cover

Ferrari En Feu

Feu Thérèse

CD (2006) - Constellation / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Eksperimentell / Musique concrete / Avant rock

Spor:
Ferrari En Feu
Mademoiselle Gentleman
Tu N'avais Qu'une Oreille
L'homme Avec Coeur Avec Elle
Ce N'est Pas Les Jardins du Luxembourg

Referanser:
Fly Pan Am
Animal Collective
Tortoise

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Å sette fyr på Therese

I Luxembourgs hager finnes ikke Messiaens fuglekvitter, avant-rock eller elektroniske blipper. Skal du finne dette må du fly Pan Am til Montreal.

Fly Pan Am er innstilt på ubestemt tid, og gitarist Jonathan Parant har i stedet alliert seg med Alexandre St. Onge, mest kjent for sitt virke i hippie-romstøyskollektivet Shalabi Effect (som har flere utgivelser på Alien 8). Vi befinner oss altså i Montreal, i sentrum av den fransk-canadiske motstandsbevegelsen - og Feu Therese får naturlig nok høyeste sikkerhetsklarering i den innerste sirkel på Constellation.

I likhet med flere andre utgivelser på herværende selskap (og selvfølgelig i aller sterkeste grad Fly Pan Am) preges Ferrari En Feu tidvis av manisk energi, rytmisk psykosestøy, spontane påfunn, brå overganger og musique concrete. Slektskapet til tysk avant-rock (særlig Faust, Neu og Can) er åpenbar, men det fantes også en lignende (og i dette tilfelle mer relevant) franskspråklig tradisjon som særlig fikk et utløp på det legendariske undergrunnsselskapet Futura (artister som Red Noise, Travelling, Semool, Jacque Berrocal og mange flere). Det er en hårfin balanse mellom struktur og improvisasjon. Orgel og gitar er ofte forvridd til det ugjenkjennelige og bass og trommer har stor frihet i arbeidsrommet.

Ce n'est Pas Les Jardins du Luxembourg (det er ikke Luxembourgs hager) er platas mest spennende spor. I starten blandes fuglekvitter og tilsynelatende tilfeldig elektronisk blipp-blopp. Det høres ut som avant-rockens ode til Olivier Messiaen. Etterhvert etablerer en fast rytmikk seg bak el-piano-hengetoner, og vi glir inn i en slags narkose eller transe forårsaket av en traumatisk post-industriell stressreaksjon.

Plata er ellers et solid stykke dagligdags rytmisk støyarbeid, altså litt preget av arbeidsdagens rutiner. På en måte blir innholdet temmelig forutsigbart hvis du først kjenner profilen til Constellation. Det du får er én virkelig bra komposisjon, til gjengjeld varer den i rundt ti minutter. De øvrige fire er tilfredsstillende, men forblir ordinær avant-rock.

Ferrari En Feu blir altså mest for ivrige Constellation-samlere, nybegynnere bør starte andre steder i katalogen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - If I Make It Through Christmas

(Perfect Pop / Two Zero / Thatsperfectwonderball)

Indie-Norge deler ut musikalske gaver. Neste år ønsker vi oss Julekveldsvisa.

Flere:

Nuspirit Helsinki - Nuspirit Helsinki
Samara Lubelski - The Fleeting Skies