cover

Singlarna

Ebba Grön

6 x Vinyl 7" (2013) - Mistlur

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk

Spor:
Profit
Ung & sänkt
Tyst för fan
Mona Tumbas Slim Club
Vad skall du bli?
Häng gud
Staten & kapitalet
Ung & kåt
Scheisse
Tyna bort
Mona Tumbas Slim Club (live)
Profit (live)

Referanser:
Dag Vag
KSMB (Kurt-Sunes med Berit)
Blå Tåget
Ramones
The Sex Pistols
The Clash

Vis flere data

Se også:
Boxen - Ebba Grön (1998)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


I boks!

Tidenes beste svenske band samler alle sine singler.

Hvordan i all verden fikk de det til? Ebba Grön-ånden lever i beste velgående tre tiår etter oppløsningen. Hva kan det komme av? I et av de første intervjuene sa frontfigur Thåström; "Vi har inga planer. Vi vil inte tas for punk. Vi är svensk rockmusik". Det er nettopp i disse ordene vi finner frigjørelsen, uavhengigheten, opprøret – vær deg selv, vi er ingen kopier, vi er her nettopp for dere og vi er som dere. Antiheltstatusen ble hyllet fra første dag, og historien har vist at bandet var på rett sted til rett tid.

Er du vokst opp i Sverige, i storbyen eller på landet, og hatt et ønske om å spille i band har du ikke kommet utenom katalogen til Ebba Grön. Den var ikke all verdens stor; fem singler og tre album gitt ut i perioden 1978 - 1982. Med en så kort og intensiv karriere med sterke utgivelser kommer jeg ikke på et eneste navn innen samme eller lignende sjanger som matcher. Nærmest er nok The Clash, men selv de bommet da Strummer kvittet seg med Mick Jones (tenk på albumet Cut The Crap).

Gjennom kontinuerlig å turnere (300 konserter på fire år) ble bandet til slutt nærmest en slags nasjonal begivenhet i Sverige. Med fulle hus og plater som solgte i bøtter og spann ble Thåström et idol for de yngste tenåringene. Ikke helt i visjonen til Thåström, Fjodor og Gurra da de øvde sammen for første gang (januar 1978). Idoldyrkelsen ble til slutt for mye - nok var nok – siste konsert ble avholdt i juli 1982, og halvåret etter erklærte bandet seg oppløst.

Tross mange fristelser med store pengesummer har trioen (fortsatt) ikke blitt gjenforent eller offisielt spilt sammen. Derimot har plateselskapet tatt vare på arven gjennom å gjenutgi albumene i remastrede cd-versjoner, samt utgitt en eminent cd-boks (som inneholder det meste pluss litt til). Savnet har vært tilgjengeligheten av de originale singlene, men dette gjøres noe med nå. I forbindelse med årets Record Store Day samles alle bandets 5 singler og en bonus livesingel (ikke tidligere utgitt) i en boks, i tillegg kommer albumene på farget vinyl. Naturlig nok setter vi oss i godstolen med singelboksen og reiser tilbake 35 år.

Etter å ha knapt spilt sammen tre måneder var første singelutgivelse (kalt Antirock) klar i april 1978. Med kun 3 timer i studio ble de to selvskrevne låtene Profit og Ung & Sänkt spilt inn med lånte penger. Utgitt på Efel og med et opplag på 500 ex. ble den solgt på konserter og til bekjente. Plata solgte som varm hvetebrød, og Ebba ble et raskt et kjent navn rundt Stockholm. Musikken var tøff, aggressiv og rett på sak. Profit er rett og slett ekte punk med et snertent, fengende refreng. Thåström sang aggressivt om profitten til staten på Systembolaget. På Ung & Sänkt var det Fjodor som var vokalist, og med desperasjon synger han om de unge uten håp og framtid. Blant betongveggene rundt Stockholm forsteder vandret unge mennesker uten håp og framtid, og for enkelte ble veien kort til en mørk tid med masse drikking, sniffing, hasj, etc. Trioen vokste selv opp i disse områdene og kjente hver krik og krok. De ga ingen svar, var heller ikke predikanter, men de uttrykte virkeligheten.

Thåström & Co. hadde alle tidligere banderfaring, og sammenlignet med de fleste andre band var de langt mer samspilte og ikke minst de individuelle ferdighetene. Halvt år etter første studiobesøk var trioen i studioet igjen. Førstesingelen som var for lengst utsolgt ble på nytt utgitt av bandets nye label Mistlur. På andre singelen kalt Pro-Rock med låtene Tyst För Fan og Mona Tumbas Slim Club delte igjen Thåström og Fjodor vokalen. Tyst För Fan hadde vel så mye rockelementer som punk, mens Mona Tumbas Slim Club hadde debutens lyd og aggressivitet. Thåströms gitarferdigheter hadde utviklet seg betydelig, og med noen timer mer i studio var lyd og produksjon var det enda bedre.

