cover

Staying Old

André Borgen

CD (2009) - Humbug

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Folk / Frifolk / Akustisk / Støyrock

Spor:
Ringing in the Bush
When I See
Speechless Like a Thinker
Years of Less
Dusty Flash
I'm Gonna Go All the Way, I Suppose
Soap Bush
Central Video
Natural Go
Picture Without Eyes
Space In
Brainy Litter
D-Dron
Use Trying
Standing Here While I Do

Referanser:
Crazy River
Jim O'Rourke
Six Organs of Admittance
Wooden Wand
Dead C
Ariel Pink
Center of the Universe

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Borgen is Borgen

Ytterst delikat debutalbum fra en grå eminense i Oslos undergrunnsverden.

André Borgen er en stillferdig fyr som i mange år har befunnet seg litt i kulissene av hovedstadens "eksperimentelle musikkscene". Han har syslet med den eminente konsertserien Dans for Voksne, deltatt i miljøet rundt Fritt Fall og Sound of Mu, bidratt i en del ulike samspill og kjennes som en aktiv konsertgjenger med et stort hjerte for musikk på utsiden. Men han har aldri gitt seg selv virkelig til kjenne musikalsk. Før nå.

Staying Old er en stilsikker og elegant debut, et definitivt soloprosjekt der André Borgen har gjort det aller meste selv. De 15 sporene her beveger seg i et grenseløst terreng av frika folk, out there støy, lavmælte, akustiske popviser og instrumentale lydcollager med litt spaca klang. Det kan virke springende og løst, men Borgen har evnet å få det til å henge i hop.

Staying Old er først og fremst en gitarorientert utgivelse, fra akustisk plukking til elektrisk eksperimenterende, med et ullent, nesten bedøvende lydbilde som pakkes rundt lytteren som en behagelig pute. Tidvis stikker han ut noen nåler (Space In), men i hovedsak er dette en plate som er velegnet som en 40 minutters oppdagelsesferd der øynene kan lukkes og tankene flyte fritt. Jeg har hengt meg veldig opp i I'm Gonna Go All the Way, I Suppose, en slags underlig blanding av Syd Barrett og Center of the Universe på 2 minutter, som sammen med Speechless Like a Thinker har nektet å forlate hjernebarken de siste ukene.

Jeg har hørt min andel av (særlig) amerikanske artister som kretser rundt i samme terreng som André Borgen, og som han kanskje er inspirert av selv, men Staying Old står ikke tilbake for noen av hans mer eller mindre kjente samtidige. I likhet med andre utforskere så er han sikkert like interessert i selve prosessen som å ende opp på ett bestemt sted - på godt og vondt. Noe blir litt soveromspludrende, noe blir forutsigbart "far out", men jeg dveler ikke så mye over enkelte sidespor her. Til det er totalen for god, og platen holder hele tiden et jevnt, høyt nivå. En særs vellykket debutplate. Den unge mannen kan se alderdommen trygt i øynene. Fortsett å være gammel, ungdommen er oppskrytt uansett.

Kudos også til Humbug som har gitt Staying Old den strøkne innpakningen som innholdet fortjener.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Old Man Gloom - Christmas

(Tortuga)

Redacteuren spør, redacteuren svarer: En åpen samtale med seg selv om Old Man Gloom.

Flere:

Rosanne Cash - Black Cadillac
Ben Weaver - Paper Sky