cover

Iron Curtain Innocence

Bobb Trimble

CD (1980) - Secretly Canadian / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Psykedelia / Singer/songwriter / Poprock / Folkrock / Alternativ

Spor:
Glass Menagerie Fantasies
Night at the Asylum
When the Raven Calls
Your Little Pawn
One Mile from Heaven
Killed By the Hands of an Unknown Rock Starr
Through My Eyes (Hopeless as Hell: D.O.A.)
One Mile from Heaven
Glass Menagerie Fantasies (demo)
Night at the Asylum (demo)
When the Raven Calls (demo)

Referanser:
Daniel Johnston
Syd Barrett
The Beatles
Ariel Pink
David Bowie
Love
The Bevis Frond
Sparks
Magnus Moriarty™

Vis flere data

Se også:
Harvest of Dreams - Bobb Trimble (1982)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


The 5th Beatle

Debutplaten til denne obskure artisten er endelig tilgjengelig også for de med ordinær lønningspose.

Det finnes faktisk overraskende mange slike "lost treasures" som dukker opp fra det såkalte intet, litt slik man stadig finner små rare stammer i Amazonas i det man tror at den skogen snart må være saumfart en gang for alle: Jim Ford, Linda Perhacs, Michael Yonkers... og Bobb Trimble.

Nå har Secretly Canadian - helt rettmessig - løftet frem denne kuriositeten fra forstedene i Massachusetts. Bobb Trimble utga to plater i 1980 og 1982 da han var i begynnelsen av 20-årene, begge i et opplag på et par-tre hundre, distribuert stort sett til venner og kjente før de havnet nederst i hylla og forsvant i garasjesalg i årenes løp. I undergrunnen har det lenge vært en buzz rundt Trimble, og på eBay har de to platene gått for astronomiske summer. Enkelte entusiaster har bidratt til å rette søkelys mot denne glemte skatten, og i dette tilfellet har både Ariel Pink, Animal Collective og selvsagt alltid interesserte Thurston Moore gitt sine anbefalinger. Om Trimble skal sistnevnte ha uttalt at "It doesn't get much realer than this."

Det har han ganske så rett i. Det er noe genuint "ekte" over Bobb Trimbles to skiver, trolig en del forsterket av det faktum at han har vært bortglemt i et kvart århundre. Hadde han kommet ut av egget i dag ville han sikkert blitt utsatt for en mer forbeholden mottagelse, og plassert et sted mellom Ariel Pink og Magnus Moriarty på aksen. Det er ikke noe særskilt dramatisk over historien til Trimble. Intet tragisk endelikt eller mystisk livsløp som kunne bidratt til å underbygge kulten. Han fortsatte å pusle litt med lokale band i sentrale Massachusetts, men skal ikke ha laget noen nye låter på et 10 års tid. Hans obskuritet skyldes ikke manglende talent, men heller tilfeldighetenes spill, rådende trender og historiens raske glemsel.

Det er derfor gledelig at Secretly Canadian har tatt på seg oppgaven som støvtørkere, og at de har lagt så mye i det. Begge reutgivelsene kommer med originalt cover, samt fyldig innleggshefte og bonusspor.

I 1980 ga Trimble ut sin debutplate Iron Curtain Innocence, der han litt trist poserer på omslaget med et maskingevær, mens innsiden består av følgende hilsen til hans store idoler: "Dear John, Paul, George and Ringo. If I'm a good boy and work real hard, may I please be the 5th Beatle someday..." De psykedeliske overtonene kan nok minne noe om senere Beatles, i tillegg til andre artister fra Trimbles oppvekst som David Bowie, Pink Floyd/Syd Barrett og Love. En mild melodisk fønvind er aldri langt unna i hans viser, samtidig som han shiner opp låtene med billige effekter, hjemmelaget gjøre-alt-selv atmosfære og hint av usunne psykedeliske interesser. Den luftige falsetten kan sikkert være en kime til både glede og irritasjon, og særlig gitarspillet til Trimble bør fremheves.

Første halvdel av debuten er en eminent dose folkrock og psychpop, der særlig Night at the Asylum stikker seg frem med akkurat den rette miksen av sofistikert popeleganse og nervøs forstadsstemning som bare det tidlige 80-tallet kunne frembringe. Men det er også verd å merke den vakre One Mile From Heaven som er en studie i melankolsk solnedgangs-psykedelia av beste merke.

Bonussporene består av tre demoversjoner av de tre første - og beste - sporene, og er vel mest beregnet for komplettistene der ute.

Trimbles to plater er ikke veldig lette å skille fra hverandre, hans kaleidoskopiske skråblikk på 60-tallet virker å være tuftet på genuin kjærlighet. De beste sporene fra Iron Curtain Innocent og Harvest of Dreams ville utgjort en fabelaktig samling. Fordelt over to skiver avsløres et noe sprikende, uomtvistelig stort, talent. Har så Bobb Trimble hatt noen innflytelse på ettertiden? Nei, det har han nok ikke. Men han har oppnådd en viss kultstatus, og med disse to er det lov å håpe at denne "child out of time" endelig skal få tre ut av skyggen, og finne et scenelys som ikke lyste i hans storhetstid.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Andrew Bird - Noble Beast

(Bella Union)

Så fabelaktig kan popmusikk vere. Om ein slepp til ein Bird med riktige idear, fager røyst og nystemt fiolin.

Flere:

Kullrusk - spring spring spring spring spring
Aphex Twin - 26 Mixes For Cash