cover

Viva Last Blues

Palace Music

CD (1995) - Palace / Drag City / Domino / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Countryrock

Spor:
More Brother Rides
Viva Ultra
The Brute Choir
The Mountain Low
Tonight's Decision (and Hereafter)
Work Hard/Play Hard
New Partner
Cat's Blues
We All, Us Three, Will Ride
Old Jerusalem

Referanser:
Palace Brothers
Palace Songs
Bonnie Prince Billy

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Blues fra hillbilly-palasset

En outlaw finner bluesen. Will Oldham med sitt mest modne album så langt i karrieren.

Det ligger i tittelen - Viva Last Blues er mer enn noe annet Will Oldham har gjort en blues-skive. Ikke blues som fra Oxford, Mississippi selvfølgelig, men blues i betydning lengtende og blå stemninger.

Med sine foregående utgivelser beveget Oldham seg fra stedbundet fjellmusikk, via en naken akustisk viseplate og til den fyldigere EPen Hope. Han sprengte raskt de geografiske grensene som debutplaten festet ham til, og Viva Last Blues viser en artist som fortsatt nekter å stå stille. Den følger som en naturlig utvikling fra Hope, selv om Sean O'Hagan ikke bidrar her. Det gjør derimot trommis Jason Loewenstein (kjent fra Sebadoh) og tekniker Steve Albini (Pixies, Low, Dirty Three og 5000 andre) som spilte inn platen i Alabama. Ellers sikrer Liam Hayes, broder Ned og Bryan Rich igjen et fullverdig uttrykk som kler Oldhams predikerende stemme vel.

Med unntak av utagerende Work Hard/Play Hard og drivende Cat's Blues, er det lite som bryter den gjennomført low-key atmosfæren som hviler over hele Viva Last Blues. Låtene er av sedvanlig sterk karakter, og gjemmer flere Oldham-klassikere. Mest kjent er muligens The Mountain Low, som også ble gitt som egen EP under tittelen Mountain, som har den minneverdige linjen: "If I could fuck a mountain, lord I would fuck a mountain, and I do it with a woman in the valley..." Det er en frase som holder tre særegne Oldham-symboler: naturen, bibelen og ordet fuck. Sistnevnte er nemlig et ord han stadig vender tilbake til i ulike sammenhenger, og slett ikke bare i den seksuelle betydningen. Oldham mener at dette er et ord med mange konnotasjoner, både positive og negative, som gjør det til et interessant uttrykk. Låten er uansett en sjarmerende country-trall, og en av hans mest konsise viser, og et naturlig valg på enhver fest.

Langt mer nedtonet er det avsluttende sporet Old Jersualem. "Trouble has caused me so much grief, I am waiting for when I can go home..." innleder han det som står som en av hans aller helligste viser. Det er ikke til å stikke under en stol at Oldham etterhvert har utviklet språket sitt til en helt egen form. Det gjør ikke alltid tekstene like klare, så undertegnede våger i hvert fall ikke gå inn å tolke disse. Det må likevel understrekes at det alltid er meningsfullt å høre hva mannen har å si, kanskje særlig ettersom det ikke alltid er så umiddelbart hva han ønsker å formidle.

Selv om Oldhams tekster ikke får den plassen de fortjener her, så skal det ikke så rare ørene til for å få med seg at låtene holder meget høy Palace-klasse. De tre første sporene stikker seg ut i positiv forstand. Seige More Brother Rides, bleke Viva Ultra og ikke minst den gyngende The Brute Choir ville alene besørget platens status. Legg så til fantastiske Tonight's Decision (and Hereafter), som alltid sprer gåsehud når Will synger: "...where are my friends and where is my family, they've all gone away, though it's I who have left them..." mens orgelet gråter i bakgrunnen. Glem ei heller veranda-balladen New Partner, så er det ikke til å komme unna at Viva Last Blues var Oldhams sterkeste prestasjon på platefronten så langt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wilco - A Ghost is Born

(Nonesuch)

Rock gjort på Wilcovis er ikkje heilt som an rock. Eller: Endå ei frilyndt plate frå bandet som aldri spør om kva som er lov.

Flere:

Animal Collective - Sung Tongs
Rosanne Cash - Black Cadillac