cover

Sakte sanger

Anne Lande & Per Husby

CD (2006) - Park Grammofon / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Standards / Vise

Spor:
Møte
Fortelling
Savn
De rette trinn
Trass - visa hennes Tora
Nattesanger
Falande de Amor
Vusvol liten
Manha de Carnaval
Visa om løgna
Drøm
Skaff meg en synder
Ønske
Vårtone

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Stor formidler, tung arv

Husbys lette omgang med pianoets svart og hvitt er den varme hjemkomsten til ei stue fylt til trengsel av musikalsk hukommelse og viten.

Den likandes all-rounder Per Husby er ene halvpart av en duo som er ute med en velkommen plate. På Sakte sanger har han snekret sammen melodier til poesi av folk så forskjellige som Kjell Aukrust og Inger Hagrup, mens sangeren Anne Lande bidrar med oversettelser av blant andre Jaques Prevert og Antonio Carlos Jobim.

Et mangslungent foretak altså, og helt i tråd med Husbys tidligere så varierte virke. Vi kjenner ham best som jazzmusiker, men også som husorkesterleder i Vidar Lønn-Arnesens mimreshow DaCapo, og som behagelig radiostemme i de blå timer. Ikke overraskende at akkurat han skulle sette toner til Kjell Aukrusts unike dikt om fabeldyret Vusvolen, en slags langhåret pungrotte fra Alvdal.

Jeg har hørt folk snakke overbærende om Husby som en taffelpianist og sell-out, noe tullprat denne plata gjør til (dyp) skamme. Om noe er Husby en stor formidler, og han er motstrøms nok med dette enkle og liketil prosjektet i en tid hvor jazzen absolutt skal være "avantgarde" og påvirket av støy, elektronika og abstraksjoner.

Per Husbys grep er det ubesværede og selvfølgelige i et klima hvor den gitte størrelse lett overses og danner mønster i tidas vegg til vegg-musikalske radiobullshit. Hans lette omgang med pianoets svart og hvitt er den varme hjemkomsten til ei stue fylt til trengsel av musikalsk hukommelse og viten. Ja, han er en formidler, men like mye en forvalter. Han er kanskje lett, men arven han forvalter er tung. Og verdt sin vekt i gull.

Det er den folkekjære viseskatt fra Prøysen/Aukrust/Hagerup paret med oversettelser av utenlandske innslag som utgjør Sakte sanger. Prøysen er mye innspilt, av mange artister, de siste årene. Kvaliteten har variert. Anne Landes tilnærming kan vel sies å være trygt innenfor tradisjonen fra Nora Brockstedt i vektleggingen av teksten, en klar diksjon i foredraget og med en moderat tillempet Ringsaker-dialekt som målform. Utvalget av viser er fra Prøysens dypere vanne, den vagere og mer metafortunge lyrikken framfor velkjente gla'låter som Næsning på Hamarmart'n eller Husmannspolka. Meget effektfullt framfører Lande Møte, Visa om løgna, Skaff med en synder og fler. Alle Prøysen-nummerne er svøpt i Husbys pianodraperte etterklang av løse, nesten improvisatoriske tonesettinger. Virkningsfullt og umiddelbart.

Om de oversatte tekstene er det ikke så mye å si utenom at de virker sikkert utført og med øye for å erstatte språkspesifikke formuleringer med gode og presise norske uttrykk.

Det musikalske her er holdt i et dempet leie som lar Landes stemme komme til sin rett. Husbys "crew" av musikere kan sine ting. Det skulle bare mangle, da ringrever som Arve Henriksen og Terje Venaas er med og spinner den rette magi om låtene.

På omslagets utbrett ser vi et vintergrått foto av et frosset og snødekt Sognsvann. Denne musikken burde varme de fleste sinn, kjølige vinterkvelder, og Prøysenvenner i særdeleshet.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Fiery Furnaces - Gallowsbird's Bark

(Rough Trade)

Ein fanfare til upolert og hemningslaus rock'n'roll, frå debuterande New York-duo.

Flere:

My Dying Bride - Songs of Darkness, Words of Light
Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney - Superwolf