cover

Been Listening

Johnny Flynn

CD (2010) - Transgressive / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkrock / Alternativ

Spor:
Kentucky Pill
Lost And Found
Churlish May
Been Listening
Barnacled Warship
Sweet William Part 2
The Water (Feat. Laura Marling)
Howl
Agnes
Amazon Love
The Prizefighter And The Heiress

Referanser:
Laura Marling
Mumford & Sons
Rufus Wainwright

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sofistikert til fingerspissene

Britisk teatermann leverer et album som på utsøkt vis kombinerer originalitet og tradisjonsbundet folkrock.

Johnny Flynn, 27 år, England. Mannen er skuespiller, poet, maler og ubestridt frontmann i Johnny Flynn and the Sussex Wit. Med sitt andre album, Been Listening, gir han ut et knippe sanger som bør få folk utenfor de britiske øyer til å heve både øyebryn og sedler i bytte mot sofistikerte folkesanger.

På fengende vis blir vi i første sang revet inn i Flynns særegne folkrockunivers. Trompet, cello og fiolin sørger for at sangene svever harmonisk av gårde, mens klimprende mandolin sikrer et lekent folkelement. Stakkato tromming gir videre en tiltrekkende og nyskapende rytmisk effekt.

Når du har hørt Flynns teatralsk rungende stemme glemmer du den ikke med det første. Den er sterk og klar som dagen er lang, på samme tid som den skjelver seg i gjennom sang etter sang. Poetisk bidrar han med ærlige og selvreflekterende tekster, hvor evig søken spiller en sentral rolle.

Etter åpningen med Kentucky Pill, som ikke overraskende også er første singel, følger to roligere sanger som tilfører britisk folkmusikk en original twist. Videre følger tittelsporet som er et definitivt høydepunkt. Sangen legger seg i et lunt og sårt stemningsleie, med en gjennomgående gitarsolo som framstår som et Flynn-går-elektrisk-moment. Grepet er i dobbelt forstand enkelt, men det funker simpelthen så vanvittig bra.

Med Barnacled Warship tas vi med på lignende fengende toner som på Kentucky Pill. "Think I'll start a war / I don't know what for / but I'll learn when I get my gun" lyder det fra den unge mannen. Sweet William Part 2 er på sin side platas mest tradisjonsrike folksang, med en åpning og avslutning som putter hodet mitt i en tidsmaskin og sender tankene mine tilbake til middelalderen.

Min personlige favoritt er The Water, som er en duett med folksangerinnen Laura Marling. De to er gode venner, ja så gode som at Flynns første album, A Larum, var et anagram av hennes navn. Uansett, The Water er en nydelig folksang, der den sniker seg fram i sin rolige takt. Og, herregud, Flynns og Marlings stemme kler hverandre perfekt. Førstnevntes ligner en slørete Rufus Wainwright, mens den andre kan minne om hans søster.

På Howl er uskyld tilbakelagt og desperasjon et lykkeord. Sangen har bluesen i sine blodårer og kabareten som sin puls, og kan minne om noe Tom Waits kunne omgjort fra sin åndelige kreativitet. Jeg drømmer allerede om å høre den live!

Agnes tar som den raskeste sangen på albumet det hele videre. Sittende ved pianoet fører så Flynn oss inn i en døsig stemning. The Prizefighter And The Heiress avslutter deretter fornøyelsen på interessent vis. Igjen viser brassen og strykerne seg som herlige bidrag, her med et sløvende, men harmonisk bakgrunnsteppe til Flynns rolige sang. Halvveis uti skifter så det hele på fantastisk vis, til det som kan ligne et soundtrack til en spaghetti-western-film.

Been Listening er et flott album. I all sin enkelhet er det komplekst, variert og sofistikert. Glem at mannen har vært oppvarming for Mumford & Sons og at Laura Marling regnes som ledende innen genren han er en del av. Om ikke lenge er det Johnny Flynn som er hovedattraksjonen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Röyksopp - Senior

(Virgin)

Röyksopp har lagt den lystige Junior bak seg. Frem trer introverthet, minimalisme og briljans.

Flere:

Devendra Banhart - Smokey Rolls Down Thunder Canyon
Ought - More Than Any Other Day