cover

Xpander

Subgud

CD (2001) - Yonada / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Techno / Synth / Ambient

Spor:
Ekvator
Dyslexicon
Sober
Kameleon
Turbin
Congas
Sublim
Spacebar
NCC
Xpander

Referanser:
Depeche Mode
Kraftwerk

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


En noe retningsløs plate.

Livet uten Seigmen: Subgud har ikke drahjelp denne gangen.

Duoen Subgud startet sin karriere med å selge til gullplate for sitt bidrag på Seigmens EP Hjernen er Alene i 1994, der låtene Manifest og Monolog er signert Subgud. Etter å ha bidratt på Seigmens singler med enkeltspor fram til Lament i '95, gav de ut sitt debutalbum Museum i 1996, der deres første egne singel Metropacem er et av sporene. 1998 markerte utgivelsen av Magnet, deres siste album inntil nå.

Xpander er langspiller nummer tre og er en blanding av akustiske og elektronisk genererte lyder, med innslag av vokal. Den står radiovertinne Kari Slaatsveen bak, og hun går igjen gjennom hele skiva, mens Sjur Miljeteig står for trompetsporene.

Sporene på Xpander befinner seg innenfor mer tradisjonelle låtstrukturer enn andre - for eksempel arktiske - skudd på den norske elektroniske stammen. Subgud opererer mer innenfor et mainstream ambient begrep, og andre norske ambientartister som Alog, Biosphere og Phonophani kan virke radikale i forhold.

Coveret til Xpander antyder en estetikk i retning Primal Screams Exterminator og Bjørk, men Subgud er ikke utforskende i forhold til universet til disse artistene, heller ikke det universet de har potensialet til å skape selv.
Dette ligger nærmere kjølige, ekstatiske trance/techno-rytmer enn noe annet, uten at jeg vil sette noen likhetstegn mellom Subgud og representanter for trancemusikken. Xpander ligger i en slags mellomposisjon, og kan virke noe retningsløs.

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


The Core - Vision

(Jazzaway)

Øs, pøs, faster, louder. Dette svinger av en annen verden, og denne debuten innfrir forventningene etter en serie voldsomme konserter.

Flere:

Jon Faukstad & Per Sæmund Bjørkum - Konsert På Kleppe
Kvelertak - Kvelertak