cover

Disco Volante

Mr. Bungle

CD (1995) - Warner Bros. / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Funkrock / Metal / Alternativ

Spor:
Everyone I Went to High School With Is Dead
Chemical Marriage
Sleep (Part II): Carry Stress In The Jaw
Desert Search For Techno Allah
Violenza Domestica
After School Special
Sleep (Part III): Phlegmatics
Ma Meeshka Mow Skwoz
The Bends
Backstrokin'
Platypus
Merry Go Bye Bye

Referanser:
Frank Zappa
Faith No More
John Zorn
Fantômas

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Variert festmåltid

Deilig, morsom og forvirrende galskap fra Mike Pattons favorittband.

Helt siden 1985 har Mr. Bungle lekt med forskjellige musikksjangere og gjort musikalske spillopper. De har alt i alt sluppet syv album, men bare tre av disse er "major releases" (det vil si at det er et håp i havet for at du kan få tak i dem).

Mr. Bungle har for lengst markert seg som en av gigantene innen alternativrock sjangeren, og det skal ikke stikkes under en stol at en av grunnene til suksessen er Mike Patton. Patton er først og fremst kjent som vokalist og tekstforfatter i det nå oppløste Faith No More, men er dagsaktuell med California-kvartetten Tomahawk. Selv om Patton fikk enorm kommersiell suksess med Faith No More, har han uttalt at Mr. Bungle er hans hjertebarn, og at Faith No More bare var et godt betalt arbeide.

I det du har plantet Disco Volante i CD-spilleren og trykket play, møter en tung og drøvtyggende metallsekvens deg, men den glir raskt over i det litt mer taffeljazz-pregete Chemical Marriage. Allerede her får man et godt bilde av hva en har i vente: rein og skjær galskap. Disco Volante er en skive som kan overaske deg skikkelig. Når man hopper att og fram mellom sporene, er det som om det har vært et sceneskifte inne i cd-spilleren, og et helt nytt band har entret den lille "scenen". Du blir mildt sagt deilig forvirret av deres hyppige takt- og sjangerskifter.

Det som kanskje er mest beskrivende ved Mr. Bungle er at de kan spille en helt vanlig poplåt, dette varer selvfølgelig ikke mer enn i cirka 30 sekunder, før de på magisk vis har formet temaet om til en funklåt, så transcenderer de til en samtidssak a la Nordheim, for så å bygge det ned til popptemaet igjen... ganske groovy egentlig.

Videre kan Disco Volante by på electronica ispedd en dose villperkusjon, og en mengde delikate støysamples som kommer krypende ut av hodetelefonene. På Techno Search for Desert Allah er disse trekkene fremtredende, og man blir med på en heseblesende jakt gjennom ørkenen etter Techno Allah'en. Det som kanskje sitter mest igjen, bortsett fra mesterlig bruk av rytmiske virkemidler, er Pattons fantastiske lek med effektbokser. Han klarer å lage de sykeste lyder ved hjelp av disse og strupen.

Et av de mest interessante sporene på Disco Volante er Violenza Domestica. Dette er et stykke absoluttmusikk, som søker å beskrive den gripende terror og galskap som ligger på lur i et "voldelig ekteskap". Man blir revet fram og tilbake av de forskjellige temaene, som strekker seg fra fagert pianospill til øredøvende larmsamples og buldrende distortiongitarer. Galskapen blir ytterligere framhevet av det nærmest overlykkelige musettetemaet, som blir brått avbrutt av lyden av en flaske som knuses, etterfulgt av noen sekunder stillhet før et sakte og melankolsk trekkspillparti sniker seg oppover øregangene.

Mr. Bungle har tidligere gjort seg bemerket med sin pikante humor. Dette skinner også igjennom på denne platen. After School Special er en litt underfundig popaktig låt, med en enda mer underfundig tekst.

En av de musikksjangrene som går mest igjen på platen (og det er mange sjangere å velge mellom) er en slags form for stresset jazz, der det blir lekt fritt med dissonanser og harmonier. Dette gir en meget oppjaget og psykotisk stemning, som tilsier at å sovne med Disco Volante i hodetelefonene er en mindre lur ide.

Første gang jeg plukket opp dette albumet, ble jeg ikke særlig imponert, men en eller annen mørk kraft drev meg til å finne det fram igjen gang på gang, og etter flere gjennomhøringer har det fått hedersplass i platesamlingen min.

Det virker som om Mr. Bungle selv innså at Disco Volante kanskje ble litt voldsomt, så på deres nyeste utgivelse har de roet seg en god del. Men det er jo slik med musikk at de albumene som ikke tiltaler deg straks, blir de du gjerne kan plukke opp flere år senere.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Atomic - Feet Music

(Jazzland Rec.)

Håker Flaten/Nilssen-Love imponerer og dominerer også denne gangen.

Flere:

Ensemble 96 - Immortal Nystedt
M.I.A. - Arular