cover

50th Birthday Celebration Vol. 4

Electric Masada

CD (2004) - Tzadik

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Klezmer / Avantgarde / Improvisasjon / Fusion

Spor:
Tekufah
Idalah-Abal
Hadasha
Hath-Arob
Yatzar
Lilin
Kisofim

Referanser:
King Crimson
Boredoms
Masada
Marc Ribot

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Femtiårsmaraton

En utmerket inngang til John Zorns univers.

I september 2003 rundet John Zorn femti år. Dette ble markert med et maraton av liveopptredener på klubben The Tonic i New York City. En rekke av Zorns forskjellige band og samarbeidspartnere var representert i denne musikalske dugnaden, og hele fjorten av til sammen 37 konserter ble senere utgitt på plate i serien 50th Birthday Celebration.

Denne konsertserien inneholder alt fra støymusikk og fri improvisajon til kammermusikk, og understreker langt på vei Zorns musikalske spennvidde. Skal man trekke frem høydepunkter i denne serien, er den triple Bar Kokhba Sextet (Vol. 11) vanskelig å komme utenom, i tillegg til dette eksplosive opptaket med Electric Masada.

Electric Masada er ett av flere prosjekter som tolker musikk fra den omfattende Masada Song Book. En samling på flere hundre hebraisk titulerte Zorn-komposisjoner inspirert av den tradisjonelle jødiske klezmermusikken. Men der de mer tilsynelatende strukturerte ensemblene Masada String Trio, Bar Kokbha og (acoustic) Masada er nært beslektet, fremstår Electric Masada som en mer bråkete og psykedelisk halvbror.

Noe forenklet kan man vel si at Masada lener seg mer mot Ornette Coleman, mens Electric Masada ligger noen hakk nærmere King Crimson eller Boredoms. Tilhengere av Miles Davis' elektriske periode, og kanskje til og med fans av norske Shining, vil trolig finne mye å glede seg over her.

Avstanden til de andre Masada-ensemblene er mest markant på spor to, Idalah-Abal. Og forskjellene må kunne sies å være målbare i mer enn kun watt og ampere. Den samme komposisjonen fremført av f.eks. Bar Kokhba vil ha en fullstendig annen struktur og tilnærming til materialet, der det i hyppigere grad skapes rom for solister. Forsløsningene kommer gjerne da i form av at musikerne beveger seg lenger ut av- og finner tilbake til temaet. Mens her følger Ribot og Saft rytmeseksjonen slavisk med rå kraft og tunge riff, og kun Zorn frigjør seg fra helheten ved å jage over de andre med en frenetisk saksofon.

Hadasha og Lilin er blant platas åpenbare høydepunkt. Lange og godt balanserte låter, der disse svært gode musikernes ferdigheter tydelig kommer til syne, uten at noen faller for fristelsen til overdrivelser som går utover det kollektive. Den melodisk og umiddelbart vakre avslutteren Kisofim må også nevnes. Formmessig nærmere resten av Masada-familien, tar den lytteren ned på jorda igjen og fungerer som et godt utpust.

Til tross for at Electric Masada nyter en høy status blant Zorns mange prosjekter, har han vært sparsom med å gi ut plater med bandet. I tillegg til Tonic-konserten finnes kun den doble liveplata At the Mountains of Madness fra europaturnéen i 2004.

50th Birthday Celebration Vol. 4 kan være noe mindre massiv og ugjennomtrengelig, og egner seg derfor best til å starte med. Og for lyttere med rockpreferanser, kan plata også fungere utmerket godt som en mer generell inngang til John Zorns univers.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Twilight Singers - Dynamite Steps

(Sub Pop)

Oi, her har det skjedd ting! Neida. Egentlig ikke. Bare at Dulli & Co har laget nok et knallbra album.

Flere:

Aphex Twin - 26 Mixes For Cash
Information - Biomekano