cover

Minutes to Midnight

Linkin Park

CD (2007) - Warner Bros. / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Nu metal / Metal / Rap / Emo

Spor:
Wake
Given Up
Leave Out All the Rest
Bleed It Out
Shadow of the Day
What I've Done
Hands Held High
No More Sorrow
Valentine's Day
In Between
In Pieces
The Little Things Give You Away

Referanser:
Story of the Year
Evanescence
Lostprophets
Limp Bizkit

Vis flere data

Se også:
Hybrid Theory - Linkin Park (2000)
Meteora - Linkin Park (2003)

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Et comeback som halvveis boyband

Nu metal-gründerne har virkelig strevd - men lykkes de...?

Man kan ikke unngå å nevne Linkin Park når man skal snakke om populærmusikken i dette tiåret. Nu metal-sjangerens flaggskip, Hybrid Theory (2000), har solgt 24 millioner eksemplarer, og etterfølgeren Meteora (2003) 11 millioner. Forventningene til Minutes to Midnight har derfor vært skyhøye.

Det har gått fire år siden studioalbumet Meteora, og med unntak av en svært vellykket spleising med Jay-Zs materiale, har verden ikke sett mye til amerikanske Linkin Park - før nå. Sammen med seksmanns-orkesterets finner vi også  stjerneprodusenten Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Justin Timberlake).

Men gutta har slitt med å produsere albumet. Det tok 14 måneder å fullføre Minutes to Midnight. Ideene kom ikke fort nok, og inspirasjonen kom bare i dråper. I albumheftet skriver bandet at frustrasjonen var stor, og hver sang har fått kommentarer med en unnskyldende tone. Over 100 sanger ble skrevet, mot 40 som visstnok er det vanlige. Presset og slitet har tydeligvis vært enormt.

Men bandets tredje verk åpner nok en gang i kjent Linkin Park-stil med en trinnvis rockeprogresjon. Starten er litt mystisk og rolig, men etter hvert kan man ikke ta feil. Det er Linkin Park man sitter og hører på. Given Up låter friskt, basslinjene ruller tungt langs versene, og Chester Benningtons anstrengende og aggressive vokal er tilbake. Men så skjer det noe.

Vi skjønner hvorfor bandet har slitt med å skrive sanger. Balladen Leave Out All the Rest er en seig grøt av myk boyband-vokal. Den er flat, tom og uten melodi. Shadow of the Day er en sang i samme gate, men i bedre kvalitet - selv om den minner mistenkelig mye om Lostprophets Always All Ways. På Hands Held High er det en messende Mike Shinoda som rapper til korpstrommer, og et "amen"-kor.

Det er like ille som det høres ut.

Boybandballadene dukker usedvanlig ofte opp, malplasserte og irriterende. Selv om tekstene på Valentine's Day er gode, overbeviser ikke Chester og Linkin Park. Men det stopper ikke der. På In Between er det Mikes tur til å synge en ny, sippete ballade. I undertegnedes øyne består halvparten av albumet av boybandmusikk, en sjanger som ikke kler nu metal-gründerne med gode produksjoner som Hybrid Theory og Meteora bak seg.

Men heldigvis finnes det også noen lyspunkter på Minutes to Midnight. Bleed It Out er en ny vri av Linkin Park, og et bra forsøk på å lage rapcore med Mike og Chester. Albumets beste spor, singelen What I've Done, er dessverre en ensom perle på en lang snor med middelmådig materiale. In Pieces klarer å løfte albumet et lite hakk på slutten, før kassegitar-avslutningen The Little Things Give You Away kaster 14 måneders arbeid på sjøen igjen.

Det er trist, de har rett og slett prøvd for hardt å være Linkin Park. Og resultatet ble en dårlig parodi på seg selv.

Minutes to Midnight tegner et godt bilde av et band som har strevd med å gjenta suksessen. Kanskje noen mener What I've Done er verdt strevet. En ting er i alle fall sikkert. Skuffelsen er stor.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Simon Joyner - Out Into the Snow

(Team Love)

Ein løyndom verdt å avsløre: Simon Joyner er ein av dei aller beste songtekstforfattarane på denne sida av Blood on the Tracks.

Flere:

Atomic - Feet Music
Katatonia - Viva Emptiness