cover

Short Stories

Mats Eilertsen

CD (2007) - Aim / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Samtidsmusikk / Frijazz / Kirkemusikk

Spor:
Preludium
To the Little Radio
Metal
Alltid Freidig
Geist
Lace
Gutua
East of Auster
Glory
Litany
Vertigo Bue
Apus Apus Frimprobue
Undertow
To the Little Radio

Referanser:
Anders Jormin
Dave Holland
Barre Phillips
Charlie Haden
Turanga
Ingebrigt Håker Flaten
Arild Andersen
Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet

Vis flere data

Se også:
Turanga - Mats Eilertsen (2004)
Flux - Mats Eilertsen (2006)
Radio Yonder - Mats Eilertsen (2009)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sakralt og smalt

Mats Eilertsen er ikke som andre kontrabassister. Hør hvordan han overgår instrumentets begrensninger og fyller en plate med vellyd.

Mats Eilertsen er ute med sin første soloplate. I eget navn har han gitt ut platene Turanga og Flux, men da med fast besetning som har fått navnet Turanga. Når Mats rigget seg til opptak i Kampen kirke i september 2005, tok han med seg Frode Haltli på accordion og Torbjørn Dyrud på kirkeorgel. Ett år senere gjorde de opptak i Eidsvoll kirke, og disse har godgjort seg lenge før de nå er tilgjengelige på plata Short Stories.

Akustisk kontrabass solo vil alltid være en utfordring, både for bassisten og for lytteren. Det er vanskelig for bassisten å antyde akkorder mens man spiller solo, fordi man har begrenset mulighet til å spille samklanger, i motsetning til hvordan det er på for eksempel piano. Mulighetene er der på kontrabass også, men de er ikke utbredt, og Eilertsen bedriver pionervirksomhet i sin utforsking av disse mulighetene, og det er fascinerende hvilke klanger han tryller fram fra kontrabassen sin. Godt hjulpet av akustikken til et kirkerom får han bassen til å synge av full hals med en sånn rik, fyldig og mektig klang at man ikke skulle tro det var mulig å skape så mye liv av død materie.

Teknisk viser Eilertsen at han er i særklasse innenfor denne måten å spille kontrabass på. Intonasjonen er perfekt og han har et teknisk overskudd som gjør at det nesten kun er fantasien som setter begrensninger for hva han vil uttrykke. Eilertsens fantasi er velutstyrt med inspirasjon fra diverse etniske musikkuttrykk og klassiske komponister fra barokken til samtiden i tillegg til et solid jazzfundament.

Allikevel er det fare for at det blir ensformig uansett hvor fantastisk det klinger. Eilertsen har løst det ved å også la kirkeorganist Dyrud og accordionist Haltli få sine korte spor
innimellom Eilertsens solostykker. Dette forhindrer allikevel ikke at plata har en gjennomgående grunnstemning av en sakral salighet. Den gjør seg gjeldende fra første tone på Eilertsens Preludium, forsterkes på salmen Alltid Freidig, og opprettholdes av kirkeorgelets tilstedeværelse. Når du er mett av smektende klanger og skjønnhet, så kommer fandenivoldskheten og røsker i deg på det fri-improviserte sporet Apus Apus, det skulle kanskje røsket opp litt tidligere på plata for å gi helheten en mer spennende dramaturgi.

Når Eilertsen stryker på strengene på sporet Lace tryller han fram overnaturlige lyder som gir en trolsk stemning, og som ved oppmerksom lytting ikke lar deg være upåvirket.
Hvis man derimot ikke klarer å få kontakt med denne musikken, får man lite ut av den. Men gi ikke opp om det går dårlig de første gangene, du får lønn for strevet til slutt.

Short Stories er en gjennomarbeidet og vakker produksjon, ikke minst fordi det fyldige coveret preges av den norske maleren Lars Ellings øyeblikks-akvareller fra late sommerdager. Det er honnørverdig at man legger ressurser i en så smal utgivelse, for det visuelle aspektet ved produksjonen tilfører musikken og opplevelsen noe ekstra.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Sea and Cake - One Bedroom

(Thrill Jockey)

De snor seg fjærlett innom litt bossa, litt smooth funk og soul, kutter det i kantene, og lager lett bekymringsløs pop man får lyst til å grine av.

Flere:

Radical Face - Ghost
Timbuktu - Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dø