cover

Das Capital

Luke Haines

CD (2003) - EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Orkester

Spor:
How could I be wrong
Showgirl
Baader-Meinhof
Lenny Valentino
Starstruck
Satan wants me
Unsolved child murder
Junk shop clothes
The Mitford sisters
Bugger bognor
Future generation

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


The songwriting genius

Den noe pompøse tittelen står godt til artistens egne kommentarer.

Mitt første møte med denne en smule eksentriske engelskmannen var i 1994 da jeg fikk en "kjærlighet-ved-første-lytt opplevelse" i en plateforretning. Ikke lenge etter var jeg den heldige eier av albumet "Now I'm a cowboy" av The Auteurs. Et par linjer fra sang nummer fem, "The upper classes", fikk pryde lokket på sekken min.

Bandets første plate, "New wave", hadde høstet meget gode kritikker to år tidligere, som en godt gjemt hemmelighet i skyggen av brit-popen. Det er også denne utgivelsen som er representert med flest spor på årets samleskive, "Das capital: the songwriting genius of Luke Haines".

Den noe pompøse tittelen står godt til artistens egne kommentarer til hver plate. Han klassifiserer tre av dem som "masterpieces". Om dette er selvironi eller ikke, så er det uansett en stor grad av sannhet i det Luke Haines skriver. Men selv om vi har hatt et langt og godt forhold, kan jeg ikke tilgi at han har utelatt "Upper classes" fra dette albumet. Som med de nylig utgitte samlingene til R.E.M. og Bruce Springsteen er det valget av låter som trekker litt ned.

Denne "best-of"-plata plukker sanger litt herfra og derfra i karrieren til Luke Haines. Etter at han la ned The Auteurs, har han gitt ut album under pseudonym som Black Box Recorder og Baader-Meinhof, så vel som under eget navn.

Men det er ikke originalversjonene vi får høre her.

Luke Haines har spilt inn sangene på ny med et strykerorkester og dermed gitt nytt liv til gammel melankoli. Bare lån øret ditt til "Showgirl", "Unsolved child murder" og "How could I be wrong". Da trer du inn i et sårt, men dog så vakkert univers. Sjangeren kan enklest klassifiseres som glam/alternativ rock. Skivas beste låt er "Baader-Meinhof" fra Haines sitt prosjekt under samme navn. Dette er noe av det, ja, kuleste stykke musikk noen gang laget. Etter et par gjennomlyttinger sitter du på nåler, klar for å skrike ut din hyllest til den tyske terrorgruppa hver gang refrenget nærmer seg.

Sykt? Tja. Gøy? Definitivt.

(PS: Før spor 1 ligger en overture som inkluderer ni sanger. Her får du også servert et par sekunder av "Upper classes".)

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Throw Me the Statue - Moonbeams

(Secretly Canadian)

Secretly Canadian snappet opp Throw Me the Statue og gav ut debutplaten på nytt. Det vitner om god dømmekraft.

Flere:

Atomic - Boom Boom
Scorch Trio - Scorch Trio