cover

Dillanthology I: Dilla's Productions For Various Artists

Diverse artister

CD (2009) - Rapster Records / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / Soul / R'n'B

Spor:
Runnin'
Fall In Love
The Light
Didn't Cha Know
Stakes Is High
Show Me What You Got
Dynamite
Hip Hop Quotable
Drop
I Believe In You
Dolla

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


På'n igjen, volum 1.

Som enkeltstående produkt er Dillantholgy en tannløs og forutsigbar samling av hans mest kommersielle produksjoner.

Da James Yancey gikk bort i februar 2006 forsvant det noe essensielt fra undergrunnsscenen i hip-hop; håpet. Men paradoksalt nok er det ofte slik at det er nettopp i sorgen man finner martyrer, som igjen legger grunnlaget for nye talenter og aktører. Dette har man sett skje gang etter gang innen ulike sjangre, og i Jaydees tilfelle har han nesten blitt kommersielt større etter sin død enn mens han var i livet.

For under sitt produksjonsvirke var J-Dilla mer en kredibel signatur, som mange i hans store omgangskrets smykket seg med å ha bak miksepulten, alltid beredt til å overgå seg selv. Og det var nettopp her den mytologiske skikkelsen James Yancey oppsto, for etter som hans produksjoner ble mer og mer populære internt i bransjen, ble også hans renommé nærmest usannsynlig oppskrytt.

Hvertfall kan det se slik ut i ettertid, hvor J-Dilla relaterte albumprosjekter velver ut fra alskens kriker og kroker, og med tiden kan det komme til å skade mannens omdømme på samme måte som Tupac og Notorious B.I.G, som begge representerer samme type av martyrium, og som begge har opplevd en rekke av posthume utgivelser av variende grad av kvalitet.

Dillanthology er en slik plate. Her er det ingenting friskt å spore, og er et samlealbum bestående av Dilla relaterte utgivelser i form av en rekke kjente artister. Den er også den første i en serie av plater som skal presentere den effektive produsenten for et nytt publikum, samtidig som den skal skinne nostalgisk over kjennere sin platesamling.

Problemet er at produktet i seg selv er en utdatert måte å markedsføre seg på. Hvem trenger egentlig en samleplate i disse dager hvor Spotify, last.fm og en rekke av andre streamingkanaler tilbyr alle sporene gratis bare noen tastetrykk unna. For det er under det lokkende nostalgiske bakteppet at denne samlingen faller for egen urimelighet; den er rett og slett overflødig!

Og det kan jeg påstå med beste samvittighet, fordi omfanget av de 11 sporene som presenteres her er såpass kjent fra før av, og det gjør at platen selv for nykommere virker lite spennende. Eksempelvis var The Light av Common en av de virkelige store allsang-favorittene under hans forrige Norgesvisitt. Stakes is High er en av De La Souls største hits. Runnin' er blant Pharcydes mest kjente sanger, og slik fortsetter Dillanthology å gjenta seg nesten hele veien gjennom.

Riktignok skal det sies at dette nok er blant de beste måtene å bli introdusert til J-Dilla på, forutsatt at du har fullstendig oversett samtlige av de involverte artistene på platen. Og de siste sporene på platen er av mindre kjente aktører og sanger, noe som muligens er ment å hinte om hva andre volum i serien vil innholde.

En rekke av låtene på platen viser også frem produsenten Dilla fra sin sterkeste side, men det er allikevel vanskelig å se for seg at denne platen som et enkeltstående produkt skal kunne fortjene noen særlig oppmerksomhet. Til det er den alt for tannløs, velkjent og forutsigbar.

Platen blir dermed et motstykke til alt hva J-Dilla egentlig var mens han fremdeles var iblant oss. Og da er det viktig å ikke overkjøre publikum med spekulative salgsmetoder basert på signaturen hans. Heller la mannen få hvile i fred, vel vitende om at han var av de største, selv mens han var i livet.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Modern Lovers - Modern Lovers

(Beserkley / Sanctuary)

Tidlegare i år runda Jonathan Richman 60 år. I sin ungdom effektuerte han nokre rock'n roll grep som framleis er like verknadsfulle.

Flere:

The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss
Neurosis & Jarboe - Neurosis & Jarboe