cover

Everything You Want

Vertical Horizon

CD (1999) - RCA / BMG / BMG

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Poprock / Collegerock

Spor:
We Are
You're A God
Everything You Want
Best I Ever Had (Grey Sky Morning)
You Say
Finding Me
Miracle
Send It Up
Give You Back
All Of You
Shackled

Referanser:
R.E.M.
Toad The Wet Sprocket
Crowded House
Semisonic

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Rått fengende collegerock

Savner du Crowded House – eller et band av samme kaliber? Vertical Horizon kan være løsningen.

Verical Horizon startet som et universitetsband i Georgetown, Washington. Matt Scannell (vokal, gitar) og Keith Kane (vokal, gitar) slo kreftene sammen på det tidlige 90-tall. Mens årene gikk dro de på turné i kassevogn og ga ut selvfinansierte album, i alt tre av dem ble det før de fikk sjansen hos et større plateselskap.

Albumet Everything You Want ble utgitt på sensommeren 1999, men først året etter fikk de fire iherdige guttene en velfortjent slager med tittelmelodien. I perioden etter har de lansert flere knallsingler, We Are, You're A God og Best I Ever Had (Grey Sky Morning).

Ikke så rart, fordi «debuten» er et knallalbum man skal lete lenge etter. Det er som om Neil Finn (Crowded House), Michael Stipe (R.E.M) og Glen Phillips (Toad The Wet Sprocket) hadde bestemt seg for å danne band sammen. For det ferdige sluttresultatet er intet mindre enn en herlig miks av elementer man kan gjenkjenne fra nevnte grupper, men samtidig med riktig stor dose av særpreg som gjør at Vertical Horizon skiller seg ut fra mengden av collegerockband.

Det er frontmannen Matt Scannel, den skallede, som er kjernen i låtskrivingen. Alle de elleve sangene på CDen er nemlig skrevet av ham, med ett unntak. Han har en melodisk teft og nerve som i alle fall treffer meg midt i hjertet, med kombinasjoner og brudd som kommer som melodiske perler på en snor. Gitarene preger lydbildet, men det blir aldri bråk ut av det. Dette er perfeksjonistisk rock med sterke poptilsnitt, hvor det melodiske er essensielt.

Tekstmessig er også Scannel en mann av sin samtid (eller rettere sagt studietid) - og her skulle det vel være mye for jevnaldrende og andre gutter å kjenne seg igjen i: "I've got to be honest/ I think you know/ We're covered in lies and that's OK" (You're A God). Tittellåten er allerede nevnt. Sjelden har vel en hitsingel fra et album vært mer treffende for albumet som helhet. Intensiteten, drivet og ikke minst trøkket fra denne er et prakteksempel på Vertical Horizons styrke.

Everything You Want har med nød og neppe kanskje to svake låter (All Of You og Shackled), men selv disse kommer seg etter en del gjennomlyttinger.

Jeg anbefaler Vertical Horizon på det aller, aller sterkeste til alle med det minste snev av interesse for gruppene jeg har sammenlignet dem med - og i mellomtiden venter jeg i åndeløs spenning på neste studioalbum, som vel må være rett rundt hjørnet i 2002.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Machines - Stereotypes

(C+C)

Velkommen til en malstrøm av bevisst og ubevisst arrangerte tilfeldigheter hvor ingen er trygge og alle er fritt vilt.

Flere:

The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different
Prince - One Night Alone ... Live!