cover

Det Ensomme Landet

Roy Lønhøiden

CD (2004) - NorskAmerikaner / Diskos

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Americana / Honky Tonk / Tex-Mex / Country & western

Spor:
Den Ensomme Vals
En Fin Kveld å Leve
Hvor er Du?
Toget Hass Far
Kjære Vakre Vene
Hvem Vet Hva (Som er Det Beste)
Vis Meg Veien
Billigste Bula i By'n
Jeg Vet Én
Det er Mørkest Like Før Det Gryr
Tidlig Tog
Ingenmannsland

Referanser:
Hellbillies
Odd Nordstoga
Kulseth & Lønhøiden Almenning
Henning Kvitnes
Jonas Fjeld

Vis flere data

Se også:
Sanger fra skogen - Roy Lønhøiden (2006)
Sanger fra skogen - Roy Lønhøiden (2006)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Østlandet & Western

Avstanden er likevel ikke så stor mellom Blue Ridge Mountains og Finnskogene.

Jeg har gått mange mil over myr og på sti
hørt lommen i natta og følt meg fri
og solnedgangen er det alltid noe ved
I kveld er en fin kveld å leve...


Det finnes et annet Norge. Et Norge bortenfor hovedstaden og de store byene, bakenfor kjøpesentra og friserte borettslag. Steder der de trassige bor og ugresset gror. Det kan være Fåvang, Seljord eller det kan være de store skogene ved Finnskogen. Slike småplasser på innlandet som sjelden er på nyhetene, oftere som sentrum for knappe skildringer i halvbarske romaner som Elvestengfolket eller Flommen. Historien om det rurale Norge virker å være mer levende i litteraturen enn i musikken. Men det er fortsatt noen der ute som holder stand.

La oss ta turen til Kongsvinger-området. Gjømt inne i skogene her finner vi vagabonden Roy Lønhøiden. Det ligger nærmest i navnet, dette er en norsk-amerikaner i sjel og sinn, at han reiser mye rundt i statene bør ikke være noen overraskelse. Han er en sliter i norsk musikkliv som aldri har vært hip nok til å få den store blesten rundt sitt virke. Det er mange slike i skyggen av en Nordstoga. Geir Sundstøl, brødrene Kulseth, her er de alle i hop, "gutta på gølvet som speller for døra på den billigste bula i by'n..." Og det høres ikke ut til å bry dem et pøkk, for de har gjort i snart en mannsalder, og de vil sikkert gjøre det en mannsalder til.

Det dukker stadig opp nye norske "americana"-band, mange bra, for all del, men med sin utstuderte engelske språkdrakt virker de mer som bleke kopier av sine forbilder. Lønhøiden legger ikke skjul på sin amerikanske tilknytning, nei, han dyrker og fremhever den på sin solodebut. Men han gjør mer enn å bare kle seg i gamle klær, han har sin egen slitte garderobe. Og det er her denne platen virkelig har sin styrke, Lønhøiden minner om at det faktisk er mulig å bruke morsmålet til å lage gode tekster. Han tar det tradisjonelle, jordnære uttrykket fra USAs fremste utøvere innen genren: The Carter Family, Hank, Merle, Gram, Townes, men med en hjemlig tilknytning som gir en egen nærhet. Her er småbyene og drømmene, toget, veien og elva, bygdafest og drekking på lørdag, kirkeklokker og bønn på søndag. Det er de samma humpene på veiene langs Varaldskogen som på Route 66.

Lønhøiden synger med en nasal, predikerende røst. Ikke unaturlig da at de bruker en tekst fra Predikerens Bok på Hvem Vet Hva (Som Er Det Beste), og det høystemte båndet styrkes ytterligere når Elias Akselsen synger som en vaskekte pastor på Det Er Mørkest Like Før Det Gryr (en nydelig versjon av Ralph Stanleys Darkest Hour Is Just Before Dawn). Omskrivningene fungerer godt og naturlig, og her er også Hank Williams' varme The Log Train (Toget Hass Far), Betty Elders' Safe Within Your Love (Vis Meg Veien) og Jack Clements I Know One (Jeg Vet Én), mens resten er egenskrevne viser.

Platen rammes meget solid inn av den positive En Fin Kveld å Leve og enkle Ingemannsland (med dobro og gitar). Jeg kunne dog tenkt meg mer stemningsfulle instrumentale mellomspill som Den Ensomme Vals, den korte introen med trekkspill og gitar er platens fineste øyeblikk.

Musikalsk er det lett å høre at dette er i trygge hender, litt for trygge kan man hevde. Det akustiske bandet spiller riktignok med senkede skuldre og godt humør, men her tas det ingen store sjanser, Det Ensomme Landet holder en stø kurs som ikke presser mot skogens yttergrenser, enten det er i balladeform, tex-mex (Kjære Vakre Vene) eller med hælene litt mer honky-tonkin' på gølvplankene (Hvor Er Du?, Beste Bula i By'n). Det er selvsagt ikke jeg helt komfortabel med, og med litt dristigere tonesetting kunne denne platen stått frem som mer enn bare tradisjonell og solid.

Bunnsolid, that is.

Nå kommer lyse netter hit igjen
med varmende vind som en kjær gammel venn
Det som visner om høsten og dør
kan få livet tilbake slik som før...


Så lukkes skogene på ny, og landet virker igjen ensomt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Madrugada - Madrugada

(EMI Virgin)

Ringen er sluttet, lyset er slukket. Norges største rockeband sier farvel med sin sterkeste plate siden funklende Industrial Silence.

Flere:

The Orb - Bicycles & Tricycles
Magnet - On Your Side