cover

Confusion is Sex

Sonic Youth

CD (1983) - Neutral / Zensor / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
No Wave / Post-punk / Avant rock

Spor:
She's In A Bad Mood
Protect Me You
Freezer Burn/I Wanna Be Your Dog
Shaking Hell
Inhuman
The World Looks Red
Confusion Is Next
Making The Nature Scene
Lee Is Free
Kill Yr Idols
Brother James
Early American
Shaking Hell (live)

Referanser:
The Stooges
Swans
Lydia Lunch
The Velvet Underground

Vis flere data

Se også:
Daydream Nation - Sonic Youth (1988)
Bad Moon Rising - Sonic Youth (1985)
EVOL - Sonic Youth (1986)
Sister - Sonic Youth (1987)
Goo - Sonic Youth (1990)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Enda ikke ufarliggjort

Hellvet Underground!

"I maintain that
Chaos is the future
And beyond it is freedom
Confusion is next and next after that is the truth
You gotta cultivate what you need to need"

Thurston Moore, Confusion Is Next

Sitatet kan hjelpe oss å forklare en musikalsk ideologi et stykke på vei.
No Wave-scenen som eksisterte en relativt kort periode på tampen av 70-tallet, beveget seg i skjæringspunktet mellom kunst, noise, frijazz og punk. I rocksammenheng, en liten musikalsk revolusjon forbeholdt et smalt og elitepreget publikum. Geografisk var denne bølgen begrenset til New York City. Som sentrale skikkelser innen genren nevnes gjerne Glenn Branca og Arto Lindsay. Men No Wave-begrepet favner også om så forskjellige artister som Lydia Lunch og Ornette Coleman. Sistnevnte ble vissnok en inspirator med albumet Dancing In Your Head (1975). I en forståelse av genren er det dermed viktig å fokusere på det ideologiske, ettersom No Wave formmessig kunne peke i mange retninger. Abstraksjon kan fungere som en slags fellesnevner. Rockorienterte Sonic Youth som ble unnfanget i denne underskogen av obskure band, viste seg å bli blant få overlevende fra denne æraen.

Deres første langspiller Confusion is Sex, først sluppet i 1983, viser SY fra sin mest kompromissløse side. Sammenlignet med den selvtitulerte EPen fra 1982, er Confusion Is Sex en langt mer dunkel, lo-fi preget og tidvis kølsvart affære. Låtene er bygget rundt relativt enkle melodier der stemningsskapende vegger av gitar er det bærende elementet. (She's in a) Bad Mood sparker i gang denne rockens Eraserhead. Allerede fra første akkord befinner vi oss i dette lett forstyrrende lydlandskapet som gjerne kjennetegner tidlig Sonic Youth, dominert av et skittent gitar-sound i stand til å fremkalle dårlige vibber hos de uforberedte.

Det er imidlertid Kim Gordons bidrag som representerer høydepunktene på skiva. Protect Me You, Shaking Hell og særlig Making the Nature Scene er sterke spor. I Shaking Hell ser vi starten på et eksplisitt feministisk budskap som går som en rød tråd gjennom hele SY-diskografien. "I'll take off your dress. I'll shake off your flesh" freser Kim Gordon som om hun henvendte seg til sitt eget speilbilde. Hun fungerer i så måte nærmest som en slags musikalsk parallell til den feministiske New York-baserte kunstneren Cindy Sherman.

Feedback-komposisjonen Freezer Burn avløses av albumets eneste coverlåt; Stooges' I Wanna Be Your Dog. Denne live-tolkningen er et lite inferno i seg selv. Gordon er en villkatt på vokal, og lyden er fornøyelig råtten. Jeg kan formelig se for meg Iggy nikke anerkjennende i bakgrunnen.

EPen Kill Yr Idols er en kjærkommen bonus på Geffens CD-utgave. Det er naturlig å se denne i sammenheng med Confusion is Sex, ettersom de musikalsk omfavner det samme ugjestmilde terrenget. Denne inneholder blant annet rockeren Kill Yr Idols, og ikke minst klassikeren Brother James.

For SY-fans finnes det ingen unnskyldning for ikke å stifte bekjentskap med Confusion is Sex. Dette er Ur-Sonic.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Rosanne Cash - Black Cadillac

(Capitol)

Ei dotter minnast og tar farvel, med velfunderte ord og sterke tonar.

Flere:

Katatonia - Viva Emptiness
Throw Me the Statue - Moonbeams