Etter mange intense konserter var Ebba Gröns popularitet sterkt økende. Trioen var i ferd med å vokse fra de øvrige bandene, og med tredje singelen kalt Total-Pop med låtene Vad Skall Du Bli? / Häng Gud utgitt våren 1979 kom første listeplassering (18. plass i en uke). Denne ble også første bekjentskap for undertegnede - og FOR en introduksjon. Vi sang med i refrenget. "fortsätt, fortsätt å va rebell, fortsätt, fortsätt å va dej själv, fortsätt, fortsätt å va rebell". Men for noen av oss så forstod vi vel ikke alltid meningen med tekstene. Hvordan var den store verdenen og framtiden? Rebell – hvorfor må man være det? Var teksten ment for alle? De som vokste opp med høye blokker, arbeidsledighet, narkotikaomsetning rundt hjørnet kjente seg godt igjen i tekstene. For alle oss andre var det spennende og det skapte nysgjerrighet. Ebba Grön sang om et opprør mot det etablerte samfunnet og hvordan de selv oppfattet realitetene. Det var fengende, høyt driv, lett gjenkjennelige vers/refreng og sammen med engasjerende tekster trykket flere og flere Ebba Grön til sitt bryst. Sammenligner vi med dagens Stockholm er ikke bildet ulikt. Opprøret er der fortsatt.

På b-siden var det kontroversielle Häng Gud – en låt som kan tolkes både politisk og religiøst. Politisk fordi teksten kan oppfattes med at samfunnet er hatsk, rasistisk, egoistisk etc, og religiøst med bakgrunn i kristendommens og andre religioners evige jakt for å oppnå makt og egen vinning. Teksten var skummel, provoserende og farlig i 1979, men samtidig en sterk tankevekker. Ingen av de tre singlene kom med på debutalbumet We're Only In It For The Drugs (utgitt høsten 1979).

Ett år etter tredje singelen var det de klare igjen med en ny syvtommer, og det var med denne det virkelig tok av. Ikke med a-siden "Ung & Kåt", en typisk rett fram Ebba Grön låt, men derimot b-siden - "Staten & Kapitalet", skrevet og tidligere utgitt av det svenske progrock-bandet Blå Tåget i 1972. I originalversjon het sangen "Den Ena Handen Vet Vad Den Andra Gör" og var en anonym sang med tradisjonelt svensk viseprog over seg. Thåström & Co. kledde låta i en helt ny drakt. Tempoet var skrudd opp betraktelig. Punkens aggressivitet høres, lydbildet ble tyngre og mer polert enn tidligere. Istedenfor den originale lette vokalen synger Thåström desperat og fandenivoldsk. Refrenget lyder "Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt staten och kapitalet, dom sitter i samma båt. Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar." Singelen på hele 5 minutter og 26 sekunder er i dag en klassiker og på den svenske singel-lista var de i hele 9 uker med 11. plass som høyeste plassering.

Bandet var ikke helt fornøyde over sin egen situasjon og popularitet. Dette resulterte i at nektet de å delta på svensk tv. Nærmest ingen intervjuer ble heller gitt, men antiheltene klarte ikke å stå imot at de ble tenåringshelter sammen med Gyllene Tider. Slutten av året startet innspillingen av andrealbumet "Kärlek & Uppror", og kunstnerisk var bandet på topp. Suksessen vokste og samme år (1981) ble bandets siste singel utgitt med ny mann på laget, Stry Terrarie. A-siden Scheisse var en sterk låt, om enn ikke helt i Staten & Kapitalet-klasse. Punklyden var forsvunnet med andrealbumet, og var den noe mer tilgjengelige rocken var en naturlig utvikling for kvartetten. B-siden " Tyna Bort" var en cover av den jamaicanske reggaeartisten Junior Byles (opprinnelig kalt "Fade Away" - utgitt1976), og er nesten like bra som a-siden. Singelen solgte godt og endte med en 3. plass på den svenske singellisten.

Nå 35 år etter debuten viser historien at Ebba Grön var overlegent best sammenlignet med alle andre band. Låtene på bandets singler er uten tvil en viktig del av Sveriges store rockekatalog der alt holder en sterk kvalitet den dag i dag. Verdt å merke seg er at ingen av singellåtene er å finne på originalversjonene av studioalbumene. I tillegg inkluderer boksen en bonus-singel med liveopptak fra 1978 med låtene "Mona Tumbas Slim Club" og "Profit". Aggressivt, tett og punk og har selvsagt resultert i at boksen er et viktig samlingsobjekt for fansen. Singelboksen er utgitt i et antall på 800 nummererte eksemplarer. Coverene er reutgitt i sin originale form uten ekstra kommentarer, og for å ha sagt det boksen er lekker. Muligens kunne det ha fulgt med en booklet med informasjon om hver utgivelse, men det får så være. Forhåpentlig kan en slik utgivelse skape inspirasjon.

Hva med en boks som samler de første norske punkutgivelsene, Torpedo og/eller Zado Records boks?

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bertine Zetlitz - Sweet Injections

(Capitol / EMI Virgin)

Den hyperaktive ertekroken har funnet seg en lysere skog for utfoldelse av sjofle pek.

Flere:

Thule - Liquid (Rock and Roll Dream)
Humanoid - Sessions 84-88