cover

Arthur's Landing

Arthur's Landing

CD (2011) - Strut / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Avantgarde / Disco / Pop / No Wave

Spor:
Your Motion Says
Miracle 2
Go For The Night
Singing Tractors 64
You Can't Go Back
Love Dancing
Singing Tractors 12
It's A Boy
I'll Be Fencing
This Is How We Walk On The Moon: The Way Things Happen
I Want To Change My Life
Singing Tractors 323

Referanser:
Arthur Russell
Larry Levan
The Modern Lovers
Dinosaur L
Talking Heads
Konk

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


En vill kombinasjon

Arthur Russells venner viser med denne samleren hans enorme musikalske nedslagsfelt.

Genier har en tendens til å påføre seg selv skylapper. Det ryktes at selveste Einstein måtte ha hjelp til å huske å spise. Sosiologien Max Weber, på sin side, yndet i selskapeligheter å overhøre diskusjoner fra et hjørne av rommet, for så å tre frem og avgjøre diskusjonen. Når oppdraget var fullført trekte han seg tilbake, og ventet på nye muligheter.

Arthur Russell var et musikalsk geni, i genialitetens særegne forstand. I den biografiske filmen om Russell, A Wild Combination, tegnes det et bilde av en tilbaketrukken og uforståelig musiker. For Russell, som var en klassisk skolært musiker og cellist, var det nesten umulig å ferdigstille låter.

Musikk var for Russell perfeksjon, og selve prosessen viktigere enn sluttproduktet. Kollegaer oppfattet selvfølgelig dette som frustrerende, og langvarige samarbeid var vanskelig. Russell kunne for eksempel fem minutter før en konsert bestemme seg for at et bandprosjekt var kunstnerisk dødfødt, og dermed trekke seg.

Tross sine luner, produserte Russell uendelige mengder musikk. Mye er fortsatt ikke tilgjengelig, og bare gradvis forstår man i ettertid hans påvirkning på populærmusikk. Arthur`s Landing, med blant annet Ernie Brooks fra The Modern Lovers, er et kollektiv bestående av tidligere kollegaer av Russell, som turnerer og presenterer Russells musikalske univers. Dette har nå også resultert i et album.

Det viktigste elementet ved albumet, er bevaringen av den kunstneriske spennvidden. Åpningslåten Your Motion Says er en fengende og rytmisk poplåt, med klare referanser til disco. Så har man It`s A Boy og You Can`t Go Back, som er såre poplåter, men som også fremstår med så kompliserte låtkonstruksjoner at man blir formelig slått i bakken.

Men på albumet hører man ikke bare ekkoet av 70-tallets disco. This Is How We Walk On The Moon peker også mot den særs produktive og eksperimenterende No Wave-scenen i New York på begynnelsen av 80-tallet, med band som Liquid Liquid og ESG.

Albumets høydepunkt er imidlertid Love Dancing/Is It All Over My Face. Denne låten ble opprinnelig spilt inn av Loose Joints, et discoensemble bestående av Russell, Steve D`Aquisto og Steven Hall (som også figurerer i Arthurs Landing). Låten, som tidlig ble en disco-klassiker, har senere blitt remixet av disco-/house legenden Larry Levan, og er en av grunnstenene i Chicago house.

For den som ønsker en rask innføring i Russells musikk, er dette en perfekt anledning. For den som ønsker å dykke dypere i Russells univers, burde albumet være til stor inspirasjon.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Old Man Gloom - Christmas

(Tortuga)

Redacteuren spør, redacteuren svarer: En åpen samtale med seg selv om Old Man Gloom.

Flere:

In the Country - This Was the Pace of My Heartbeat
Jamey Johnson - That Lonesome Song