært i 70-åra og bidro til å gi Nordre Sving et rånerstempel ettersom åra gikk.

At gruppa stivna med åra og skrev låter som hørtes til forveksling like ut, er ikke til å komme utenom, men deres beste øyeblikk er pop-perler med stor slitestyrke. Å nevne Shangri-La, Vålerenga i den sammenheng burde egentlig være nok, selv om jeg synes det er verdt å nevne at Nordre Sving satte Drangedal på det musikalske kartet mange før Sputnik, med Trailersjåfør og Drangedal Er Stedet Det Skjer.

Special - 20 klassikere gir egentlig bare et riss av gruppas svære produksjon, men den gir et godt inntrykk av de mest inspirerte øyeblikkene. Her er lite stor diktning på tekstsida, men det upretensiøse hverdagsspråket er gjennomført og sangene er både morsomme, melankolske og innimellom smått absurde (Du Kan'ke Steke Bacon i Ei Bryggepanne). Bacon uttaler gutta som "beken" akkurat som de unngår tjukke "l-er" og typiske øst-for-ælva a-endinger og Oslo-vagismer som ville plassert Nordre Sving mer spesifikt i geografien. Dette kan virke merkelig, men det er bare å lytte til trønderne i Gluntan fra samme tida. De er like nøytrale og synger på bokmål. Dialektbruk i popmusikk-sammenheng hører det senere 70-tallet til, en politisering av uttrykket som ikke ligger for underholderne i Nordre Sving.

Spor 19 på denne CDen heter Heia Norge, men kjennes best som Te Med No' godt i. Monogami er en norsk utgave av Gilbert O'Sullivans Matrimony, en gjendiktning som vrir litt på utgangspunktet og ser på ting i etterpåklokskapens skarpe lys.

Det handler likevel mest om forelskelse, skøyteløp (Bislet Special), fyllefest og damer (den udødelige Hva Har Du Under Blusen Ruth) - temaer de fleste vanlig dødelige blant oss har et eller annet forhold til.

Oslo-tilhørigheten er her best representert gjennom idrettslåtene. Nordre Sving er et av få poporkestre som har gjort det til et spesiale å skrive sanger om idrett, da helst skøyter og fotball.

Gruppas hovedproduksjon ligger i perioden 1972-82, og for de som er interessert i å høre mer etter denne 20 spors apetittvekkeren burde det ikke være vanskelig eller dyrt å skaffe noen av gruppas plater fra 70-tallet. De to-tre første har de fleste hitlåtene, men lytt også gjerne til Krøttersti og Kjerrevei (1979) og Tæla'n Går i Juli (1980).

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Shins - Chutes Too Narrow

(Sub Pop)

Ein 34 minuttar fyldig popdropspose med 10 utsøkte smaks- samansetningar til å suge lenge og fornøyd på.

Flere:

Domenico+2/Kassin +2/Moreno +2 - Sincerely Hot
The Boy Least Likely To - The Law of the Playground