cover

Sings the Ballads of the True West

Johnny Cash

CD (1965) - Columbia / Legacy / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Country & western

Spor:
Hiawatha's Vision
The Road to Kaintuck
The Shifting, Whispering Sands Part I
The Ballad of Boot Hill
I Ride an Old Paint
Hardin Wouldn't Run
Mister Garfield
The Streets of Laredo
Johnny Reb
A Letter From Home
Bury Me Not On the Lone Prairie
Mean as Hell
Sam Hall
25 Minutes to Go
The Blizzard
Sweet Betsy From Pike
Green Grow the Lilacs
Stampede
The Shifting, Whispering Sands Part II
Reflections
Rodeo Hand
Stampede (alternate instrumental)

Referanser:
The Carter Family
Tex Ritter
John Lomax

Vis flere data

Se også:
Man In Black - The Very Best of Johnny Cash - Johnny Cash (2001)
Songs of Our Soil - Johnny Cash (1959)
At Folsom Prison - Johnny Cash (1968)
Silver - Johnny Cash (1979)
American IV: The Man Comes Around - Johnny Cash (2002)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Bonanza!

Johnny Cash lytter til vestens vinder. Ta vel imot nyutgivelsen av denne western-klassikeren.

Det er lite som måler seg med å våkne litt groggy til tonene av tv-serien Bonanza. Den snille kjempen Hoss, rettferdige Ben, Ponderosa - et vemodig bilde av the true west en lørdag morgen. Nå har Columbia/Legacy gjort det fristende for oss å dykke dypere ned i vestens mytologi og historikk. Nyutgivelsen av Johnny Cash Sings the Ballads of the True West er som en dobbelepisode og ønskereprise av Bonanza på en gang.

Det er ikke mange generasjonene siden vesten virkelig var vill og utemmet, og bare de 40 årene som har passert siden Cash spilte inn sitt album har innebært store endringer for regionen. Det gamle Ville Vesten har opplevd store folkeforflytninger av solfugler og en urbanisering uten sidestykke i det moderne USA, og byer som San Antonio, Tucson og Reno rager som moderne metropoler. Men mytene om disse områdene lever sterkere enn noensinne, og det er disse mytene Johnny Cash gjør levende med sine låter. Selv om kuguttene har blitt fordrevet, er det kanskje fortsatt mulig å høre hestenes ekko hvis man lytter. Johnny Cash skriver i omslaget:

"Listen to the cowboy's story
And if you cannot hear it
In these legends, songs and stories
Listen closely to the west wind
And the secret that it whispers
In the forest, plains and valleys,
In the sand forever shifting"

Sings the Ballad of the True West er et konseptalbum der Cash tar for seg nettopp legender, sanger og historier som alle er knyttet til Ville Vesten. Bakgrunnen for prosjektet var en henvendelse fra produsent Don Law, og med hjelp fra historisk westernlitteratur, c&w-stjernen Tex Ritter, som fungerte som en slags mentor, samt produsent Frank Jones, fant Cash frem til "the west wind" som han sier. Blant musikerne på platen finner vi dessuten The Carter Family (som både deltar som fullt band (vokal), låtskrivere (Mother Maybelles A Letter From Home) og som enkeltstående musikere). Ellers er det et lite stjernelag dette her, Charlie McCoy på munnspill, strengmester Bob Johnson, The Statler Brothers og gitarist Jack Clement. Men aller mest fant Cash tilbake til vesten ved selv å oppleve den, sove der, lytte til vinden og legendene og "learned to throw a bowie knife and kill a jack rabbit at forty yards, not for the sport but because I was hungry. I learned of the true West the hard way - a la 1965". Vi tror ham.

Det dengang doble albumet ble en elegant og troverdig blanding av gammelt og nytt, eget og andres materiale som må ha vært rimelig langt unna glattifiseringen av vesten, representert blant annet ved Roy Rogers og Gene Autry. Shel Silversteins artige, om enn dystre henge-vise 25 Minutes to Go er tatt med, Mother Maybelle har skrevet A Letter From Home spesielt for platen, og Tex Ritter, Ramblin' Jack Elliott, Carl Perkins og rodeo-legenden Peter LaFarge bidrar alle på låtskriversiden. Her det også eldre klassikere som en gammel engelsk folkmelodi (The Streets of Laredo), Green Grow the Lilacs, visstnok skrevet av en soldat fra Texas i 1848 og funn fra fra John Lomax' skattekiste. Arven etter folklorister som Lomax og Harry Smith er de mest umiddelbare, og denne autentiske gjennomføringen bidrar til at Sings the Ballads of the True West høres like frisk ut i dag som for 40 år siden.

Albumet er befriende fritt for svulstige arrangementer, og kun The Streets of Laredo og I Ride an Old Paint er noe friserte. Det betyr at Cash kan boltre seg relativt fritt med bariton-stemmen og klassisk travtakt. Tekstene han fremfører er i stor grad historiske, og refererer til Daniel Boone (The Road to Kantuck), Tombstone (The Ballad of Boot Hill), John Wesley Hardin (Hardin Wouldn't Run), borgerkrigen (Johnny Reb) og drapet på president Garfield (Mister Garfield). Ved å veksle mellom snakkende monologer (som versjonen av Longfellows dikt The Song of Hiawatha, her kalt Hiawatha's Vision) bidrar han til ytterligere å guide oss gjennom vesten som en historieforteller.

Det er langt fra Ponderosa til dagens glitrende metropoler, som David Berman poengtert spurte om Dallas: "How did you turn a billion steers into buildings made of mirrors", (fra Silver Jews' The Natural Bridge, 1996). Med Sings the Ballads of the True West har Johnny Cash foreviget krøttersporene som dagens skyskarpere er fundert på.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Gwen Stefani - Love. Angel. Music. Baby.

(Interscope)

Årets album er her. Gwen Stefani har kastet gutta på dør og leverer på egenhånd. Girl, you've got style!

Flere:

Lalla Carlsen - Norges Revydronning
Sufjan Stevens - Seven Swans