cover

In The Sea On The Sea

Peru You

CD (2002) - Thatsperfectwonderball / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Pop

Stiler:
Lounge / Indiepop

Spor:
Green Fields
Sinner's Gold
Enjoy the Vision
In My Body's Lake of Boiling Blood
Pine Procedure
Real Maria
Make a Mouthful
You-Me Parlour Games
In The Sea On The Sea

Referanser:
Jim O'Rourke
Gastr Del Sol
The Sea and Cake
Sam Prekop
Archer Prewitt
Idaho
Red House Painters
American Music Club

Vis flere data

Se også:
Heartships and Shipwrecks - Peru You (2004)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Kiler på tungen.

Glitrende debutalbum, og representanter for fremtidens popsound.

In the Sea On the Sea er debutalbumet til Peru You, etter å ha gjort syvtommeren Child Enjoy/Pera Ya i 2001. Med røtter i Fredrikstad og band som Cadaver, Ricochets, Blant De Primitive og Magenta, er det rendyrkede neo-popprosjektet Peru You skuddet på treet som kommer til å leve lengst. Peru You har eksistert i vel fire år, og har de siste årene sjarmert et voksende publikum i Oslo-området.

Peru You teller fem personer der Farfisa, trommer, bass, gitar og klokkespill er blant ingrediensene i soundet, i tillegg til vokal. Lydbildet er spennende, for melodiene er hele tiden i bevegelse fremover. Farfisa-orgelet tilfører et organisk preg, og selv om gitarene ofte står for utviklingen og bærer av melodiene, er det ingen instrumenter som dominerer lydbildet i form av lange soloekskursjoner. Melodiene utvikler seg i bandet etterhvert som låtene skrider frem, og det er denne balansen som er fascinerende ved Peru. En del av denne balansegangen er også tempovariasjonene, der noen låter er uptempo popkillere som i You-Me Parlour Games, noen roligere som eksempelvis vakre Make a Mouthful, og Green Fields som representerer en tredje vei.

Mye av signaturen til Peru You ligger i vokallinjene. Det er få som kan gjøre det like lett, vakkert og elegant som Linda Wietfeldt og Knut Øyvind Olsen av dagens norske popband. Fraseringene er tidvis eksepsjonelt lette og vakre, og harmoniene matcher de flytende og smarte arrangementene.

Peru You åpenbarer samme fascinasjon for laidback og lett pop med et tidvis karibisk tilsnitt som også preget fenomenet The Sea & Cake på deres første plate fra 1994. Peru mangler den eksperimentelle tilnærmingen til TS&C, selv om de deler sans for finesse og dyrking av gode melodier. Blant slektningene er også soloprosjektene til Archer Prewitt og Sam Prekop, gitarister og vokalister i TS&C, Jim O'Rourke og hans popplater ligger også i nærheten, og gjennom platen dukker det opp låter som kan minne om California-komboene American Music Club, Red House Painters og Idaho.

Referansene er hele veien snakk om antydninger, for dette bandet gjør sin egen greie i aller høyeste grad. Peru er glitrende låtskrivere og platen er spekket med melodier som har egenart.

Låtene veksler mellom instrumentalpartier, elegante overganger og vokalpartier, og selv om Wietfeldt/Olsen er fremtredende blir de ikke overeksponert. Det er heller slik at man vil høre mer av de to, på samme måte som jeg kunne tenke med lengre instrumentalpartier.

Peru You gjør melodiøs og elegant pop i en svært sjarmerende og varm atmosfære ikke mange norske band befinner seg i. Tipper at det ikke tar lang tid før de blir plukket opp av et større selskap og blir allemannseie. Håper da at de beholder sitt særpreg, og at tiden behandler dem godt slik den har gjort med Stereolab.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bryan Ferry - Frantic

(Virgin)

Bryan Ferry og de gamle gutta ser fortsatt framover. Garantert rynkefri.

Flere:

Jon Faukstad & Per Sæmund Bjørkum - Konsert På Kleppe
The Gin & Tonic Youth - New Times