cover

A Senile Animal

Melvins

CD (2006) - Ipecac / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Hardrock / Stoner / Grunge / Metal

Spor:
The Talking Horse
Blood Witch
Civilized Worm
A History of Drunks
Rat Faced Cranny
The Hawk
You've Never Been Right
A History of Bad Men
The Mechanical Bride
A Vast Filthy Prison

Referanser:
Black Sabbath
Earth
Mudhoney
Nirvana
King Crimson

Vis flere data

Se også:
Sieg Howdy - Jello Biafra & Melvins (2005)
Hold It In - Melvins (2014)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Blytungt rifforama og menneskelig smerte

Dette er hard rock av fin-fint merke utøvd med stor presisjon.

The Melvins har vært tro til den blytunge, seige Black Sabbath-aktige rocken siden de albumdebuterte for snart tjue år siden i 1987.

Det som skiller dem fra en stor del av metallbandene er mangelen på unødvendige gitarsoloer og teite mystiske tekster. I stedet får vi en forfylla forteller som hyler av smerte mens kjæresten tar en kule ut av foten med kniv og et eneste massivt trøkk fra begynnelse til slutt.

Kanskje kan musikken deres oppleves som noe monoton og kjedelig av samme grunn. Bandet fikk uansett en rekke etterfølgere, og dannet skole for den såkalte grungebølgen med artister som Nirvana og Mudhoney som la til popens melodier. The Melvins har forblitt kulthelter og allverdens rodderes store favoritter.

Det buldrende massive, maskuline lydbildet er vanskelig å mislike. Mange vil ha det til at A Senile Animal er det beste vi har hørt med kvartetten på lenge. Jeg kan vanskelig si meg uenig, tross at jeg ikke har inngående kjennskap til hele katalogen.

Nytt siden sist er at Karp-bassisten Jared Warren har kommet med i bandet. Han har tatt med seg sin kollega Coady Willis fra Big Business på trommer, hvilket resulterer i at The Melvins nå har intet mindre en to trommeslagere. Bak den fuzza trykkende tunge og grove basslyden finner vi et detaljert og et klakkende detaljert perkusssivt driv med mengder av fills. Tidvis skakende hardt med vekt på basstrommen, men kanskje ikke like hjernerystende som noen ganger tidligere (fra denne gjengen).

King Buzzo på gitar og vokal og Dale Crover på trommer har vært med siden starten, og sørger for konsistens og sammenheng i musikken. Alle fire bytter for øvrig på vokaloppgaven underveis, og sørger for fin variasjon selv om ingen av dem vel egentlig er noen klassevokalist på lik linje med for eksempel Chris Cornell fra et annet Black Sabbath-influert band ved navn Soundgarden (nå Audioslave). Men det fungerer.

Muligens er The Melvins blitt litt mer rock; boogie-rock for det meste, og mindre sære enn før. Blant annet kan man hente riff som plukket fra ZZ Top og gammel Nazareth (av alle ting).

Dette er hard rock av fin-fint merke utøvd med stor presisjon. Sjelden hører man et så tight og kompakt lydbilde. Musikkens jagende groove og medrivende rytme er en annen grunn til å la seg fascinere av The Melvins anno 2006.

Jeg valgte bort en legendarisk opptreden på Vaskeriet i Kristiansand under Quart-festivalen til fordel for Squarepusher om jeg ikke husker feil. Muligens var det et fatalt mistak. Kanskje får vi nye muligheter til å oppleve denne gjengen live her i Norge?

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver

(4AD)

Bon Iver handler om mye, hovedsakelig selvtillit, nyoppdaget identitet og de gode gamle røttene.

Flere:

MoHa! - One-Way Ticket to Candyland
Robin Williamson - The Iron Stone